Inför Sverige - Lettland: Lagkaptenen saknas fortfarande i Tre kronor
Lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson är fortfarande otillgänglig för spel när Sverige ska ta sig an den sista gruppspelsmatchen.

Inför Sverige - Lettland: Lagkaptenen saknas fortfarande i Tre kronor

Tre Kronor har hittills gjort en stabil insats i årets VM-turnering och behöver nu slå Lettland i den sista omgången för att ens kunna kampera om att bli gruppetta inför slutspelet. Det tvingas man till att göra utan sin lagkapten vars framtid i årets VM fortfarande är oklart.

Sverige som ligger på en andraplacering i gruppen med bara en poäng efter ledarna Finland är alltså piskade att vinna mot Lettland. Det förutsätter då att Finland i sin tur förlorar mot Tjeckien, som även dem är med i racet om topplacering i gruppen, för att Tre kronor ska ha chansen att kunna utmärka sig som gruppsegrare – vilket skulle ge bättre förutsättningar inför det kommande slutspelet.

Profilen som ska leda Lettland mot Sverige
 
Så hur ska lilla hockeynationen Lettland ta sig an Tre kronor? Det är en relevant fråga eftersom att det inte är särskilt mycket som talar för att letterna ska ha en tillstymmelse till chans att matcha Sveriges spel.

Lettland är dock den starkaste kandidaten bland de så kallade ”mindre” hockeynationerna i Sveriges grupp. Letterna har besegrat såväl Österrike, Storbritannien och Norge. Dessutom lyckades man att skaka om finnarna ordentligt tidigt i turneringen när Rudolfs Balcers gav letterna en 1–0-ledning i mitten av den första perioden och Lettland gjorde jämn batalj mot Finland fram till sista perioden där värdnationen fick till slut med sig en uddamålsseger. 

Är det någon i Lettlands offensiv som Tre kronor bör se upp med så är det just Balcers. Den 25-årige forwarden, till vardags i NHL-klubben San Jose Sharks, är Lettlands enda NHL-spelare bland forwards. Tillsammans med hans kedjekamrater Ronalds Kenins och Rodriga Abols är det Balcers som ska leda letterna mot Tre kronor.

I övrigt har Lettland inte mycket mer att komma med. Backsidan bör inte ge svenskarna någon sömnlös natt inför den sista gruppspelsmatchen och trots att letterna kan vifta med Culumbus-målvakten Elvis Merzlikins ska det mycket till för att deras försvar ska hålla mot Tre kronor, särskilt nu när William Nylander har kommit in och gett svenskarna en ny dimension i det offensiva spelet. Det såg vi inte minst senast mot Norge. 

Oliver Ekman-Larsson missar matchen

I den senaste matchen mot Norge saknades Oliver Ekman-Larsson, och han var heller inte med på Tre Kronors träning under måndagen. Johan Garpenlöv har bekräftat att Ekman-Larsson inte kommer att delta i matchen mot Lettland och det är fortfarande oklart om Sverige kommer att få se sin kapten spelbar till kvartsfinalen på torsdag, eller om hans fortsatta VM-medverkan är hotad.

Oliver Ekman-Larsson ses som en viktig spelare för Tre kronor. Utöver att vara en oerhört skicklig back samt lagkaptenen och ses som en ledare med allt vad det innebär, har också Ekman-Larsson erfarenhet av att vinna dylika turneringar.Att han saknas mot just Lettland behöver inte vara ödesdigert för svensk del, däremot vore det desto tyngre om han inte skulle hinna bli spelklar tills att slutspelet börjar på torsdag. 

---

Sverige – Lettland
Vad?
 VM, gruppspelet
Var? Tammerfors, Finland
När? 23/5 11:20
Hur? TV6, Viaplay
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2022-05-23 19:52:49
Author

Fler artiklar om VM 2022

Storstjärnan är tillbaka! Inför Sverige-Norge