Hammarby IP 1, 2021-06-19 13:00

Brommapojkarna - Örebro Syrianska

Dagens Motstånd: Frölunda (omgång 3)

Dagens Motstånd: Frölunda (omgång 3)

Ikväll tar Malmö emot Frölunda Indians: En förmodad guldkandidat som inlett starkt och leder serien på målskillnad, efter vinst mot Rögle (som bärgades på väldigt märkligt vis) och därefter en övertygande seger borta mot förmodade guldkonkurrenten Luleå. Redaktionen gör en djupdykning i dagens motstånd.

Målvakter
Frölundas största frågetecken? Lars Johansson avslutade en svajig fjolårssäsong med en övertygande insats i slutspelet, som dock inte räckte hela vägen till final. Ändå har man valt att ta in lite av ett chanskort - coach Rönnbergs JVM-guldmålvakt, Jonas Gustafsson, som hade två megasäsonger i Luleå, men inte alls har fått det att stämma på andra sidan Atlanten (AHL).

Målvaktsmatchen kan med andra ord bli ett trumfkort för Malmö mot dagens motstånd. Kan man spräcka Frölundas nolla snabbt, och ge Alsenfelt ett tidigt mål att jobba på, så ökar chanserna till vinst markant.

Backsida
En varierad, dynamisk lagdel, med alla möjliga typer av spelare. Tappade Erik Gustafsson och därmed 29 poäng, men har ersatt potent med Henrik Tömmernes. Lukas Bengtsson förväntas ta kliv, och producera (japp, han som stänkt in poäng från blå på ren vilja i Mora. Vi blir inte av med honom..)

Frölunda har tre defensiva pjäser på runt 100 kg, och överlag en lite tyngre backsida, utan några riktiga stjärnskott. Fart blir med andra ord nyckeln för Malmös forwards - man bör kunna skapa en hel del problem i Frölundas zon, men går det trögt så är det stopp direkt.

Forwards
Motståndarnas tveklöst starkaste lagdel, även om man tappat 74 poäng från ifjol i förlusterna av Mattias Olimb och Max Görtz. Här besitter man såväl spets som bredd. Mattias Janmark, 22, och Andreas Johnson, 20, är trots sina ringa åldrar bland SHL's bästa offensiva vapen. Sen har vi rivige Robin Figren (tänk er Storm + Jadeland i en kropp), vindsnabba Mats Rosseli Olsen, talangfulle Artturi Lehkonen, 20, och box play-specialist Anton Axelsson... Som om det inte var nog fick man i vintras in den 170 cm långe Ryan Lasch, som gjort poäng i sisådär varenda match i grundserien sen dess.


Firma Janmark-Lasch skickar upp tre HV-spelare på läktaren.

Ger du Frölundas forwards fingret så tar de hela handen - den här besättningen har allt ... eller? Kanske inte riktigt!

I Joel Lundqvist har Frölunda en riktig energispelare: En ledande forward som gör skitmålen, jobbet, och delar ut tacklingarna. Problemet är att han ofta är lite för ensam när det gäller den biten - något som varit en akilleshäl för Frölunda i slutspelet. Malmös lag å andra sidan är byggt för den typen av hockey, med energispelare som Thuresson, Hetta, Häggström & Jadeland. 

Kan Malmö komma ut ÄNNU hårdare och jävligare än man gjorde mot Örebro, och om möjligt ge ännu mindre tid för motståndarnas forwards genom att ta taktpinnen fysiskt, så har man goda chanser till att "paralysera" motståndarnas forwardsuppsättning, som besitter mer skicklighet än tuffhet.

Statistik

Målsnitt/match: 3.00 för, 1.50 mot
Ifjol var Frölunda ett av seriens bästa lag defensivt. Man släppte in näst minst mål i grundserien trots stundtals svajigt målvaktsspel. Detta året vill man utan tvekan höja målproduktionen ytterligare.

Skottsnitt/match: 33 för, 15 emot
Frölunda har alltså motat 66 skott på motståndarmålvakterna på två matcher (35,31) medans man bara släppt till 30 skott (12,18). Ett tidigt styrkebesked som antyder ett markant spelövertag - något som blivit lite av ett signum för Frölunda under ledning av Roger Rönnberg.

Powerplay: 28.6 % (7/2)
En spelform som man hade lite problem med ifjol (16.9 %) har inlett bra, med 2 mål på 7 försök. Här finns verkligen massvis med vapen, men man spelar en ganska "bred" och stundtals komplex form av PP, där man vill hitta den genomskärande passen eller perfekta kombinationen - således blir viktiga element som skymningar, och trafik framför mål,  stundtals lidande.

Penalty Kill: 83.3 % (6/1) 
Fjolårets betydligt starkare "box play" ser också bra ut med 1 insläppt på 6 tillfällen. Här spelar man väldigt agressivt - man överbelastar ofta sarg med tre av fyra spelare, och stör alltid spelet ända upp på blå. Ifjol tog Frölunda lite för många utvisningar i grundserien - något som man garanterat vill ändra på, precis som Malmö. 


Frölundas Penalty Kill - ett av ligans mest agressiva?

Tekningsprocent: 51.49 %

Spelstil
Frölundas spel bygger på spelet med pucken. Man är extremt mån om puckinnehav och försöker alltid spela sig ur motståndarnas forecheck, ett viktigt spelmoment som man kanske behärskar bäst av samtliga SHL-lag.  Väl med puck så har man tålamod - tar det stopp i neutral zon är man bekväma med att spela hem och börja om en gång till. 

Som sagt tidigare så ligger främsta vapen i offensiven, och man försöker (i synnerhet på hemmaplan) spela en väldigt fredjlig offensiv, där man har en bra mix av spelare med olika egenskaper i anfallszon. Baksidan med en sån här spelfilosofi är att motståndarmålvakten ofta får fri sikt på fler skott än i genomsnitt. Man är dock väldigt duktiga på att "krascha" målet och hitta returer, i synnerhet i spelvändningar och numerära överlägen. Överlag är man väldigt kliniska i avgörande moment, såväl i skottögonblicket, som den sista passningen.

Försvarsspelet ska vi titta lite på också, och här blir Frölunda ett bra första lag i vad som är tänkt som en liten serie där vi går igenom alla motstånd, för att alla rödhökar ska verkligen få komma in i SHL-kostymen efter åtta år i exil. Frölunda spelar nämligen ett väldigt klassiskt försvarsspel i egen zon. För det första spelar man väldigt tydligt "zon" - vilket innebär att man skyddar olika ytor på isen, istället för att punktmarkera motståndarspelarna. "Box + 1" kallas den enklaste formen av zon-försvar. Bilden nedan visar varför den fått sit


Det blåa området utgörs av de fyra spelarna som INTE pressar puckhållaren. De bildar en "box", en fyrhörning, där alla har ansvar för olika ytor på isen. I exempel 4, bakom mål, har nr2 ansvar för att täcka den farligaste passningen, nr3 ansvarar för slottet, nr4 ansvarar för vänster point (back), och nr5 ansvarar för höger point. När motståndaren passar pucken är det spelaren som då är närmast pucken som går ut och pressar, medans resterande fyra spelare skiftar ansvarsområden. Väldigt basic "zonspel".

(P.S - Även Malmös försvarsspel, likt många andra lags, grundas i "Box + 1"-metoden. Det är i detaljerna och utförandet som lagen skiljer sig åt markant.)


Har ni märkt att Frölunda på samtliga fyra bilder ställer upp i en form av femhörning? Anledningen till det är att man spelar med sin center (som ofta kallas den tredje försvararen) så lågt att han ofta tar över ansvaret på backplats, vilket låter Frölundas backar att gå ut och pressa puckhållaren mycket tidigt, och över större ytor, då centern "täcker upp". Således kan man vara ganska agressiva i egen zon. 

Det sista vi kollar på är Frölundas forecheck. Man har inte den hårdaste forecheckingen i SHL, men man backar inte heller hem i neutral zon. Likt hur man spelar i försvarszon, så låter man den första forwarden i forechecken pressa väldigt högt, medans andra- och tredjeforward spelar mycket mer passivt, och försöker förhindra pucken från att passera offensiv blålinje.


(Här tog jag ett extremexempel för att demonstrera - givetvis är man mer agressiv när man t. ex. etablerat spel i anfallszon, eller spelar Power Play. Detta är dock en ganska hygglig illustration av grundtanken i forecheck.)

Låt er inte luras av att Frölunda spelar en frejdlig offensiv - det här är ett lag som jobbar lika hårt åt båda hållen, och under Roger Rönnbergs ledning har man hittat en stabilitet och positionssäkerhet i försvaret. Det här blir en TUFF nöt för Malmö att knäcka.

Håll ett öga på
- Ryan Lasch, 170 cm lång lirare med stundtals magiska händer, som av de första två matcherna att döma inte ser ut att sakta ner från fjolårets grundserie. 3 poäng på två matcher såhär långt. 

- Lukas Bengtsson, som vi minns från Mora. Kastades rätt in i hetluften (slutspel) ifjol när Moras säsong var över, och gjorde det fantastiskt bra. Offensivt vapen från blålinjen som alltid måste respekteras.

- Robin Figrens twitterkonto. En av SHL's skönaste profiler utanför isen. Underhållning garanterad. Hockey-Sverige behöver mer av den här varan!

Daniel Slätt@slatt_Dangelo2015-09-24 01:51:00
Author

Fler artiklar om Malmö

Årets största smäll? - Sportchefen Liljander lämnar Malmö
Ingen press på Malmö Redhawks