Sverige bronsmedaljörer i VM

Sverige bronsmedaljörer i VM efter segern mot värdnationen Australien. En briljant genomförd match av Gerhardssons damer gav Sverige segern efter Rolfös och Asllanis mål.

En bronsmedalj stod på spel när Sverige och Australien tågade in mot planen på Suncorp Stadium i Australien. Sin vana trogen gjorde Sveriges förbundskapten inga ändringar i den startelva vi fått se under 5 av 6 matcher hittills. Något som höll på att ge effekt när ett högt pressande Sverige kombinerade sig fram fint efter bara ett par minuter. Rytting Kaneryd hittade Blackstenius som testade Australiens målvakt som lyckades styra undan skottet.

Sverige såg påkopplade ut från start och låg högt i positionerna inledningsvis. Australien i sin tur fick försvara lågt för att se sylvassa ut i kontringsspelet. När matchen väl satt sig var det böljande anfallsspel där inget av lagen riktigt hade skärpan att bryta dödläget. Australien tog över mer och mer men Zecira Musovic hade spikat igen.

Bryta dödläget
Istället var det Sverige som efter knappa halvtimmen fick chansen att bryta dödläget. Efter att Fridolina lyckats pricka ribban valde domare Foster att rikta blicken mot sidlinjen. Detta efter att samma Rolfö, i sekvensen innan ribbskottet, blivit fälld i straffområdet. VAR-granskningen ledde till straff som Rolfö själv förvaltade på allra bästa sätt när hon placerade 1-0 nere vid målvaktens vänstra stolprot.

Spelet fortsatte svänga efter ledningsmålet även om det var Sverige som lyckades skapa de hetaste chanserna. Det höga presspelet lönade sig gång på gång för svenskorna som hade flera lägen att utöka ledningen i första halvlek. Blackstenius från nära håll, Angeldahl från distans. Men chanserna till trots uteblev målen och Sverige fick nöja sig med 1-0 i paus.

En målvakt i storform
Andra halvleken fortsatte i samma tempo som första 45 med skillnaden att Australien klev högre i pressen. Jakten på kvitteringsmål öppnade upp en del ytor för Sverige som hade fortsatt svårt att förvalta målchanserna. Australien var inte helt ofarliga när de anföll men Zecira i storform verkade ha bestämt sig. Inga bollar skulle förbi henne denna afton. Ju längre matchen gick, desto mer tog Sverige över spelet och Australien såg slutkörda ut.

Med halvtimmen kvar vann Sveriges robotdammsugare, Elin Rubensson, bollen som så många gånger förr. En duell som bäddade för att återigen hitta Blackstenius i djupled. Ikappsprungen av försvarare kunde Stina istället hitta lagkapten Asllani vid mitten utanför straffområdet. Kosse gjorde inga misstag när hon utan att ta emot kunde placera in bollen i bortre gaveln.

Ett slaget lag
2-0 Sverige och Australien såg ut som ett slaget lag. När Zecira på nytt stod rätt i målet och kunde neka värdnationen såg det tufft psykiskt ut. När sedan Australiens stora stjärna, Sam Kerr, grinade illa med kvarten kvar såg det kört ut för Australien i reduceringsjakten. Sverige kunde efter en briljant insats från i stort sett samtliga spelare hålla undan och vinna med 2-0.

Presspelet som Sverige öppnade upp med visade vägen för ett svenskt brons. Sverige lämnar nu mästerskapet med fanan i topp och ytterligare en medalj i samlingen.

TV: Sverige besegrade Australien – vann VM-brons