Helber vs. lockouten
Mike Helber, klubbdirektör i Linköpings HC.

Helber vs. lockouten

Ingen har kunnat undvika skriverierna och diskussionerna kring NHL-lockouten, Hockeyligans interna stridigheter och experternas utlåtande om lockoutspelarnas vara eller icke vara i Elitserien. Trots spaltmeter efter spaltmeter så är hela konflikten svår att sätta sig in i för oss lekmän. För att försöka reda ut det hela så tog jag en pratstund med en av de mest synliga personerna gällande just dessa frågor, nämligen Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

Först och främst så får jag en insyn i bakgrunden till de beslut som nu har blivit så omdiskuterade. Hockeyligan ville efter säsongen 06/07 begränsa nyttjandet av korttidskontrakt i ett försök att göra ligan sportsligt rättvisare. Det man hade noterat var att Luleås anfallsduo Lubos Bartecko och Tomas Survoy, som tillsammans gjorde 104 poäng under grundserien, i det fall att laget skulle klara sig vidare till semifinal ändå hade lämnat av skatteskäl. Man var orolig att man skulle börja få se väntade bottenlag som plockade in artistspelare i grundserien bara för att säkra kontraktet, följt av betydligt sämre laguppställningar i slutspelet. Därmed enades man om att de kontrakt som skrevs alltid skulle gälla till säsongsslutet.

Det dök dock upp två typer av undantagsfall till den här regeln. Det handlade om skador på nyckelspelare, där begreppet nyckelspelare i sig är odefinierat och snarare bygger på sunt förnuft, samt så kallade tryout-kontrakt. Det senare innebär att klubbarna har rätt att ta in en spelare under en kortare tid, oftast ett par veckor, för att se om han platsar i laget. Även här finns det ett mått av sunt förnuft inblandat, då det ska vara höjt i tvivel huruvida spelaren faktiskt är bra nog.
- Vi i LHC kan inte ta in exempelvis Sidney Crosby och sen säga att han är här på tryout, för det är ju uppenbart att han är bra nog för att ta plats, säger Helber för att exemplifiera.

Dessa beslut står alltså fast sen flera år tillbaka. Alla kontrakt ska gälla till säsongens slut, med undantag för att täcka upp vid skadade nyckelspelare och för att prova okända spelare. Med det i bakhuvudet så spolar vi fram till 2012.

Hockeyligan håller ett möte den 23 augusti där alla tolv klubbar gemensamt beslutar sig för att stå fast vid sitt tidigare beslut gällande korttidskontrakt. Än så länge har med andra ord inte den så uppmärksammade sprickan mellan klubbarna uppstått. Men det finns ju som bekant undantag till begränsningen av korttidskontrakt, och det är här åsikterna börjar gå i sär. Alla är säkerligen överens om att spelare från NHL knappast kan gå under tryout-kontrakt, men vad händer om ett lag får skador på nyckelspelare? Här säger MODO och Frölunda ifrån och röstar nej till en begränsning av vilka spelare man får ta in för att täcka upp för skador, men majoriteten röstar för beslutet.

Den 8 september börjar sedan Konkurrensverkets utredning av Hockeyligans beslut, och tolv dagar senare kommer deras beslut. När vi närmar oss det rent juridiska så vill Helber inte uttala sig, men han beskriver sin oro för vad beslutet kan innebära på sikt.
 - Vad händer om Konkurrensverket inte tycker att vår transferdeadline är okej? Tänk en situation där Linköping slår ut Färjestad i kvartsfinalen och Tollefsen står utan kontrakt. Vi ringer honom och frågar om han inte vill spela semifinal mot Frölunda, vilket han är väldigt sugen på. Jag har full förståelse för Konkurrensverkets beslut, men någonstans måste det göras skillnad på affärsvärlden och idrottsvärlden.

Även jag saknar de nödvändiga juridiska kunskaperna för att fullt ut sätta mig in i KKV:s beslut, men jag försöker ändå. Det är ett 13 sidor långt dokument som punktar upp SHL:s argumentation för begränsningen, samt hur verket ser på det hela. I och med det exempel som Mike Helber gett mig så kan jag inte låta bli att notera att tidsfristerna för spelarövergångar uttryckligen nämns under Svenska Idrottsförbundets tävlingsbestämmelser och enligt det så kallade Lehtonen-målet så är den inte i fara. Man diskuterar om SHL överhuvudtaget har rätten att besluta om spelregler och tävlingsbestämmelser och noterar att det verkar vara helt upp till SIF. Jag kan därmed ändå förstå den osäkerhet man känner inför framtiden. Men nog med sidospår, vad var det Konkurrensverket egentligen kom fram till?

Konkurrensverket ålägger, enligt 3 kap. 1§, 3 kap. 3§ samt 6 kap. 1§ konkurrenslagen (2008:579), Svenska Hockeyligan AB att inte tillämpa eller vidta sanktioner mot klubbar som inte följer Svenska Hockeyligan AB:s beslut, enligt vilket dess ägarklubbar förbinder sig att inte teckna korttidskontrakt med spelare från National Hockey League under ishockeysäsongen 2012/2013.

Det finns ett uppenbart problem här. Hockeyligan har aldrig tagit ett beslut om att inte teckna korttidskontrakt med spelare från NHL, man har bara beslutat att inte teckna korttidskontrakt - punkt. Det får mig att ifrågasätta vilket beslut KKV egentligen har rivit upp? Innebär beslutet att det är fritt fram för korttidskontrakt av alla slag, eller anser verket att Hockeyligan ska göra undantag för lockoutspelarna?

Det är också värt att notera att inget lag ännu har brutit mot den ursprungliga överenskommelsen som gjordes under sommarens första lockoutmöte, utan än så länge så har undantaget för skador varit applicerbart. Ur Hockeyligans synpunkt så blir fortsättningen därför mycket spännande. Vad händer när Mathis Olimb och Dick Axelsson är tillbaka i spel? Och vad kommer Konkurrensverkets fortsatta utredning att leda till?

För varje frågetecken som rätats ut så verkar ett nytt dyka upp. Stilla får jag konstatera att det enklaste för Elitserien vore om NHL drog igång igen. När jag frågar Mike om NHL-konflikten kommer att lösa sig innan hela säsongen ställs in så svarar han så här.
 - Det är stor skillnad på den här konflikten och den som var 04/05. Då pratade parterna inte med varandra på tre månader, nu gick det bara ett par veckor. Då hade både NHL och majoriteten av klubbarna gått med förlust och var därför inte alls lika angelägna om en snabb lösning. Nu är det tvärtom, klubbarna och ligan gör stora vinster och förlorar massor av pengar så länge lockouten varar. Utifrån det kan jag bara dra slutsatsen att NHL kommer att komma igång.

Mike Helber tycker inte om att prata i ord som "hoppas" och "tror", men jag både tror och hoppas att han får rätt.

Erik Brännströmerik.brannstrom@lhcfans.se2012-10-21 15:24:00
Author

Fler artiklar om Linköping

Femte raka förlusten för LHC
LHC nollade i sjunde raka hemmaförlusten