Lagbanner
0-2, 0-2, 0-2. Och lite inför Cesena.

0-2, 0-2, 0-2. Och lite inför Cesena.

Atalanta har inlett 2012 med tre mål- och poänglösa matcher. Visserligen mot starkt motstånd, men trenden, och framför allt den dalande formkurvan, är oroande.

Milan spräckte hemmanollan
(Höjdpunkter)
Trots att Milan i omstarten efter juluppehållet åsamkade Atalanta säsongens första hemmaförlust fanns det flera ljusglimtar att ta med sig från matchen. Spelmässigt var man under större delen av matchen minst lika bra som de regerande mästarna, och med lite mer flyt i avgörande moment kunde det blivit såväl en som tre poäng. Istället fick Milan en tveksamt dömd straff med sig som Consigli sånär räddade, Boateng kom undan med ett gult kort efter en hård tackling och Denis prickade stolpen från någon meters håll när han fläkte sig fram.

Trots att man fick lämna matchen med tomma händer så fanns det alltså anledning för publiken på Comunale, som för dagen var helt utsåld, att ta med sig ett visst mått av optimism hem inför den kommande resan till huvudstaden.

Déjà vu i Rom
(Höjdpunkter)
Det visade det sig snart att optimismen var obefogad. Händelseförloppet från matchen mot Milan återupprepade sig med skrämmande precision – mål på straff efter 20 minuter och sedan en sen spik i kistan.

Den här gången gick det dock inte att argumentera för att straffen inte skulle ha blåsts (Masiello sparkade klumpigt in i Lulic) eller för att Atalanta förtjänade något bättre. Lazio var helt enkelt starkare och efter att Lucchini väldigt onödigt dragit på sig ett andra gult kort ett par minuter efter pausvilan var det inget snack om saken.

Germán Denis fick dessutom se sig slagen i matchen-i-matchen mot ligans andra stora succévärvning bland anfallare när Klose placerade in sitt nionde mål i Laziotröjan på stopptid.

Conte tillbaka i Bergamo
(Höjdpunkter)
Första halvan av säsongen avslutades hemma mot Juventus, som vid händelse av seger skulle koras till vintermästare. Förra, och första, gången Conte var tillbaka på Atleti Azzurri d’Italia efter att han lämnat Atalanta var med Siena i våras, då i Serie B. Den gången kom hans vitsvarta lag undan med blotta förskräckelsen, men nu gick det betydligt enklare.

Den höga press som maskinen Juventus satte visade sig för svår att hantera, och när utdelningen kom i början av den andra halvleken var det varken oväntat eller oförtjänt. Pirlo serverade Lichtsteiner, som från nära håll tryckte in bollen vid Consiglis första stolpe.

Giaccherini punkterade sedan matchen med att göra 0-2, ett resultat som har blivit alltför bekant. Det ska tilläggas att Atalanta kunde fått en straff vid ställningen 0-1, då Chiellini såg ut att dra ner Denis i samband med en hörna, men en poäng hade varit en mer än vad de blåsvarta förtjänat.

Inför Cesena
Härnäst väntar återigen Cesena som för tillfället har hand om 18:e-platsen. Hemmamatchen mot laget från Emilia-Romagna skulle ju egentligen ha varit premiären i augusti, men i och med att första omgången sköts upp spelades den istället i slutet av december.

Då vann ett Atalanta skakat av Donis gripande med 4-1, och det är verkligen dags att plocka fram en liknande insats till helgen för att hålla nedflyttningsplatserna på behörigt avstånd. Något som kommer vara absolut nödvändigt att göra under våren med tanke på att säsongens tre sista matcher kommer att vara returer på de som nyss spelats. Att gå in i en överlevnadskamp med Milan borta, Lazio hemma och Juventus borta på schemat… Inget drömscenario direkt.

I nuläget är det fem poäng ner till Cesena, så även om andrummet en vinst skulle skapa är mer än välkommet, skulle delad poäng på borta(plast)gräs inte vara ett dåligt resultat. Hemmalaget har sina nyckelspelare tillgängliga då endast Djokovic och Malonga riskerar att missa matchen, vilket gör att en tänkbar startelva kan bestå av Antonioli; Comotto, von Bergen, Rodriguez, Rossi; Ceccarelli, Guana, Colucci, Parolo; Ghezzal och Mutu.

Formen är precis som i Atalantas fall långt ifrån på topp. Efter en usel säsongsinledning sprattlade man till lite innan uppehållet, men de sex senaste har förutom vinsten mot Novara varit idel förluster (mot Inter, Atalanta, Udinese, Napoli i cupen och Roma).

Atalanta har förutom långtidsskadade Capelli också Bellini på skadelistan, vilket gör att Raimondi troligen startar till höger i backlinjen. I övrigt är alla tillgängliga, även nyförvärven Stendardo och Carrozza.

Avspark söndag klockan 15.00 på Dino Manuzzi i Cesena.

Malte Back2012-01-24 20:30:00
Author

Fler artiklar om Atalanta