Sverige till semifinal efter ny rysare

Sverige är klart för semifinal i fotbolls-VM efter 2-1-segern mot Japan i dagens kvartsfinal. Det såg länge väldigt övertygande ut från det svenska laget men det skulle visa sig bli nervkittlande hela vägen in på slutvisslan.

Efter det osannolika straffdramat i åttondelsfinalen mot USA, väntade nu en ny svår nöt att knäcka för det svenska landslaget. Japan som imponerat stort under turneringen, med sitt bollskickliga och kontringsstarka lag, skulle bli ett stort test för Sverige.

Matchen inleddes med mycket svenskt bollinnehav. Japanskorna backade hem likt man gjorde i gruppfinalen mot Spanien. Men Sverige höll i bollen bra och bjöd inte Japan på några farliga omställningar. När omställningarna väl kom var Sverige väl samlat och lyckas avvärja dem snabbt.
Sverige vinner en del boll högt men lyckades inte tränga sig igenom det japanska försvaret till några större farligheter.

Gjorde sina klart bästa 45 minuter
Matchens första riktiga chans kommer 25 minuter in. En långboll letade sig förbi bakom den japanska backlinjen till en löpande Stina Blackstenius som får ett friläge mot Yamashita, men avslutet smiter utanför. Det svenska ledningsmålet skulle dock komma 32 minuter in. En svensk frispark leder till ett flipperspel i det japanska straffområdet, där bollen tillslut letar sig fram till Amanda Ilestedt som skjuter upp bollen i Yamashitas vänstra kryss till 1-0 Sverige. Minuter från halvtidsvilan är Sverige nära att utöka ledningen till 2-0, när Kosovare Asllani utanför straffområdet drog iväg ett skott som Yamashita tippade i stolpen.

Sverige gjorde sina klart bästa 45 minuter i turneringen. Japanskorna kommer inte alls till sina omställningar och Sverige lyckas allt som oftast vinna tillbaka bollen snabbt och avsluta de japanska anfallen. Det var närmare 2-0 än 1-1 när vi summar den första halvleken.

Jubel i det svenska laget efter Amanda Ilestedts 1-0-mål.

Den andra halvleken rivstartar när Sverige några minuter in får en straff efter att en japansk spelare tagit bollen med handen. Filippa Angeldal klev fram och placerade kyligt in 2-0 i Yamashitas motsatta hörn.

Dramatiska slutminuter
Efter den utökade ledningen började Japan sakteligen äta sig in i matchen och fick tillslut igång sitt passningsspel och omställningsspel. Sverige var snabbt tillbaka på rätt sida, men man började känna doften av en japansk reducering. Och i den 74:e minuten tilldelades Japan en straff, en tillsynes billig sådan. Riko Ueki stegade fram och drar straffen i ribban, marken och ut. Den här gången krävdes ingen Goal-line technology för att se att bollen inte var över linjen. Efter straffmissen mojnade den japanska slutforceringen något. Men i den 86:e minuten blixtrade det till när Japan först har en frispark i ribban och minuten senare lyckas få in reduceringsmålet genom Honoka Hayashi efter en misslyckad svensk rensning.
Det blev 10 nervösa tilläggsminuter men Japan kom inte närmare än en reducering. Sverige vinner med 2-1 och är klara för semifinal.

Efter några nervösa slutminuter kunde det svenska laget vinna och avancera till semifinal.

Sverige hade kontroll på matchen i 70 minuter innan det blev spänning på slutet. Första halvlek var turneringens klart bästa från Sverige och mittfältet klev verkligen fram i den här matchen. Nu väntar en ny tuff utmaning mot Spanien i semifinalen. Men klart är att Sverige återigen kommer att spela om medaljer och att vi kommer att få se en ny världsmästare.

TV: Ilestedt spräcker nollan i kvartsfinalen