Sarah Åberg - Huvudtränare för SSK:s just nu mest framgångsrika lag
Just nu i Södertälje Sportklubb så gör damlaget en väldigt bra säsong. Är ju faktiskt det lag i klubben som är mest framgångsrikt men får inte den uppmärksamhet de förtjänar. Vi på SportklubbenSvenskafans tyckte det var passande att ta ett omtag i den delen av verksamheten och bjuder er här på en omfattande intervju med lagets huvudtränare. När grundserien är färdigspelad så kan SSK dam stoltsera med en andra plats och flest gjorda mål av alla lag i serien.
Ålder: 30
Klubbar: Som tränare - SSK.
Klubbar som spelare: SPAIF, SSK, Tullinge, Segeltorp, AIK, Djurgården
Övriga meriter: Deltagit i några turneringar med U18 landslaget
Yrke: Säljare och inköpare på Bygghandeln Järna Trä.
Familjeförhållanden: Många syskon, morföräldar
-Försök kortfattat beskriva dig själv som person…
-Om man tar yrkeslivet utanför hockeyn så uppfattas jag nog som en glad, fartfylld och humoristisk person. Alla har vi våra olika dagar men det är vad jag hört från mina arbetskamrater i alla fall - Glädjespridare och glad, mycket energi.
-Uppskattar du förutom hockey…
-Jag älskar promenader i skogen. Med familj och hund. Plocka svamp och vad man nu må göra i skogen. Platser där det är lugnt och naturnära och man kan samla energi.
-Har du/har haft någon förebild inom hockeyn eller i livet som stort som du sett upp mycket till?
-När man var yngre så var det ju de här stora inom svensk damhockey, Maria Roth och Erika Holst. Två ankare i Damkronorna. Det är de som man haft som hockeyförebilder, sedan så blir det ju Peter Forsberg även om det är inom den manliga hockeyn. Man vill ju gärna skapa de här förebilderna inom damhockeyn också.
Inom ledarskap har jag ju gått med Björn Pettersson i tre år och som jag har lärt mig mycket av. Vissa delar i det vill jag också föra vidare i mitt fortsatta ledarskap.
-Förutom som hockeyspelare, vad har du för anknytning till SSK?
-Eehh, det är hockeyn, haha.
Det är mest att jag startade min karriär i SSK, hjärtat är ganska stort för Sportklubben. Det var inte så att familjen hejade på SSK, jag hamnade här i början på min hockeykarriär och på så sätt har ett klubbhjärta växt fram för SSK.
Damhockeyn är fortfarande ung i Södertälje Sportklubb.
Klubben firar ju däremot 120års- jubileum i februari och otaliga profiler och spelare har varit aktiva under de här åren.
Sarah Åberg har inga speciella spelare som sina favoriter att titta tillbaka på men hyllar däremot klubbens arbete för att lyfta damhockeyn och flickverksamheten i stort.
”När man började i föreningen så spelade man med killarna. Sedan har klubben gjort ett otroligt stort och fantastiskt jobb”, berömmer hon.
Sarah utvecklar sitt resonemang om hur den här delen av verksamheten har växt:
”Vi har rena flicklag i nästan alla åldrar och om man då ser på hur många olika serier det finns så kan vi ställa upp med ett rent flicklag i varje serie, all eloge till klubben och ledarna som finns och gör det möjligt”, fortsätter Åberg.
”Vi har en av de största flick och damorganisationerna inom svensk hockey när vi har så många aktiva spelare”
-Hur tror du andra uppfattar dig som tränare?
-Det är en svår fråga. Nu har jag inte kunnat prata med spelarna så mycket men jag vill vara ganska tydlig i vad vi vill få fram, i budskapet vi vill ha. Tydlighet kan ju vara svårt då alla inte uppfattar det på samma sätt.
Så tydlighet och locka fram den egna kreativiteten hos spelarna, att inte behöva styra spelarna för mycket utan att det ska komma av sig självt.
-Hur var du själv som spelare?
-Jag var ju en målskytt i alla fall, haha. Lite av en vinnarskalle också, både på gott och ont. Ganska fysisk stark. Var väl ingen som dribblade av motståndaren direkt utan var ganska rak i mitt spel.
Som sagt så har damlaget i Södertälje Sportklubb gjort en väldigt bra säsong hittills, man har gjort flest mål av alla lag efter att serien är färdigspelad, nämligen 84 stycken, 12 fler än seriesegrarna Hammarby i Damettan östra.
-Vad vill du säga är de största anledningarna till att laget varit så framgångsrikt hittills den här säsongen?
-Ja, det är helt fantastiskt att vi har gjort flest mål. Det som är mest intressant med det är att vi har en spelidé som vi bygger ifrån egen zon, det blir ett plus i kanten att vi varit så effektiva offensivt. Sedan har vi ju spetsen i truppen som kan göra mycket poäng.
-När vi jobbar som ett lag allihop, det är ju då det går bra.
Alla i laget är viktiga och vi behöver göra det hårda jobbet varje match för att vi ska vinna.
Så en stor anledning till framgången är att alla jobbar tillsammans, då har vi sett resultat också.
-Vilken typ av hockey vill ni stå för?
-Vi hade en träningsmatch mot Troja för att ta ett exempel. De sade att det var tufft att komma in på mål när de spelade mot oss.
Tanken är att det ska vara tufft, gör man mål på oss så ska man ha krigat till sig målet.
I anfallszon är det ”fria tyglar”, låta kreativiteten flöda. Helst så vill man ha ett rakt spel, in i zon, skott och jobba vidare från det.
Men framför allt att det ska vara tufft att komma in framför vårt mål, gör man mål mot oss så ska man ha fått jobba stenhårt för att göra det.
Grundserien bara ett av flera steg mot SDHL
Som ett första steg så gäller det att i Damettan Östra bli bland de fyra första i serien för att nå vidare till nästa steg mot SDHL. Ett steg som kallas för topp fyra där de fyra lagen möts inbördes i ett hemma och bortamöte. Detta är något som laget har klarat av med bred marginal.
Ettan och tvåan där ifrån går sedan vidare ytterligare ett steg, nämligen kvalificerade till Allsvenskan.
”Det är egentligen bara vår serie som har det. Och det är för att vi ska få ut två lag som sedan ska gå vidare till allsvenskan som är i februari. Så nu när grundserien är färdigspelad så vet vi att det blir Hammarby, vi, Haninge och Almtuna som kommer att spela i den här topp fyra.
”De två första där kommer då att bli kvalificerade att spela mot de andra kvalificerade ifrån syd, väst eller öst. Uppdelningen där vet jag inte riktigt men det blir syd och väst som slås ihop och sedan öst och norr serierna”
Det slutar inte här, utan fler det finns ytterligare steg att ta sig förbi i kvalet uppåt.
Sarah försöker förklara:
”Fyra lag i var och en serie där går sedan vidare till allsvenskan. Ett av de lagen åker ur och har spelat färdigt för säsongen. Sen vet vi inte riktigt vad som händer med de tre lagen som går vidare från allsvenskan. Om det slås ihop till en ren serie eller om det blir utslagningsmatcher”
-Var topp fyra ett uttalat första delmål för laget?
-Ja och vidare att bli bland de två bästa när vi väl börjar spelar den här topp fyra serien.
-Klubben har satt en treårsplan mot SDHL. Hur realistiskt är den planen tycker du och hur stor del av det här laget ser du kommer vara med på den resan?
-Laget vi har idag kommer med stor sannolikhet att se annorlunda ut när resan har nått sitt slutmål.
Angående treårsplanen så har SSK-tränaren inga synpunkter mer än att hon tror på det som klubben satt upp.
-Annars tycker jag att planen är realistisk men det är många steg. Nu är vi ju inne på år ett, jag och Robert Johansson (assisterande tränare) är nya i tränarteamet och har precis börjat lära känna varandra och lite vad vi står för och så vidare.
Vi vill ju verkligen det här inom tre år och får vi med alla på tåget så är det absolut realistiskt att det ska gå. Sen har man ju ingen aning såklart, det kan ju hända mycket på vägen. Men det är inte omöjligt.
Det finns spelare med olika nationaliteter i laget. Bland annat Saga Blöndal Island, Indira Bosch och Leyre Villar Spanien, sedan har vi också Julia Skret från Polen.
Det här är spelare från länder som man väldigt sällan eller inte alls förknippar med svensk hockey.
-Hur hittar man spelare från sådana här länder där ishockey är en relativt liten sport?
-Det kan vi tacka vår teammanager Tommy Fransson för, vi får nästan fråga honom hur han har lyckats. Han är den som är den stora anledningen till att vi lyckats få hit de spelare som vi har. All eloge till honom och hans arbete med truppen.
-Kan man säga att Tommy fungerar som en sportchef i damorganisationen?
-Ja precis och så har vi Lars Hymander också som har ett övergripande ansvar medan Tommy har hand om allting ”runt omkring”.
-Det verkar som att ni har en ganska proffsig stab kring laget.
-Verkligen, det är det som gör att de här tre åren känns realistiskt, att det finns en styrka bakom det vi gör.
-Pia Pren är ju en meriterad tjej. SSK står ju inte längst upp i näringskedjan när det är dags för lediga spelare att välja klubb. Hur lyckades ni med att få henne till Södertälje?
-Det är Tommys förtjänst. Jag tror han har jagat henne i ett år nästan.
Och Gaja Pezdir (också från Slovenien) som vi också har i laget känner Pia sedan innan, de bor i samma stad. Pia har varit lite som en storasyster till Gaja.
Så det är mycket tack vare henne också som pratat om hur mycket hon trivts här i Södertälje. Då kunde Tommy ligga på lite också för att få hit Pia.
Det ska ju klaffa och här gjorde det. Hon är ju en jättetillgång för oss som klubb att få hit.
-Finns det någon som är heltidsproffs i laget idag?
-Nej, det skulle jag inte säga att det gör. Alla jobbar eller pluggar vid sidan av.
I sponsring och stöttning av utrustning och material har det alltid funnits en stor skillnad mellan herr och damhockeyn. Men på den fronten så har det blivit lite bättre, i alla fall om man tittar på SSK:s avtal med CCM.
Ingår ni också i avtalet med CCM?
-Ja det gör vi. I år fick alla spelare till exempel två klubbor var. Det har vi inte fått tidigare, ett tillägg jämfört med hur det har varit. Sedan är det oftast behovsmässigt, vad behöver vi, kanske nya hjälmar eller kanske nya handskar exempelvis. Byxor, damasker, träningskläder och så vidare.
Är det någon som behöver typ ett axelskydd, vad finns det att få tag på, är det något som klubben redan har liggande som kan användas.
På ett sätt så absolut så innefattas vi av avtalet, sen får ju varje spelare inte en hel utrustning, så är det ju. Två klubbor är till exempel ett bra steg framåt.
-Hur ser det ut under ifrån på flicksidan i SSK. Finns det tjejer redan idag som knackar på dörren för att lira i damlaget?
-Det kommer ifrån damjuniorerna några som redan nu knackar på dörren, sedan har vi generationen under, 08 – 09, en stor kull. Det finns en del spelare för framtiden så länge de tycker det är kul och fortsätter spela.
Det är den största utmaningen, att man inte tröttnar på hockeyn när man är ung tjej.
-Finns där något namn att lägga på minnet inför framtiden?
-Haha, den är lite farlig att svara på.
-Kommer ni förstärka laget ytterligare inför kommande utmaningar?
-Troligtvis kommer vi att göra det. På vilket sätt vet jag inte ännu.
Ska erkänna att man är dåligt insatt i dam/tjejhockey.
Även om damkronorna just nu inte tillhör toppnationerna inom damhockeyn så håller den inhemska ligan SDHL hög klass internationellt. I alla fall om man får tro Sarah Åberg:
”SDHL var ett tag världens bästa liga men nu finns det en liga i USA som har högre status. Men den är absolut en av världens bästa ligor. Vi lyckas ju också locka hit en hel del amerikaner och kanadensare till Sverige. I Europa är serien väldigt högt rankad om inte den bästa”
Att det varit lite väl många importer i SDHL ett tag återspeglar sig väl inte minst på landslaget som heller lite lägre klass än vad vi har vant oss vid genom åren.
”Det har väl blivit lite för mycket av det ”goda” men nu finns det ju lite regelverk från Svenska ishockeyförbundet för att stärka upp svensk damhockey” berättar Åberg i intervjun.
”Vi har väl gynnat många andra länder i stället, fortsätter hon.
-När jag kollade på slutspelsmatcher i våras så märkte man att kvalitén har blivit så mycket bättre. Det har blivit roligt på ett annat sätt, innan var det kanske inte så ”bra” men nu börjar vi verkligen ta damhockeyn här till nästa nivå.
Sedan har vi ju jättelångt kvar till Kanada och USA. Men framtiden ser ljus ut tycker jag verkligen.
Med de slutorden avslutar vi intervjun med klubbens just nu mest framgångsrika tränare.