Lagbanner
SvenskaFans i exklusiv intervju med AlbinoLeffes president
Det var en gång en fotbollsfarsa...

SvenskaFans i exklusiv intervju med AlbinoLeffes president

"Vi vet att du har intresset, vore det inte kul ...?" Gianfranco Andreoletti är en av många föräldrar som när sonen blev uttagen i fotbollslaget fick frågan om han kunde tänka sig att engagera sig i föreningen.

Han funderade en stund, svarade sedan ja. Och han ångrar sig inte. 20 år senare är han president för en stor liten klubb i toppen av italienska serie B. Gianfranco Andreoletti, AlbinoLeffes president, är en av många fotbollsfarsor som gillar korv med bröd. Och han tror att en lite mer "skandinavisk" respekt för regler skulle kunna göra italiensk fotboll gott.

Du har bott i Sverige, när och hur?
Ja, det stämmer. Jag blev till i Sverige, men föddes i Bergamo, i oktober 1954. Vi flyttade upp några månader efter att jag föddes och vi blev kvar till mitten av 1960. Min bror Claudio föddes i Stockholm, där vi bodde vid den tiden.

Hur kom det sig att ni flyttade till ett kallt land långt borta?
Min far var krigsfånge i USA efter kriget. 1946 flyttade han till Sverige på jakt efter ett arbete (mycket tidigt för att vara arbetskraftsinvandrande italienare, de flesta kom långt senare, på sextiotalet. red. anm.). Efter att min pappa gift sig, 1951, kom min mamma efter.

Varför återvände ni till Italien?
Under tiden i Sverige kom pappa att specialisera sig på arbete med att projektera och konstruera gjutformar för termoplast. Och med den erfarenheten i ryggen ville han starta eget. Han hade lagt undan en del kapital, "Risparmi da emigrante" - "emigrantbesparingar", och den tidens ekonomiska boom i Italien gav honom möjlighet att starta ett eget företag hemmavid. Så vi återvände.

Har du några speciella minnen från tiden i Sverige?
Med tanke på min ringa ålder har jag bara ögonblicksbilder kvar. Jag har minnen från förskolan och jag minns att vi lekte mycket i skogen och att vi åkte skridskor på Stockholms frusna vattendrag.

Jag kommer också ihåg smaken av de hembakade bullar vi gjorde när det var fest och doften från kioskerna som sålde den svenska klassikern korv med bröd. Jag är faktiskt än idag väldigt förtjust i de där korvarna med senap och ketchup.

Har du någon kontakt med Sverige idag?
Genom min mor har jag kontakt både med äldre bekanta som delade mina föräldrars erfarenhet som emigranter och med svenskar. Mest rör det sig mammas och pappas kollegor från tiden de arbetade i Sverige och som idag är pensionärer. Det händer att de är gäster hos oss när de kommer till Italien.

Hur är det med dina kunskaperna om svensk fotboll idag? Känner du till några svenska spelare, förutom Glenn Strömberg och Zlatan Ibrahimovic?
Sådär. Jag följer med i resultaten. Särskilt hur det går för IFK Göteborg. Och jag känner till de spelare som spelar i landslaget.

Hur kom det sig att du engagerade dig i fotbollen och blev ledare för AlbinoLeffe?
Jag spelade själv fotboll på amatörnivå, och den passionen delar jag med min son Luigi. När han, det är väl 20 år sedan vid det här laget, blev uttagen till det som då var Leffe ställde den dåvarande klubbpresidenten frågan om jag ville engagera mig i föreningen. Därefter har det rullat på. Och efter övergången från Leffe till AlbinoLeffe, då jag var VD, kom det sig att jag tog över som president.

Italiensk fotboll befinner sig i en mycket paradoxal situation, där verkligheten ser helt olika ut beroende på vad du tittar efter. Å ena sidan Calciopoli, våldet på läktarna och halvtomma fotbollsarenor. Å andra sidan världsmästare, italienska lag som vinner Champions League och små positiva överraskningar som till exempel AlbinoLeffe. Har du något råd att ge om hur italiensk fotboll ska kunna reformeras?
Jag har inga råd att ge men jag hoppas att de sportsliga värdena återigen kan få företräde framför de kommersiella. Bara det - en återfunnen balans mellan dessa två viktiga ingredienser - kan rädda den italienska fotbollen. Och det är viktigt eftersom fotboll både handlar sportslig passion och ungdomsfostran.

Kanske skulle en lite mer "skandinavisk" respekt för regler vara ett viktigt steg framåt. Då kanske vi inte bara skulle briljera sportsligt utan också återskapa en del av vår förlorade image. 

2008 fyller AlbinoLeffe tio år. Nu, vid årskiftet 07/08, ligger ni i toppen av serie B. Vad är hemligheten bakom succén?
Vi har självinsikt. Om vår storlek och våra möjligheter. Men vi är också en grupp vänner som har delat, låt oss kalla det, en dröm. Dessutom har vi en trupp som aldrig nöjer sig och som har kunnat enas och kämpa för varandra. Vi har respekt för alla andra men vi har en stolthet som gör att vi verkligen vill försöka göra något speciellt. Kanske är vi lite smittade av den där kraften mina föräldrar hade som emigranter en gång i tiden!

FAKTA
När AlbinoLeffe bildades, vid sammanslagningen av Albino och Leffe, 1998 var Gianfranco Andreoletti vd. Året efter, säsongen 1999/2000 tog han över som president. Vid sidan av fotbollen är han magnat i plastbranschen. Fast egentligen är det nog tvärtom.

Zanchi och Strandberg2007-12-27 09:21:00
Author

Fler artiklar om Atalanta