Tjeckiens medaljtorka är över! Stjärnorna visade vägen

Tjeckiens medaljtorka är över! Stjärnorna visade vägen

Tjeckien har inte tagit en enda VM-medalj sedan 2012. Det är alltså 10 år sedan som Tjeckien fick fira en medalj. Man har gjort en omstart med en ny finländsk förbundskapten och ett stjärnspäckat lag med David Pastrnak och David Krejci i spetsen och då försvann medaljtorkan frö Tjeckien.

Tjeckien har gjort ett bra VM. Man har haft sina toppar och dalar och man har blandat och gett lite under turneringen. Man hade ett riktigt bra lag inför turneringen på pappret och man har även kryddat detta laget med Torontocentern David Kämpf och storstjärnan David Pastrnak från Boston Bruins. Med ett imponerande powerplay, ett effektivt anfallspel och ett högklasigt passningsspel har detta tjeckiska lag charmat många under denna VM turneringen. 

Tjeckien slutade på en tredjeplats i gruppspelet och ställdes mot Tyskland i en kvartsfinal. En kvartsfinal som Tjeckien dominerade och med ett högklassigt powerplay och passningsspel så bärde stjärnorna detta tjeckiska lag mot en semifinal. En semifinal som skulle visa sig vara en riktig tuff sådan mot stornationen Kanada. Det skulle bli en semifinal som man från Tjeckiens sida ville glömma så snabbt som möjligt. Det gick knappt att känna igen de tjeckiska laget mot Kanada. Ett dåligt powerplay, svag målvaktsinsats och ett slarvigt passningsspel ledde till en 1-6 förlust. Man snubblade på målsnöret och nu väntade en bronsmatch mot USA.

Bronsmatchen mot USA skulle bli en väldigt svängig men underhållande match. Tjeckien inledde riktigt svagt och fösta halvan av matchen var man det sämre laget. Men genom Oskarshamns nyförvärv Jiri Smejkal så tog han Tjeckien tillbaka in till matchen med en 2-3 reducering i slutet på period 2. Det gav både hopp och energi till Tjeckien. Nu var man helt plötsligt med i matchen. Efter några smarta taktiska drag från Tjeckiens förbundskapten Kari Jalonen som bland annat bytte målvakt och ruskade om i många kedjor. Han satte David Pastrnak tillsammans med Hynek Zohorna och Tomas Hertl. En förändring som skulle bli succéartad sådan för att David Pastrnak kom verkligen igång och kvitterade matchen till 3-3 i början av period 3. En tredje period där Tjeckien dominerade och körde över USA. Tjeckien gjorde alltså 6 mål i den tredje perioden och poängmaskinen Roman Cervenka gjorde ett mål och superstjärnan David Pastrnak gjorde ett hattrick. Torontocentern David Kämpf fick även göra två mål. Man kan lugnt säga att valet att ta in David Kämpf och David Pastrnak i slutskedet av gruppspelet skulle bli en avgörande faktor till att man tog den där efterlängtande medaljen. Man såg verkligen på Tjeckien hur mycket den där medaljen betydde för de och det där var en medalj som även kan ha positiva långsiktiga konsekvenser för Tjeckien som har haft många tuffa år bakom sig. Men det var då och nu är nu. Tjeckien är påväg mot en ljusare framtid vilket är skönt för de efter många svåra år. 

Efter 10 år fick man till slut fira en ny medalj. Grattis till bronsmedaljen Tjeckien!
 

Melker Wahlströmmelker_12022-05-29 17:09:00
Author

Fler artiklar om VM 2022

Storstjärnan är tillbaka! Inför Sverige-Norge