VM genom tiderna – 2019: Kampen på och vid sidan av planen

VM genom tiderna – 2019: Kampen på och vid sidan av planen

I artikelserien VM genom tiderna blickar vi tillbaka på fem minnesvärda VM-turneringar som har satt stora avtryck på damfotbollen världen över. 2019 åkte det amerikanska damlandslaget till Frankrike för att försvara sin världsmästartitel. Men tiden inför, under och efter mästerskapet kom att handla om en helt annan kamp än att enbart bevisa sig bäst på planen.

Den här tillbakablicken kommer inte alls handla om fotboll i lika stor utsträckning som de tidigare texterna. Den här tillbakablicken kommer handla om en mycket större kamp som utspelade sig vid sidan av planen, men där prestationen på planen gav ett tydligt statement som skulle vara svårt att argumentera emot.  

Mars 2019. USA:s damlandslag är på träningsläger inför det VM som ska spelas i Frankrike under sommaren, när lagkaptenen Megan Rapinoe kallar till ett hemligt möte för spelargruppen.  
– Vi har en stämning, säger hon inför sina lagkamrater. Stämning var riktad mot deras arbetsgivare, det amerikanska fotbollsförbundet (USSF). Stämningen gällde de ojämlika förhållanden och inte minst lönerna som skiljde sig mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare i landet.  
Under en lång tid hade spelare som Megan Rapinoe, Carli Lloyd, Hope Solo m.fl. drivit en kamp mot det egna förbundet för att förbättra villkoren för kvinnliga fotbollsspelare, men utan större resultat. Nu satte man ner foten på riktigt. Det skulle bli deras största och viktigaste match i karriären. Många av spelarna upplevde det som något väldigt läskigt, men samtliga 28 spelare i landslagstruppen skrev under stämningsansökan. De var villiga att sätta sina egna karriärer på spel för att förbättra förutsättningarna för damfotbollsspelare, inte bara i USA utan världen över, och inte minst framtidens generation. 

Stämningen mot förbundet 
Den 8 mars, på internationella kvinnodagen blir stämningen mot USSF för könsdiskriminering offentliggjord. Diskrimineringen hade påverkat spelarkompensation, var och hur ofta de kunde spela, träningar, medicinsk behandling, researrangemang till matcher m.m.  
För att tydliggöra det ännu mer; för att spela en match för landslaget får herrarna mer betalt än damerna, i vinstbonus fick herrarna mer än dubbelt så mycket som damerna, för att kvalificera sig för VM fick herrarna mer än tre gånger så mycket i bonus som damerna, och i bonus för vinna hela VM fick herrarna nästa fyra gånger så mycket mer än damlandslaget. Den enda anledningen till de olika bonusarna var deras olika kön.  

11 juni 2019, USA inleder sitt VM mot Thailand i Reims, Frankrike. Inför ögonen på det amerikanska fotbollsförbundets ordförande Carlos Cordeiros, gick de amerikanska spelarna ut med inställningen att ta hem hela turneringen. Då skulle förbundet inte ha något annat val än att vara på spelarnas sida. VM-premiären skulle bli ett riktigt statement, något som skulle bära laget fram genom resten av turneringen. USA vann mot Thailand med 13-0, den största segern i VM-historien.  Men de var inte klara där. Man besegrade Chile och Sverige, vann gruppen på maximala 9 poäng och i åttondelsfinalen slog man Spanien av bara farten. Då hade lagets framfart fått upp en viss presidents intresse för fotbollen.  

– Jag älskar att titta på damfotboll. De är väldigt talangfulla, sa USA:s dåvarande president Donald Trump efter lagets seger mot Spanien. Han vägrade dock prata om att de förtjänade samma lön som herrlandslaget. Då släppte magasinet Eight by Eight magazine bilder från en intervju med Megan Rapinoe som gjorts tidigare under året. I intervjun tillfrågades USA:s lagkapten om hon såg fram emot att besöka Vita huset efter ett ev. VM-guld.  ”I’m not going to the fu**ing White House”, blev hennes svar. Videon blev viral och nådde så småningom presidenten som svarade att hon borde vinna något innan hon öppnade sin mun, och att hon skulle visa respekt för den amerikanska fanan under VM. Rapinoes svar, ”Hold my beer”.

”Le pose” 
I kvartsfinalen mot värdlandet Frankrike klev hon fram och blev den avgörande faktorn med sina två mål när USA vann med 2-1. Efter det första målet firade Rapinoe med en målgest som kom att bli ikonisk. Hon poserade framför läktaren med armarna utslagna. Den spreds snabbt på sociala medier och kom att få namnet ”Le pose”. Rapinoe själv förklarade att gesten betydde ”Ni kan inte stjäla vår glädje, är ni inte roade, vad mer vill ni ha?”.  

USA marsch mot finalen fortsatte mot England, där man vann med 2-0 tack vare varsitt mål från Alex Morgan och Christen Press. Nu var de framme vid sitt kanske livs viktigaste match, VM-finalen mot Nederländerna, och det egna förbundet.  
– Vi var fan tvungna att vinna, av skäl som vi känner till, sa Megan Rapinoe om känslan inför finalen. Alla visste vad ett VM-guld skulle betyda. 

I finalens 60:e matchminut får USA en straff. Fram klev turneringens huvudfigur, Megan Rapinoe, och rullade säkert in 1-0. Hur hon firade? Genom att springa ut till den amerikanska publiken och göra ”Le pose” ännu en gång. Några minuter senare rinner Rose Lavelle igenom och gör 2-0 till USA, som också blir finalens slutresultat. De försvarade sin världsmästartitel på ett spektakulärt sätt och fick över många på sin sida. Efter prisceremonin hördes publiken skandera på läktaren, ”Equal pay, equal pay”. Världen var med de och nu hade det inte minst bevisats för det amerikanska fotbollsförbundet.

När det amerikanska landslaget kom hem till USA ville förbundet diskutera en förlikning till följd av stämningen mot de. Spelarna ville ha mer än 1 miljon dollar var i skadestånd, något som förbundet inte var beredda att gå med på. Istället kontrade man med argument mot laget. T.ex. hette det att männen genererade mer intäkter till förbundet än damerna. Något som inte visade sig stämma. I själva verket hade damerna tjänat in 1 miljon dollar mer till förbundet än herrarna. Det hette också att vissa i damlandslaget utöver de senaste fem åren faktiskt hade fått ut mer ersättning än någon i herrlandslaget. Något som faktiskt stämde. Men anledningen till det var att damerna hade varit mer framgångsrika och därför spelat fler matcher, samt kvalificerat sig till VM, något som herrarna inte lyckats med. Damlandslaget gjorde samma jobb, för samma arbetsgivare, det var bara det att de gjorde det bättre än herrarna och mindre betalt.  

När medlingen väl började skulle förbundet inte alls visa sig vara redo att möta lagets villkor. Redan efter två dagar av förhandlingar stod det ganska klart att man hade nått en återvändsgränd.  
Till slut kom ärendet att gå upp i den federala domstolen I Los Angeles. När domen föll var det många som höjde på ögonbrynen. Den federala domstolen i Los Angeles slog fast att det amerikanska damlandslaget inte fått lägre ekonomisk ersättning än landets herrlandslag.  
”Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet”, tweetade Megan Rapinoe efter domen. Hon fick stöd av den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Han lovade att begränsa det ekonomiska stödet till herrarnas fotbolls-VM i USA, Mexiko och Kanada 2026, om förbundet inte betalade ut jämställda löner.

Överenskommelsen  
Laget överklagade domen och de nya förhandlingarna med den nya förbundsordföranden, Cindy Parlow Cone, inleddes under juni 2021. Med den före detta damlandslagsspelaren vid förbundets roder, skulle man i början på 2022 till slut hitta en överenskommelse.  
Damlandslaget skulle kompenseras med 24 miljoner dollar, där 2 miljoner upprättade en välgörenhetsfond för dam-och flickfotboll, och där resterande summa fördelades på de 28 spelare som varit involverade i stämningen mot förbundet. Sist men absolut inte minst innebar den nya överenskommelsen att dam- och herrlandslaget skulle få lika stor ekonomisk ersättning i landslaget. Kampen om jämställd lön hade pågått sedan 1999 i USA. Mer än 20 år senare hade man äntligen nått målet. Det var något som gav eko i fotbollsvärlden, och allt fler damlandslag började kräva jämställda löner från sina respektive förbund. 

– Det här kommer att vara ett av de där oförglömliga ögonblicken som förändrade sporten för alltid. Amerikansk fotboll förändrades för alltid och fotbollens landskap i det här landet och i världen förändrades tack vare det här, sa Megan Rapinoe efter överenskommelsen.  

Elias Johanson2023-07-18 09:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons