Trots Kerrs drömmål – England till VM-final

Sam Kerr stod för ett drömmål i semifinalen mellan Australien och England. Trots det fick The Matildas se sig besegrade av de regerande europamästarinnorna med 3-1. Lauren Hemp och Alessia Russo visade vägen för England med varsitt mål och varsin assist.

Australien som imponerat ju längre turneringen gått, gick in som knappa favoriter mot de regerande europamästarna England. Värdnationen kom till matchen efter ett rafflande straffdrama i sin kvartsfinal mot Frankrike, där Cortnee Vine i den 10:e straffomgången kunde skjuta The Matildas vidare till semifinal. England tog sig till semifinalen efter en föga övertygande seger mot Colombia med 2-1. Till semifinalen kom The Lionesses utan avstängde playmakern Lauren James. I Australien skulle dock ett efterlängtad namn synas i startelvan. Sam Kerr som inledde turneringen skadad skulle, efter att hoppat in i de två föregående matcherna, starta sin första match i turneringen. Dock saknades mittbacksstjärnan Alanna Kennedy pga av sjukdom. Hon ersattes istället av Vittsjös Clare Polkinghorne.

Tungt slag för Australien
England tog tag i den första halvleken och såg mycket mer fokuserade ut än i kvartsfinalen mot Colombia. The Lionesses ägde mycket boll inledningsvis och var tidigt nära att spräcka målnollan när Georgia Stanway fick till ett farligt avslut som Mackenzie Arnold som fick göra en fin benparad på. Australien är som bekant farliga på sina omställningar och hotade England genom dessa. Men det engelska försvaret, som varit bra genom turneringen, lät det inte bli farligare än att australiensarna fick hållas på utsidan.
Några minuter innan halvtidsvilan kom så matchens första mål. Långt ner i straffområdet vände Alessia Russo upp och serverade Ella Toone som dundrade upp 1-0 i Arnolds vänstra kryss. Tungt slag för Australien som tidigare i turneringen aldrig hade släppt in det första målet i någon match.

Blev en väckarklocka
I den andra halvleken var det ett framåtlutad Australien som kom ut i jakten på en kvittering, och nästan 20 minuter in skulle den komma. Sam Kerr tog fram bollen i en omställning och tog ett tidigt avslut som seglar raka vägen upp i krysset. Hade funnits ett tak på arenan i Sydney så hade det lyfts vid det tillfället.
Men kvitteringsmålet blev en väckarklocka för England som snabbt skulle återta ledningen. Ellie Carpenter misslyckades att täcka hem en boll till Mackenzie Arnold som inte kom ut. Istället hann Lauren Hemp emellan och stötte in 2-1 till England. Därefter påbörjades en tung australiensisk forcering för en kvittering. Chanserna kom och det var just Sam Kerr som fick dem, men utan att kunna förvalta dem. Istället hittade England en omställning och Lauren Hemp kunde servera Alessia Russo till att punktera semifinalen och skicka England till VM-final.

England kom upp i nivå och får ses som rättvisa finalister efter dagens insats. I finalen på söndag väntar Spanien för The Lionesses. Australien som gjort ett fint mästerskap får ställa sig in på att försöka knippa bronspengen mot Sverige lördag.