Halvtidsbetyg: Skellefteås ytterforwards
Möller och Mascherin: Två av Skellefteås främsta målskyttar

Halvtidsbetyg: Skellefteås ytterforwards

Skellefteå har visat upp en bra offensiv första halvan av säsongen. Mycket tack vare ett gott utfall av dels värvade inhemska spelare, och dels träffsäkra importvärvningar. Forwardssidan har drabbats av skador. Vilket påverkat negativt. I sin helhet följer betygssättningen en avvägning av den faktiska prestationen i jämförelse med en rimligt förväntad prestation

Oscar Möller (5) 

26 matcher 
21 poäng (9+12) 
Plus/minus +16 


Möller gör sin bästa säsong på länge - kanske för att han spelar forward mer. Framförallt driver han på laget med ett professionellt ledarskap. Han bidrar framåt i alla spelformer, och han toppar  plus-minusstatistiken. 

Summan av ledarskapet och den faktiska prestationen ger honom det högsta betyget. 

Joakim Lindström (3) 

Matcher: 27 
Poäng: 20 (4+16) 
Plus/minus +4


Lindström beskrevs som "en magiker " av Bert Robertsson. Och Lindström är en spetsspelare, men får inte lika mycket ut av sin istid och sitt powerplayspel som tidigare.

Prestationerna har en större spännvidd på betygsskalan än tidigare. Han visade en uppåtgående formkurva när han och Jayce bildade forwardspar. Men på grund av Jayces skada saknar han sin potentiella radarpartner.

Trots detta har han gjort 20 poäng på 27 matcher - vid 38 års ålder. Känslan är att han väntar på sitt kanske sista slutspel och kommer att växla upp en nivå till. I Lindström finns "ett sparkapital" som kan bli guld värt i vår. 



Är detta Lindströms sista säsong - och chans till ett tredje SM-guld ? 


****

Jayce Hawryluk (4) 

Matcher: 27 
Poäng: 10 (6+4) 
Plus/minus +3

Jayce
kom en bit in på säsongen- men har satt stort avtryck redan. En komplett forward - med en mångbottnad verktygslåda.  Han är snabb, stark på pucken, bra arbetsmoral mm.

Tyvärr blev han skadad när han välförtjänt spelat till sig en plats i förstafemman. I förstafemman visade prov på bra kemi med Joakim Lindström.

Förhoppingsvis kan Jayce snabbt finna samma hjulspår igen. Väl där är han en spelartyp Skellefteå behöver mer av i ett slutspel. 

****

Adam Mascherin (3) 

Matcher: 15
Poäng:8 (7+1) 
Plus/minus: +5


Mascherin hade en lysande försäsong. Och har gjort en klart godkänt första halva av SHL. Han har inte varit lika produktiv som underförsäsongen. Och tyvärr blev han skadad, gjorde comeback, och skadade sig igen. Men han visade i senaste matchen prov på en stor hunger att vara en offensiv spelare.

Med dels rätt kedja och dels en skadefri träningsperiod har Mascherin alla förutsättningar att bli en matchavgörande spelare i täta matcher. Och tungan på vågen i ett kommande slutspel. 

****

Elias Stenman (3) 

Matcher:19

Poäng: 3 poäng (2+1) 
Plus/minus: +5

Stenman
har i kölvattnet av skadorna fått regelbunden speltid i SHL. Och belönats med ett rookie-kontrakt och en plats i kommande JVM. Han har gjort det bra efter sina förutsättningar och tar för sig mer och mer. Spelet med puck är bra. Han behöver få upp explosiviteten, och bli starkare i närkampsspelet.

Men han utvecklas dagligen och har tagit chansen (till en a-lagsplats) när han fått den. Kanske får han en ytterligare boost efter JVM ? 

****

Rickard Hugg (4) 

Matcher: 27 
Poäng: 19 poäng
Plus/minus: +1

Hugg
började säsongen lite försiktigt. Men har sedan gasat på rejält sista tio matcherna tillsammans med Linus Karlsson och Jonathan Johnson. Han leder den interna skytteligan - och han har tagit en större roll när Skellefteå haft skador på ytterforwards. Hans utvecklingskurva ser mycket positiv ut.

Den starka skridskoåkningen gör honom nyttig såväl i spelet med som utan puck. Poängmässigt trodde jag Hugg skulle nosa på 25-30 poäng i grundserien.
Men intervallet 35-40 poäng vore en bättre gissning sett till hans poängstarka inledning. 

****



Karlsson är Skellefteås största positiva överraskning på forwardssidan 

Linus Karlsson (5) 

Matcher: 27
Poäng: 21 (11+10) 
Plus/minus +1


Karlsson kom från en stark säsong i Hockeyallsvenskan. Men jag trodde att han skulle behöva ett år i SHL innan han vara en spelare som skulle synas högt upp i poängligan. Men Karlsson har öppnat urstarkt med 21 poäng på 27 matcher.

Han har ett hårt skott som han utnyttjar väl. Och han passar som handen i handsken med Johnson och Rickard Hugg. En spännande spelare som Skellefteå har stor nytta av i framtiden. 

****

Simon Robertsson (2) 

Matcher: 26
Poäng: 1 (1+0)
Plus/minus: -4 


Robertsson a-lagsdebuterade för två år sedan. Han draftades i somras, och spelar från start i SHL denna säsong. Men Simon har stampat lite på samma ställe denna säsong. Lite mer hade jag förvänat mig av honom. När han inte spelar i en mer producerande femma får han inte särskilt mycket ut av sitt spel. Och han togs inte ut i JVM.

Simon är en framtidsspelare, men kanske behöver han ett miljöombyte i en lägre divsion?

****

Tom Kühnhackl (3) 

Matcher: 27  
Poäng: 8 poäng (2+6) 
Plus/minus: +5


Kühnhackl har som med alla importer med NHL-meriter höga förväntningar på sig. Han öppning i Skellefteå har visat att han är en nyttig lagspelare. Har inte visat några större offensiva spetsegenskaper. Men han gör ett gediget jobb i tredjefemman.

Tom har en bra defensiv och är stark med pucken. Lite mer offensiva instinkter finns förhoppningsvis. Förhoppningsvis kan han växla upp andra halvan av serien. Och bidra med sin erfarenhet i ett långt och tufft slutspel. 

****

Stefan Loibl (3) 

Matcher: 23
Poäng: 8 (4+4) 
Plus/minus: +5


Loibl har gjort det han värvats för. Ett stabilt tvåvägsspel - med en hög arbetskapacitet. Han sticker inte ut i någon spelform, men håller en stabil lägstanivå. Har acklimatiserat sig bra till ligan. Och åtta poäng är ett klart godkänt facit för honom.

Han skulle defintivt kunna skjuta mer - och förhoppningsvis kan Loibl dra fördel av att Skellefteå återfår en starkare tredje-fjärdefemma när/om laget återfår skadade forwards, inklusive Loibl som i skrivande stund står på skadelistan.  





 

Adam Bäckström sportbloggaradam@gmail.com@AddeBeck2021-12-21 10:00:00
Author

Fler artiklar om Skellefteå