Lagbanner
Presentation av Atalantas talanger

Presentation av Atalantas talanger

Ifjol var det Bonaventura, Minotti och Gabbiadini som hamnade under luppen. Även i år finns det flera spännande spelare i Atalantas organisation.

Förra årets genomgång.

Moussa Koné
Utlånad till Varese (Serie B)
Mittfältare
Född: 1990 i Anyama, Elfenbenskusten
Landskamper/mål: 1/1 A
Debut: Atalanta–Padova 2–0, 18 aug 2012


Kone är en spelare som länge fått bära stora förhoppningar. Redan 2010 var han med på A-truppens träningsläger och har de senaste säsongerna följt Zeman genom Foggia och Pescara, för att i år hamna i Varese. Där har han direkt etablerat sig som en av lagets bästa spelare med tre mål och två assist på sju matcher. Kone besitter en välutvecklad fysik, klarar av många olika roller och har dessutom den goda vanan att ofta hamna i målprotokollet.

Var väldigt nära att ingå i årets trupp då han imponerade stort på försäsongen (spelade cupmatchen mot Padova och satt på bänken i Serie A-premiären mot Lazio) men lånades alltså ut under de sista dagarna av mercaton efter värvningen av Biondini. Med största sannolikhet i Atalanta nästa säsong.

Simone Colombi
Utlånad till Modena (Serie B)
Målvakt
Född: 1991, Seriate (Bergamo)
Landskamper/insläppta mål: 1/1 U21
Debut: -


Atalanta har en väldigt fin tradition av att producera målvakter, en tradition som sträcker sig tillbaka till 30-talet genom Carlo Ceresoli (Italiens målvakt vid ”Slaget på Highbury”) och vidare med Cometti och Pizzaballa under årtiondena därefter. På senare år har bland andra Vito Mannone (Arsenal), Michael Agazzi (Cagliari), Ivan Pelizzoli (fd. Roma) och inte minst Andrea Consigli fått sin skolning hos Massimo Biffi på Zingonia.

Till den listan lägger vi nu Simone Colombi som gått igenom samtliga ungdomslandslag upp till U21. Fredagens kvalmatch mot Sverige fick han bevittna från bänkplats, men med tanke på hur många duktiga unga målvakter det finns i Italien just nu är det en kvalitetsstämpel att över huvud taget vara där. Förra säsongen visade han framfötterna i Serie B med Juve Stabia och återfinns numera i ett playoff-satsande Modena. 

Alberto Almici
Utlånad till Lanciano (Serie B)
Högerback
Född: 1993 i Bergamo
Landskamper/mål: 1/0 U20
Debut: -


Atalantino rakt igenom vars största idol är Bellini. En kille man gärna ser lyckas med andra ord, och han har alla förutsättningar för att göra det. Förra säsongen tog Almici, med bravur, klivet upp till seniornivå då han spelade 25 matcher för Gubbio i Serie B, och i år är det Carmine Gautieris Lanciano som gäller i samma serie.

Att Almici förutom Bellini inspireras av Dani Alves och Maggio är inte så märkligt då han gärna ger sig ut på offensiva äventyr, och helst spelar till höger om en trebackslinje. Säsongen 2007-08 var han med och blev italiensk U15-mästare, han har burit kaptensbindeln i Primaveralaget och förhoppningar finns om att vi pratar om en ny fanbärare.

 Davide Cais
 Primavera
 Anfallare
 Född: 1994, Vittorio Veneto
 Landskamper/mål: 1/0 U17
 Debut: -


Bild: atalanta.it    Cais, Primaveralagets stora målskytt, är en rörlig och lite gänglig anfallare med näsa för mål. Paralleller har föga överraskande redan dragits till Inzaghi och Pazzini, vilket såklart är att gå händelserna i förväg, men att den unge anfallaren från Treviso är ett namn för framtiden står utom tvivel.

Denna säsong blir hans andra i Primaveralaget och redan nu har han ett totalt snitt på över 0,6 mål per match, imponerande med tanke på att Legan i år sänkte åldersgränsen (han var alltså två år yngre än de flesta förra säsongen). Imponerande är också variationen i hur han gör målen – framför allt är han ovanligt vass med huvudet för att vara så, förhållandevis, kort.

När Atalanta i helgen körde över Milan med 3-0 var Cais direkt inblandad i alla målen; han gjorde först ettan själv innan han spelade fram till både tvåan (som svenske Joakim Olausson satte) och trean (Mangni).

 Antonio Palma
 Primavera
 Innermittfältare
 Född: 1994, Monza

 Landskamper/mål: -
 Debut: -


Bild: atalanta.it     Hyperintressant spelregissör som klev in i försäsongens träningsmatch mot Lumezzane och visade att han redan nu klarar av att spela sitt spel på seniornivå. Det han saknar i längd och fysik kompenseras med råge av hans teknik, blick för spelet och spelintelligens. En Verratti-typ (inga jämförelser i övrigt!).

Precis som Cais var han med och spelade en viktig roll i Primaveralaget redan förra året, åldern till trots. 18 matcher och tre mål blev facit då, något som han ser ut att kunna putsa till i år då han redan gjort två mål på fyra matcher. Dessutom har han hunnit sitta på bänken i fyra Serie A-matcher (Palermo, Catania, Torino & Roma) och lagt vantarna på både Tottis och Miccolis matchtröjor. Själv är jag övertygad om att även tröjan med Palma på ryggen en dag kommer vara väldigt eftertraktad.

Malte Back2012-10-15 22:50:00
Author

Fler artiklar om Atalanta