Vine sköt Australien till semifinal

Vine sköt Australien till semifinal

Australiens första riktiga kraftprov i matchen mot Frankrike. Två länder som båda suktar efter en medalj. I förra matchen var Sam Kerr tillbaka, men stor fråga är, ska hon få spela idag?

The Matildas kommer ifrån en relativt säker seger mot Danmark som gav värdnationen en plats i kvartsfinalen där man fick möta stornationen och stjärnlaget Frankrike.

Australien startar med precis samma startelva som förra matchen och med Sam Kerr på bänken. Matchen var en super jämn drabbning och båda lagen hade stora chanser till mål. Med bollinnehav på 49 och 51 procent med fördel Frankrike bekräftar jämnheten i matchen. Enligt mig var det ingen som hade ett direkt övertag i och vem som helst kunde vara vinnare, trots att vissa chanser var betydligt vassare än andra och med ett franskt övertag i slutminuterna. 

Inför matchen var det mycket prat om storstjärnan Sam Kerr. Ska hon starta eller bara göra inhopp? Frågorna om Sam Kerrs spel var många, men det blev ingen start denna gång. Kanske ganska smart med tanke på farten och duellerna som matchen innehåller, men också ett geni drag att kunna ha Sam Kerr på bänken och kunna göra ett inhopp med snabba och pigga ben.  


The Matildas stora talang Mary Fowler har många chanser både i första och andra halvlek men där bollen inte går in i nät. Men i minut 40 får Fowler en riktig superchans. Målet är öppet och Manchester City stjärnan får ett snyggt inlägg och kan skjuta. Målet var öppet när bollen sparkades iväg men Frankrike kunde räddas av försvarsspelaren De Almeida som gör en räddning och ser till att hålla målet stängt. Hon är en spelare att hålla koll på i framtiden, både i denna turnering men även i kommande. En starkt lysande stjärna.
 
I den 55:e minuten gjorde Australien matchen första byte. Ut går Van Egmond och in kommer hon, nämligen fanbäraren, kaptenen och idolen Sam Kerr.

Frankrike kunde dominera i slutet av matchen men Mackenzie Arnold står i målet och är en mur. Hon gör det omöjligt för Frankrike att göra mål. Australien ska tacka Arnold för sin match, utan henne hade turneringen kunnat vara över. 

Matchen blev mållös och gick till förlängning, i förlängningen kunde Frankrike göra ett mål, men det blev bortdömt. Precis i slutet av den andra förläningshalveken gör frankrike ett målvaktsbyte. Man tar in en straff säker målvakt vars enda jobb är att rädda de kommande straffarna. 


Straffar: 
Frankrike för börja straffdramat. Frankrike missar sin första straff och jublet ökar på läktaren. Foord däremot kan sätta sin straff och Matildas leder med 1-0. Frankrike sätter sin andra straff och sen går assisterande lagkapten Steph Catley fram och missa. Frankrike har vänt till sin fördel. Näst på tur för Australien är Sam Kerr, det blir knäpptyst på läktaren men storstjärnan sätter straffen. Vid den femte staff omgången står det 3-3. Frankrike missar sin femte straff och näst på tur är Australiens målvakt Arnold. Målvakten kan bli straffräddare och hjälte. Hon sätter den i stolpen och straff rysaren lever vidare. Den 9:one straffomgången missade både Dali och Hunt sina straffar. I den 10:e omgången missar Frankrike sin straff och fram går Cortnee Vine, som ska slå matchens 20:e straff, en straff som kan göra henne till hjälte eller en straff som kan få rysaren att fortgå.

Vine sätter straffen och The Matildas ska spela semifinal!!! Glädjeyra och glädjetårar beskriver allt efter slutsignalen, en rörd förbundskapten som hyllar alla fans på plats och henne i sofforna. 

The Matildas har riktigt vittring på medalj, men vi vet att det kommer spelas en medalj match och att laget är bra på att prestera när det gäller!

 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-08-12 14:05:38
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons