VM:s topp fem överraskningar

VM:s topp fem överraskningar

Årets fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland har varit det största fotbollsmästerskapet någonsin. Dels sett till antalet sålda matchbiljetter och tittarsiffror men även rent sportsligt. Inför årets VM utökades antalet deltagande länder från 24 till 32. Ett tecken på att damfotbollen har tagit stora kliv runtom i världen. Årets mästerskap skulle bli ett av de mest oförutsägbara någonsin och under turneringens gång har det bjudits på en hel del överraskningar. Nedan har jag listat mina topp fem



5. Nigeria

Ett land som är erkänt inom fotbollsvärlden och en av Afrikas bästa fotbollsnationer. Sedan 1991 har Super Falcons vunnit de afrikanska mästerskapen inte mindre än 11 gånger. I VM-sammanhang har det dock inte gått lika bra. Nationens bästa resultat kom 1999 då man tog sig till kvartsfinal, i en turnering  med endast 16 lag, dvs häften så många som i årets VM. Efter det har man bara tagit sig förbi gruppspelet en gång. I årets VM hamnade man i en lurig grupp med värdlandet Australien, regerande olympiska mästarna Kanada och Irland.
Något som kom att känneteckna Nigeria i årets VM var lagets otroligt starka försvar och kanske inte minst målvakten Chiamaka Nnadozie.
Nigeria tog sig vidare från gruppspelet efter 0-0 mot både Kanada och Irland, och en överraskande seger mot Australien med 3-2.
I åttondelsfinalen väntade tuffast tänkbara motstånd i form av de regerande europamästarna England. På förhand var den åttondelsfinalen den kanske mest förutsägbara. Men folk, däribland undertecknad, skulle bli motbevisade. Nigeria var det klart bästa laget under  120 minuter. England hängde mot repen och hade matchen varit 15 minuter längre hade Nigeria mycket troligt gått segrande därifrån. Nu vann istället England när allt avgjordes från straffpunkten. Men trots uttåget hade Nigeria imponerat på en hel fotbollsvärld.
”Efter den här matchen är jag trött på att folk säger att afrikanska lag bara är starka och snabba, och utesluter att vi är tekniska och taktiska. Vi har precis pressat England in på slutvisslan och jag tycker att vi hade bättre chanser än de.” Så sa Ashleigh Plumptre efter matchen och visst fanns det en hel del sanning i hennes ord.



4. Marocko
Marocko blev historiska redan inför VM, då de som första arab land kvalificerat sig till fotbolls-VM. Förhoppningarna och förväntningarna på laget var inför turneringen väldigt låga, och även landets franske förbundskapten Reynald Pedros gjorde tydligt att laget främst var där för att se och lära. Dock kom man ifrån en stark prestation i de afrikanska mästerskapen året innan där man slutat tvåa efter att ha förlorat finalen mot Sydafrika. Men i VM skulle man ställas mot Colombia, Sydkorea och stormakten Tyskland i gruppspelet. Marocko inledde turneringen mot just Tyskland och fick inget direkt varmt välkomnande till den stora fotbollsscenen. De vice europamästarna vann med hela 6-0 och Marockos, på förhand, minimala chanser till vidare avancemang såg väldigt små ut. Men efter en 1-0-vinst mot Sydkorea i den andra matchen levde hoppet inför den sista gruppspelsmatchen mot Colombia. Ett Colombia, som överraskande hade slagit Tyskland och var så gott som klara för åttondelsfinal. För Marocko gällde det att vinna samtidigt som Tyskland osannolikt nog skulle tappa poäng mot Sydkorea. Marocko stod för en otroligt imponerande insats och vann även mot Colombia med 1-0. Kvar återstod bara väntan på slutvisslan i matchen mellan Tyskland och Sydkorea. Några av hela VM:s starkaste TV-bilder är från när hela den marockanska truppen står samlade runt en mobiltelefon för att få reda på slutresultatet i den andra matchen. Det jublet och den känslostormen som kommer, när de fått reda på att Tysklands match har slutat 1-1 och att Marocko är klara för åttondelsfinal, är det förbannat fina som bara fotboll kan framkalla.
Där pekade den marockanska VM-historien för den här gången. I åttondelsfinalen var Frankrike ett par nummer för stora. Men Marocko har iallafall satt landet på fotbollskartan och inte minst bannat väg för arab länderna.



3. Sydafrika
Sydafrikas uppladdning inför VM hade varit allt annat lugn. I träningslandskampen mot Botswana valde en del av truppen att bojkotta matchen i protest mot det egna förbundet som inte hade garanterat spelarna dem prispengar som VM skulle generera. Kort inpå avresan till Nya Zeeland så meddelades det dock att spelarna och förbundet hade nåt en överenskommelse och att spelarna nu skulle lägga allt fokus på det sportsliga under VM. Och nog märktes fokuset inledningsvis. I ett regnigt Wellington höll Sydafrika på att skaka om Sverige i deras premiärmatch. Men efter att ha tagit ledningen med 1-0 fick man istället se sig besegrade efter ett sent avgörande.
Dock hade Sydafrikas omställningsspel hotat Sverige flera gånger under matchen och i den andra matchen såg man ut att gå mot segern i mötet med Argentina. Men efter två insläppta mål under den sista kvarten fick man bara nöja sig med en poäng i 2-2-matchen mot Argentina. I den sista gruppspelsmatchen väntade Italien som klev in som klara favoriter. Förutsättningarna var glasklara för Sydafrika. Seger krävde för att gå vidare. Efter 90 svängiga minuter stod det 2-2 på tavlan. Ett resultat som skulle ta Italien vidare till åttondelsfinal. Då klev istället Sydafrikas Thembi Kgatlana fram och skicka Banyana Banyana vidare med bara minuter kvar av tilläggstiden. Det betydde att Sydafrika för första gången någonsin tagit sig vidare från ett gruppspel i VM.
Väl i åttondelsfinalen åkte man på en hedersam 2-0-förlust mot Nederländerna. Så här långt har jag listat tre afrikanska länder, och det säger någonting om dem framsteg som görs kring damfotbollen på kontinenten.



2. Jamaica
För att ta sig till årets VM fick de jamaicanska spelarna ta till crowdfunding för ens kunna finansiera resan dit. Förbundet hade tydligt visat hur mycket man stod bakom sina Reggae Girlz som hade kvalificerat sig för sitt andra raka VM. I landets första VM fyra år tidigare hade man åkt ut med huvudet före i gruppspelet. Tre raka förluster och 1-12 i målskillnad. Inför årets mästerskap hade förbundskaptenen Lorne Donaldson tryckt mycket på det defensiva spelet. Och nog behövdes det när man skulle ställas mot Panama, Brasilien och Frankrike i gruppspelet. Brasilien och Frankrike gick in som solklara favoriter i gruppen, men redan i den första matchen stötte Frankrike på problem, när man helt enkelt bara inte kunde överlista ett otroligt uppoffrande jamaicanskt försvar. Premiären slutade 0-0, ett resultat som gav eko.
I Jamaicas andra match mot Panama gjorde man matchens enda mål och vann med 1-0. Ett resultat som gjorde att man inför den sista gruppspelsmatchen låg på en andraplats i gruppen, en placering före Brasilien som väntade i den sista matchen. Ett Brasilien med Marta, som gjorde sitt sista VM, från start. Pressen inför matchen låg på det brasilianska laget, men ute på planen var pressen på det jamaicanska försvaret. Men efter 90 minuter mot Brasilien hade den jamaicanska målvakten Rebecca Spencer, fortfarande inte släppt någon boll förbi sig i årets VM. Matchen slutade 0-0 och den osannolika skrällen var ett faktum. Jamaica som själva fått finansiera sin resa till VM, hade slagit ut fotbollens hemland Brasilien.
Under VM-turneringen släppte Jamaica endast in ett mål. Det kom i åttondelsfinalen mot Colombia, då hade man inte krafter nog att replikera. Men visst har man ändå gjort framsteg sedan sitt första VM. Jag tror att historien om Jamaicas Reggae Girlz bara har börjat.



1. Colombia
Colombia har under ett par år varit Sydamerikas näst bästa lag, efter Brasilien. Men på den stora VM-scenen hade Las Cafeteras inte nått speciellt långt. Bara två gånger tidigare hade man deltagit och som bäst tagit sig till åttondelsfinal.
Inför årets VM-turnering fick man strålkastarljuset på sig när Irland avbröt VM-genrepet mellan länderna, efter att de colombianska spelarna ska ha ”spelat för våldsamt”. Men när turneringen väl drog igång undrade man vilka som egentligen hade spelat våldsammast.
Colombia inledde sitt VM med att besegra Sydkorea med 2-0, och kopplade på så sätt grepp om den förmodade andraplatsen i gruppen efter Tyskland. Väl i den andra matchen väntade så Tyskland. Colombias guldklimp Linda Caicedo klev in turneringen på riktigt när hon stod för ett drömmål som gav Colombia ledningen. Tyskland kvitterade sent, men i matchens absoluta slutminut nickade Colombia in 2-1 som blev slutresultatet. VM hade bjudit på en ny superskräll. Två raka segrar i gruppspelet räckte för en åttondelsfinal, och att man förlorade mot Marocko i den sista gruppspelsmatchen betydde ingenting. Colombia och Jamaica ställdes mot varandra i åttondelsfinalen. Två länder som båda hade tagit sig förbi gruppspelet under skrällartade former. Colombias VM-resa skulle fortsätta vidare till kvartsfinal efter att veteranen Catalina Usme gjort åttondelsfinalens enda mål.
I kvartsfinalen skulle dock Colombias imponerande VM nå sitt slut, mot den blivande silvermedaljören England. Kvartsfinalen slutade 2-1, och Las Cafeteras föll med flaggan i topp. Fotbollen som de bjöd på då? Det var ingen dödgrävarfotboll som tog Colombia så här långt i årets VM. Det var en teknisk och underhållande fotboll med en 18-årig världsspelare som dirigent.


TV: Jamaicas dunderskräll blir Sundhages jättefiasko
 

Elias Johanson2023-08-23 14:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons