Del två: Det är i motvind draken lyfter
Skellefteå toppade formen efter nyår!

Del två: Det är i motvind draken lyfter

I del ett avhandlade jag ett Skellefteå som pendlade i prestationer. Höga toppar blandas med djupa dalar. Men när laget kan lämnar året bakom sig och tar sig an det nya året är det något som händer i gruppdynamiken och spelet. Topparna består, men dem djupa dalarna suddas ut. Laget ömsar skinn och reser sig.

Ett poängsnitt som indikerar förluster

Poängsnittet fram till nyår slutade på 1,43. Det indikerade på att laget förlorade fler poäng än vad dom vann. En åttonde plats blir slutpunkten när år 2020 blev 2021. Det är ingen katastrof, men väl en missräkning. Men med 24 matcher kvar finns ingen anledning att stressa upp sig och bläddra igenom mer mörka scenarios. 

Ett poängsnitt som indikerar vinster

Jag vet inte vad som sägs spelarna emellan, eller vad som och görs inne på kontoret på nyårsdagen när laget återsamlas. Men det blir startskottet på en resa där gruppen tar sig samman och tar spelet till nya nivåer. Laget vinner 19 av 24 matcher efter nyår, och snittar 2,21 poäng/match.

En rockad med två vinnare

Tålamodet med Morley tar till sist slut. Elitidrotten är en bransch där varken spelare eller klubbar kan sitta still när saker går i helt fel riktning. Prestation och poäng är det som räknas om du är värvad som en import med som ska vara en poängstark center.




Forssell förnekade att Morley var på väg bort, men dagen efter (18 januari) är han klar för Linköping. Det går fort ishockey, och fort att man som naiv skribent tar en GM på orden medan han smider andra planer. Men utifrån vad som (inte skedde på isen) fanns inga andra (önskvärda) handlingsalternativ.  

Perssons sätter Morley på pluskontot.

Linköping slåss vid tidpunkten för övergången för sin överlevnad i botten av tabellen. Behovet av en förstärkning är stor sedan skadesituationen blivit alltför prekär. Väl nere i Linköping visar sig Morley från sin rätta sida och bidrar till att Linköping säkrar nytt SHL-kontrakt med sina 13 poäng på 20 matcher.

Ett exempel gott som något på vad en omstart i ny miljö kan ge. Forssell får skriva in Tyler under kategorin misslyckande värvningar. Medan Nicklas Persson får föra in den på sitt pluskonto. Bra för Tyler Morley, bra för Linköping, och bra för Skellefteå i slutändan. Slutet gott, allting gott.




Skellefteå radar upp vinster när Morley lämnar laget, och vid tidpunkten för nästa förstklassiga nyförvärv har laget åtta raka segrar och avancerar med bestämda steg uppåt i tabellen. Nu börjar laget äntligen komma med stadigare styrning mot rätt kurs efter den inledande halvan av serien.  

Ny centervakans – ny drömvärvning?

Med Morleys långsamma farväl finns ytterligare en tom ruta i Forsells schackbräde. Och borta i NHL återfinns en Pär Lindholm som längtar hem och längtar efter att spela ishockey. Och samtidigt börjar det sneglas över Atlanten där Pär Lindholm inte har en ordinarie plats i NHL. Finns det möjligtvis en chans att få hem honom redan till denna säsong –innan transferfönstret sätter stopp?

Återigen perfekt timing

För Skellefteås del kunde inte timingen bli bättre. Förhandlingarna går snabbt och Pär Lindholm skriver på ett fyraårskontrakt med Skellefteå. En landslagscenter adderas till ett vinnande lag och Skellefteå har återigen en förstacenter som gör ett riktigt bra lag ännu bättre.  Forsell säger såhär om sitt nyförvärv när han citeras i hockeysverige.se artikel.  

Jättekul att få hem Pär. Både för den här säsongen och på ett längre kontrakt. Vårt lag känns starkt redan idag och med en spelare av hans kaliber stärker vi oss ytterligare inför slutspurten. Han är bra båda vägarna i spelet, kan användas i alla spelformer och är en bra lagspelare som står för mycket av det Skellefteå AIK vill stå för

OS-kedjan åter intakt




Pär Lindholm gjorde 47 poäng på 49 matcher säsongen 2017–2018. Han fick en plats i OS-laget, och kunde efter säsongen skriva på ett NHL-kontrakt mot Toronto. Han drev en förstakedja med Lindström och Möller, och trion fick chansen i samma femma i OS-2018.

En uppgraderad centersida

Återigen hade Forssell släppt en center – men täppt igen luckan med en uppgradering. Pär Lindholm förblir förstacenter året ut, och finns kvar i föreningen minst tre år till. GM Forssell nämner i samband med värvningen tacksamhet till Pär som spelar för en lön som sannolikt skulle kunna vara betydligt högre om Pär skrivit på för en annan klubb i SHL eller utomlands.



Ytterligare ett bevis på att många spelare som klubben fostrar lämnar med ett stort klubbhjärta. Och återkommer med ett lika stort klubbhjärta. Och vem vill inte spela i en klubb som återigen flyttat fram positionerna – och som vid tiden för kontraktet inte förlorat på åtta matcher.

Sviten förlängs

Sviten uppgår till elva raka segrar när vi befinner oss i senare delen av februari när Örebro blir det lag som i tolfte matchen sätter punkt för Skellefteås segersviten.  Elva raka segrar slutar sviten med denna säsong. En bättre seger mer än förra säsongs längsta svit på 10 matcher, men fortfarande en seger ifrån klubbrekordet på 12 raka matcher från 2015.

Slutspurten sätter tonen för slutspelet  

Med ett spelschema som spretar åt alla håll och kanter spelar ”bara 13 matcher” under februari-och mars. Leksand spelar 15 matcher, Malmö spelar 18. Den totala poängsumman blir därför missvisande under denna period. Men bara Leksand har ett bättre poängsnitt under perioden. Samma ställning ges också om vi skulle dela serien i omgång 1–26 och 27–52. I det senare intervallet är Skellefteås poängsnitt det bästa efter Leksands snitt.

Nycklar till formen

Framförallt spelar Skellefteå spelar Skellefteå ett bättre försvars – och målvaktsspel. Insläppta mål sjunker från 2,75 till 1,85 från omgång 29 till 52 med målsnittet ökar från 2,6 till 3,3. Ökningen är alltså större i det defensiva spelet.

Defensiv disciplin

Mycket tack vare en solid backbesättning, och framförallt eftersom båda Lindvall och Söderblom spelar så bra som krävs för att vinna. Men hela laget ska ta åt sig av att Skellefteå toppar ligan boxplay där 84 % av utvisningarna inte ger baklängesmål.


Och givetvis är det också en stor faktor att Skellefteå hämtat två centrar som kan driva en kedja framåt utan att tumma på defensiven. Säga vad man vill om Morley offensiva uppsida som aldrig visades. Men han var ingen Melker Karlsson eller Pär Lindholm i defensiven.  

En tränartrio som hittar rollerna

Stefan Klockare, Stefan Hedlund, och Andreas Falk är inga duvungar när det gäller ishockey. Men Skellefteås modell med en trio utan huvudtränare väckte en del farhågor. Men i Skellefteå är systemet relativt överordnat tränarna, som mer finslipar och coachar.



Och dom har med tiden skickligt balanserat egna riktlinjer med den övergripande spelmodellen Skellefteå tror på och lotsat laget till en fjärdeplats i grundserien. Med en förstklassig andra halvlek kan dom kvittera ut ett bra betyg när Skellefteå går in till slutspel som en av favoriterna.

En övertidsförlust mot Färjestad ger en fjärde plats 

Den 29 mars sätter Skellefteå punkt för denna grundserie med en övertidsförlust mot Färjestad. Och efter några dagars väntan på att alla lag ska spela klart står det klart att Skellefteå kommer att möta Luleå i en serie i bäst av sju matcher i en serie som ska komma att dela övre Norrland i två delar.

Inget av lagen skulle kunna komma att lämna säsongen med godkänt betyg vid en kvartsfinalförlust. Men vem får respass redan i kvartsfinalen ? 

Del tre kommer att gå igenom slutspelet från Luleå i norr till Ängelholm i söder, och vad som hände med Skellefteå AIK i ett slutspel som bjöd på spänning och underhållning. Det blev ett drama i tolv akter som bjöd på bra hockey, spänning, känslor och dramtik fram till sista slutsignalen. 

 

Adam Bäckström sportbloggaradam@gmail.com@AddeBeck2021-05-11 10:18:00
Author

Fler artiklar om Skellefteå