Piacenza–Atalanta 3–2: Snöplig förlust efter osannolik vändning

Förra helgen besegrades Ascoli med 2-1 efter två strutar från Doni, men Atalanta lyckades inte forsätta på den inslagna vägen mot Piacenza – även om det ett tag såg väldigt bra ut.

Piacenza har inlett serien svagt och borde kunna utgöra ett enkelt byte för ett Atalanta som inlett stabilt men utan att imponera. Hemmalagets resultat är till stor del beroende av hur deras specielle målskytt Daniele Cacia lyckas, och det var just han som fick matchens första målchans då han från straffpunkten fick iväg en halvfarlig nick. Kort senare skapade han sig en dubbelchans ensam mot flera Atalantaspelare, men något mer än en resultatlös hörna blev det inte av det.

Istället var det de blåsvarta som tog över matchen. Barreto hittade Tiribocchi i djupet efter en kvart, och trots att bollen kom i stort sett rakt bakifrån lyckades han, i fart, få till ett bra avslut som tyvärr gick över. Doni hade senare ett farligt läge då han med något som närmast liknade en karatespark nästan fick in bollen, och nog låg det ett mål i luften.Vi förflyttar oss till matchminut 25, och Ruopolo har bollen till vänster om straffområdet. Han driver inåt i banan och släpper bollen till Tiribocchi som återigen löper i djupet. Läget påminner om det han haft tio minuter tidigare, men den här gången är han betydligt närmare mål, och en behärskad bredsida med vänstern räcker för att få bollen förbi målvakten. 0-1, och Ruopolo ska ha mycket beröm för assisten.

0-2 kom bara fyra minuter senare. Återigen är det ett vackert anfall där Ruopolo hittar Doni centralt som förlänger till Barreto vid straffområdeskanten. Han försöker att med vänstern placera in bollen i målvaktens högra kryss, och skulle nog ha lyckats om det inte vore för en riktigt fin räddning. Tur då att Doni var vaken och kunde lobbnicka in returen.

Efter andra målet fortsätter Atalanta trumma på och det blir allt tydligare vilket av de två lagen som siktar på uppflyttning. Lungt och metodiskt spelar sig de blåsvarta fram och attackerar med förstånd. De tre herrarna på mittfältet visar upp sig från sina bästa sidor och har full kontroll. Piacenza ser inte ut att vara alltför intresserade av att satsa offensivt, sällan har de fler än tre-fyra spelare med i anfallen. Deras taktik verkar vara att hoppas på att en chansboll ska hitta fram till Cacia eller Graffiedi.

Till den andra halvleken görs ett dubbelbyte i Piacenza, och in kommer Bergamobekantingen Sergio Volpi. Han må ha tappat en hel del sen glasdagarna i Sampdoria, men frisparkar kan han minsann fortfarande slå. Och om det var något som kom att sammanfatta den andra halvleken var det just frisparkar.

Fem minuter hinner gå innan den första farliga frisparken. Volpi slår till från distans och Consligli klarar med stor möda och släpper retur. I det efterföljande kaoset hamnar bollen till sist framför hemmalagets unge vänsterytter Alessandro Marchi, som kan glidtackla in reduceringen.

Matchbilden förändras dock inte nämnvärt, det är fortfarande Atalanta som för matchen utan att skapa några sylvassa chanser. Det är nära ett par gånger, främst genom inhopparna Pettinari och Bonaventura. Men Atalanta skulle, till skillnad från Piacenza, inte komma att göra några fler mål i matchen.

2-2 kommer efter en frispark från högersidan. Den slås hårt och bra in mot målområdet, utom räckhåll för Consigli, mot en yta där Peluso helt plötsligt hade fått två spelare att markera. Detta lämnade vänsterbacken Anaclerio helt ensam, och att skarva in kvitteringen var inget konststycke.

...men inte var det slut där. Tolv minuter från slutet får de rödvita ytterligare en frispark, den här gången rakt framifrån strax utanför halvcirkeln. Tian Tomás Guzmán slår den rakt igenom en minst sagt ihålig mur och bollen letar sig in i Consiglis vänstra hörn. Vändningen, och förlusten, är ett faktum.

Naturligtvis känns det väldigt bittert att inte ens få en poäng sett till hur matchen såg ut. Hela laget spelar egentligen väldigt bra, och det enda Piacenza skapar är dessa tre frisparkar och Cacias halvchanser i början. Tyvärr räknas den goda insatsen inte i tabellen, allt som kommer registreras där är en snöplig förlust som innebär ett fall till sjätteplatsen. Skulle Livorno vinna sin bortamatch mot Grosseto senare ikväll betuder det ytterligare en förlorad position.

Piacenza–Atalanta 3–2