Krönika: För folkhälsan får hockeyn kliva åt sidan

Krönika: För folkhälsan får hockeyn kliva åt sidan

Att arenorna stängs från publik kom inte som någon chock. Frågan är bara hur SHL och Hockeyallsvenskan ska lösa upplägget.

Regeringens beslut om att stänga alla event där över 500 individer vistas kom inte som någon större chock. Flera europeiska länder hade redan tagit det beslutet då alla fruktar den situation som uppstått i Italien, främst den norra delen.

Vi alla är sjukt besvikna på situationen som råder, samtidigt med hänsyn till allas vår hälsa, allra mest de som är i riskgrupperna för rådande Coronavirus – får idrotten, inklusive ishockeyn stå åt sidan.
Vi måste lyssna på de som har kunskapen om allt vad gäller dylika virus (även om forskningen runt just Coronaviruset är tunt) och smittspridning.

Under tiden den här texten skrivs har det ej kommit ut någon information om hur SHL tänker inför det kommande slutspelet. Informationen skall dock komma idag.

Polen, Norge, Tyskland och Österrike är några nationer som helt avbrutit sina säsonger. I både Polen och Norge avbröt man mitt i ett rådande slutspel. I Schweiz valde man att spela inför tomma läktare, där både spelare och ledare påtalat lustigheten över det.

Hur SHL kommer att agera vet vi senare idag. Kanske till och med precis efter att den här krönikan släpps? Samtliga klubbdirektörer och ansvariga för ligan diskuterar nog alla möjliga variabler.

Om inte SHL har någon ekonomisk krisplan kommer de som deltar i ett slutspel gå med ekonomisk förlust. Det blir dyra resekostnader, inte minst för lag som Luleå och Malmö som får åka långa sträckor, men inga inkomster under matcherna. Hockeyallsvenskan, vars klubbar redan brottar med dystra ekonomiska siffror står inför samma frågor. 

Kiosker, restaurang, barer, loger… allt kommer att vara stängd i arenan och inga biljetter kan säljas. Det blir ingen vinst att lira i slutspelet. Några klubbar har budgeterat för slutspelet, dessa klubbar kommer att drabbas hårdast, medan andra enbart får stå för resekostnaderna och dylikt.

Skulle man köra på fastän utan publik skulle en förkortad slutspel vara ett alternativ. Färre matcher, bäst av fem istället för sju? Eller bäst av tre? Vidare behöver man resonera i hur de lag som kvalar upp till SHL ska fortsätta. 
För vad blir planen om en spelare i ett lag drabbas, eller att ett helt lag sätts i karantän. Ett scenario som har hänt i andra länder, inte bara inom ishockeyn.  Hur ska svensk hockey lösa en sådan situation? Säg att Djurgården som ändå har sin bas i Stockholm åker på corona. Ska Djurgården lämna WO resten av slutspelet?

Alternativet att man skjuter fram slutspelet två veckor verkar inte hjälpa om vi följer rådande utveckling på spridningen... 

Det är mycket Hockeyallsvenskan och SHLs toppskikt behöver fundera på just nu om man väljer att fortsätta köra på utan publik. 


Eller ska vi skrota den här säsongen redan nu? Det ser inte ut så med tanke på direktiven som kom igår.

Samtidigt är det inte första gången som en säsong avbryts i svensk hockeyhistoria. Precis som forskaren Tobias Stark påtalat på Twitter så har Sverige lagt ner säsonger tidigare i tider innan ishallarna kom. Antingen var det för milda vintrar i södra Sverige/Stockholmsregionerna eller så var det ett rådande världskrig som härjade (även om serierna fortsatte rätt långt in på det andra världskriget).

Hur tråkigt det här än är måste vi respektera och acceptera det rådande läget. Vi kan bara vänta på besked. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-03-12 10:13:49
Author

Fler artiklar om Hockeyzon