SvenskaFans går igenom OS-lagen, A-Ö: Slovakien

SvenskaFans går igenom OS-lagen, A-Ö: Slovakien

Tre Kronors banemän från OS 2010 ser betydligt svagare ut fyra år senare.

För fyra år sedan bestod Slovakiens OS-lag av flera stora namn, och efter ett gruppspel som blev bättre allt eftersom tog man sig vidare till kvartsfinal efter att först ha besegrat Norge i kvalificeringsmatchen. I kvarten väntade Tre Kronor och efter en mycket svag svensk insats blev det slovakerna som fick spela semifinal mot Kanada.
 
Där bjöds det – ur kanadensisk synvinkel – på onödig spänning när Slovakien gick från 0-3 till 2-3 i början av den tredje perioden, men man orkade inte hela vägen. I matchen om tredje pris såg man sedan ut att gå mot brons tack vare 3-1 efter två perioder, men tre finska mål på tre och en halv minut gav Finland bronspengen.
 
Fjärdeplatsen 2010 var Slovakiens bästa OS-placering någonsin, men det blir otroligt svårt för slovakerna att överträffa den turneringen. Visst är Jaroslav Halak, Zdeno Chara och Marian Hossa tre högst kompetenta herrar, men med ett lag som i övrigt känns svagt bör Slovakien få det oerhört tufft redan i gruppspelet.
 
Där ställs man nämligen mot både USA och Ryssland, men slovakerna bör i alla fall klara av att ta tredjeplatsen före Slovenien.
 
Flera av de största namnen från 2010 har tackat för sig och häromdagen fick Slovakien dessutom ytterligare ett gigantiskt bakslag. Marian Gaborik, en av blott två offensiva stjärnor i Slovakien, tvingas nämligen tacka nej på grund av en nyckelbensskada. Det är ett återbud som försämrar ett redan svagt lag och tar sig Slovakien förbi kvartsfinalerna har man gjort en fullkomligt fantastisk turnering.
 
Målvakter:
 
Som helhet är det slovakiska laget inte allt för skrämmande, men på målvaktspositionen har man det bra ställt. Jaroslav Halak är en underskattad målvakt som äntligen verkar ha lagt sina skadeproblem bakom sig. Han har tidigare – under sin tid i Montreal – visat sig klara av att leda ett lag under tuffa matcher. Och mot Ryssland och USA kommer det minst sagt att bli tufft.
 
Halak kommer från en gedigen säsong i St. Louis, men behöver höja sig ytterligare något snäpp om Slovakien ska kunna hota. Skulle det visa sig att Halak inte kan leverera har slovakerna även tillgång till Peter Budaj. 31-åringen är en pålitlig back-up i Montreal och lär inte göra bort sig om han får spela. Men någon förstamålvakt för ett OS-lag är han inte.
 
Jan Laco, förvisso med schyssta siffror från Donbass Donetsk i KHL, lär få sitta på läktaren.
 
Backar:
 
Hela försvaret kommer förlita sig på Zdeno Chara, en av världens främsta backar. Den väldige 36-åringen kommer matchas stenhårt i alla spelformer – och ska Slovakien kunna ha några som helst förhoppningar krävs det att Chara maxpresterar. I varje byte. Så viktig kommer veteranen att vara. Levererar han inte konstant lär Slovakien inte ha någonting att komma med.
 
Slovakien har drabbats av några tunga återbud i form av Marian Gaborik och Dominik Granak, och även Lubomir Visnovsky har länga varit ett frågetecken. Veteranen från New York Islanders har missat 46 matcher på grund av hjärnskakning den här säsongen. Även om han gjorde comeback i slutet på januari och har hunnit spela sex matcher anses han dock inte vara tillräckligt frisk för att delta i OS. Det är ytterligare ett återbud som slår hårt mot en redan tunn trupp.
 
Bakom Chara, den riktiga veteranen, finns det en rutinerad duo. Andrej Sekera och Andrej Meszaros har tillsammans nästan tusen matcher i NHL, men är också spelare som titt som tätt kan göra hårresande misstag. Sekera har förvisso en mycket bra säsong i Carolina bakom sig, men kan han ta det med sig in i OS? Meszaros har, bortsett från några få veckor i januari, varit en katastrof i Philadelphia den här säsongen.
 
Martin Marincin är ytterligare en i raden av spelare hos Edmonton som inte verkar få de bästa möjligheterna till att utvecklas, men det är inte heller rättvist att kritisera en rookieback i Oilers allt för mycket. Ivan Baranka kommer med flertalet KHL-säsonger bakom sig och är en spelare som först och främst sköter sina defensiva uppgifter.
 
Milan Jurcina och Rene Vydareny fyller sedan ut försvarsbesättningen. Marek Daloga, Tomas Starosta och Ivan Svarny har tränat med laget och en av den trion kommer ersätta Visnovsky. 
 
Forwards:
 
Marian Gaboriks återbud är ett ohyggligt bakslag för Slovakien, som nu får lägga alla sina offensiva förhoppningar på Marian Hossa. Nu kan man förvisso komma på betydligt sämre spelare än Hossa att hoppas på, men inte ens en Hossa i storform kan väl bära upp forwardsbesättningen i övrigt?
 
Hossa snittar strax under en poäng per match för Chicago, och har en skön produktion under de senaste veckorna. 35-åringen gör nu sitt tredje OS och måste, likt Halak och Chara, spela på en fantastisk nivå.
 
Troligtvis får Hossa lagkamraten från Chicago, Michal Handzus, jämte sig. ”Zeus” har sedan några år tillbaka lämnat den offensiva produktionen bakom sig, men är en pålitlig defensiv center som är stabil i tekningscirkeln. Det finns dock frågetecken för Handzus skridskoåkning på stor rink och han är definitivt inte en center som bör vara förstacenter i ett slagkraftigt OS-lag.
 
Marcel Hossa, Marians yngre bror, dras med lite skadeproblem, men efter Gaboriks återbud lär han ha goda möjligheter att kliva in i topp-6. 38 poäng på 46 matcher för Dinamo Riga ger en elfteplats i KHL:s poängliga, vilket inte är fy skam.
 
Två Detroit-talanger – Tomas Tatar och Tomas Jurco – lär flankera Tomas Kopecky i en andrakedja. Tatar, som gör sin första fulla NHL-säsong, har skött sig väl med 24 poäng på 48 matcher. Jurco fick chansen när Red Wings överöstes av skador och gjorde två mål på sina fyra första matcher. 21-åringens skridskoåkning är hans största tillgång och han kan vara mycket underhållande att se. Kopecky har inte direkt varit någon hit i Florida den här säsongen, men hans rutin och tvåvägsspel kommer bli viktigt mellan Tatar och Jurco.
 
En spelare som Richard Panik kan eventuellt få en roll i topp-6, men Tampa Bays 23-åring har inte övertygat fullt ut den här säsongen. Troligtvis hamnar han istället med Sverige-bekanta Tomas Surovy i en tredjekedja. Surovy, numera i Dinamo Minsk, är dock ingen spelare man ska förlita sig på allt för mycket.
 
Hur Slovakien disponerar övriga namn är lite svårare att förutspå, och varken Tomas Zaborsky, Michel Miklik, Tomas Marcinko eller Milan Bartovic kommer leda slovakerna till stordåd. Branko Radivojevic och Peter Ölvecky fyller ut en forwardsbesättning som kommer få det svårt att hävda sig.
 
Nyckelspelare:
 
Jaroslav Halak, Zdeno Chara, Marian Hossa
 
Coach:
 
Vladimir Vujtek
 
Preliminär laguppställning:
 
Marcel Hossa – Michal Handzus – Marian Hossa
Tomas Tatar – Tomas Kopecky – Tomas Jurco
Tomas Zaborsky – Tomas Surovy – Richard Panik
Michel Miklik – Tomas Marcinko – Milan Bartovic
 
Zdeno Chara – Andrej Meszaros
Andrej Sekera – Ivan Baranka
Martin Marincin – Milan Jurcina
 
Jaroslav Halak (Peter Budaj)
 
Andra notabla spelare:
 
Jan Laco, Rene Vydareny, Peter Ölvecky, Branko Radivojevic
 
---
 
Värsta förlusten (skador): Marian Gaborik
 
Dominik Granak och Lubomir Visnovsky kommer säkerligen saknas i försvaret, men det råder ingen som helst tvekan om att det är Marian Gaborik som är den stora smällen. Nyckelbenet hindrar hans medverkan och hela Slovakien skrek ut sina frustrationer när återbudet kom.
 
Anmärkningsvärda petningar: Peter Podhradsky
 
En rutinerad och offensivt skicklig försvarare som gjort bra siffror i Donbass, ett av KHL:s bättre lag.
 
Årets poängkung: Marian Hossa
 
Hossa lär göra sina poäng, men är laget i övrigt så pass bra att produktionen exploderar? Troligtvis inte.
 
Årets genombrott: Tomas Tatar
 
På den stora rinken kan Tatars spel mycket väl bli effektivt, och nog lär han charma en och annan. 
 
Så tippar SvenskaFans OS 2014:
 
1. Ryssland
2. Kanada
3. 
4.
5. Finland
6. Schweiz
7.
8. Slovakien
9. Norge
10.
11. Lettland
12. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-02-09 10:00:00
Author

Fler artiklar om OS 2014