USA besegrade ett uddlöst Sverige
USA besegrade Sverige efter sent mål i förlängningen.

Sverige tog emot USA med möjlighet att vinna gruppen. Tre Kronor kunde dock inte knyta ihop säcken och ta sin femte raka seger. Efter tre tighta perioder gick matchen till förlängning där matchens spelare, Adam Gaudette, avgjorde med elva sekunder kvar att spela. Och därmed såg han till att USA blev första lag att besegra Tre Kronor i turneringen.

En flygande start

Sverige fick en flygande start på matchen när laget tog ledningen efter två minuters spel sedan Rasmus Dahlin framspelats fint av Oskar Lang. Stärkt av det tidiga målet tog Sverige tag i taktpinnen i den första perioden och gav USA lite utrymme att skapa något eget i början av matchen.

Dahlin gav Sverige en flygande start

Men trots sitt spelövertag kunde Sverige inte göra mål innan USA kvitterade sju minuter in i perioden. Sverige förlorade en sargduell i egen zon och USA utnyttjade sitt läge med att spela fram Adam Gaudette som sätter ett fint direktskott bakom en skymd Linus Ullmark.

Jämn förstaperiod

Efter kvitteringen blev ”USA mycket piggare” för att citera bisittaren Mattias Norström. Och den bilden speglar väl resten av första perioden. Spelet jämnar ut sig och är lika bra eller dåligt – beroende på vilken vinkel du betraktar det ur.

Resten av perioden blir mållös då inget av lagen kan skapa något på det enda powerplay-läge som gavs. En relativt blek period slutar lika i både mål, skott och utvisningar.

Åkerblom efterlyser bättre inställning i andra perioden

Assisterande förbundskapten Markus Åkerblom efterlyste i paus en väsentligt bättre inställning – då skulle resten av de spelmässigt saknade bitarna falla på plats och bli bra. Åkerbloms budskap tycks vann åtminstone bättre gehör i andra perioden från Tre Kronors håll. Laget höjer sig från en spelmässigt svag period till en bättre period. Och har inledningsvis en starkare period än USA. Men återigen har laget svårt att skapa de riktiga målchanserna.

Fördel USA i andra perioden

Bäst målchans hade Carl Grundström som de facto gjorde mål på ett friläge sedan Tre Kronor vänt spelet fint i mittzon. Men tyvärr visade de teknologiska nymodigheterna (coach challenge) att målet föregicks av en offside – och målet dömdes riktigt bort. Det blev istället USA som tog ledningen i periodens slutminuter.

Carl Grundström fick se första målet bortdömt

Det tillkommer genom ett fint powerplaymål, av Nate Schmidt, där Sverige gick bort sig i egen zon sedan deras powerplay hittat ett pass genom den svenska boxen. USA tar därmed taktpinnen inför den tredje perioden med en uddamålsledning.

Men i det stora hela är det varken underhållande eller bra hockey som spelats i två perioder – men det är på det stora hela spelmässigt jämnt mellan två lag som neutraliserar varandra väl.

Nyckeln till en bättre sistaperiod och anfallsspel ligger hos backarna. Dom måste sätta iväg pucken fortare och öka tempot säger - och dom måste byta sida med pucken mycket fortare för att obstruera USA:s styrspel, sa Håkan Södergren i paus.

Grundström får marginalerna på rätt sida

USA spelar tillknäppt i tredje perioden – och Tre Kronor har ingen kvittering i sikte. Men om marginalerna var på fel sida för Carl Grundström i andra perioden får han dem på rätt sida i början tredje perioden. Tack vare att klubban går av för backen i uppspelet får han ett nytt friläge – som han på nytt sätter och utjämnar matchen till 2–2.

Måttligt underhållningsvärde

Matchen öppnar upp sig lite mer mot slutet – båda lagen går för en seger, och drabbas även av utvisningar som får det att bli lite nerv i matchen till sist, även om det knappast ger några större utslag på EKG-kurvan. Det är inte utan att man känner att första varma sommardagen lockar mer än en ljummen gruppspelsmatch i hockey-VM.

Trots att Sverige har ett profilstarkt lag blev spelkvalitén haltande från mitt perspektiv. När slutsignalen ljöd står det 2–2 efter tre jämna perioder på alla vis –det är 20–20 i skott och 3-3 i utvisningar. Ytterligare spel i förlägningen väntade för att kunna särskilja lagen.

Adam Gaudette blir matchvinnare

Förlängningen blir sånär mållös trots att lagen hade kvalificerade chanser – där Rasmus Dahlin hade den bästa svenska chansen blir det USA som tar extrapoängen genom att kontra in ett 3–2 mål med elva sekunder kvar av matchen – genom Adam Gaudette som gör sitt andra mål och sin tredje poäng för matchen när USA får ett 2-1 läge som dom utnyttjar enligt skolboken med krosspass och direkskott bakom en chanslös Ullmark.

Gaudettes två mål sänkte Sverige

Garpenlövs analys och fortsättningen

Små marginaler avgjorde till USA:s fördel – men segern är inte orättvis i en match som båda lagen kunde ha vunnit. Efter matchen sa Garpenlöv att han saknade inställningen och framförallt intensiteten i jämförelse med föregående matcher.

Men han sa vidare att laget är ”där vi vill vara” i tredje perioden – och säger att han såg små marginaler avgöra matchen, med tanke på att Sverige nästan avgjorde i anfallet före. Vilket sammanfattar utången av matchen väl. Sverige var inte påkopplade nog för att få möjligtvis få marginalerna på sin sida.

Sverige behöver Nylanders spetskvaliteter

För Sveriges del tappade man nu möjligheten att ta gruppsegern enbart i kraft av att vinna nästa match - där Finland har fördelen på papperet inför sista gruppspelsmatchen. Men det som bådar gott är att Sverige fått in William Nylander som förhoppningsvis kan vara den offensiva spetsen laget behöver för gå långt. I denna slätstrukna och mindre underhållande match är han precis den spelartyp Sverigeskulle ha behöver addera till laget.

Nästa match spelas mot Norge med på söndag med start 19:20 - låt oss hoppas att det är ett mer påkopplat Tre Kronor som kommer ut då.

USA-Sverige: 3-2 (1–1, 1–0, 0–1) (1-0)
Mål: 2–1 (1–1, 1–0,
Skott: 24–22 (6–6) (8–7) (6–7) (4–2)
Utvisningsminuter: 2–2, 2–2, 2–2 (0-0)