Lagbanner
Intervju med Glenn Strömberg, del 3
Glenn Strömberg och (i vanliga fall) fotograf John Zanchi.

Intervju med Glenn Strömberg, del 3

Ofta har Glenn Strömberg rapporterat från ytterligheternas land, om ”il calcio’s" toppar och dalar.

På pluskontot om VM-guld, om vinnare av Champions League och guldbollen till spelare från italienska ligan. På minuskontot om Calciopoli, om våldet på och utanför arenorna och om återkommande ekonomisk dopning.

Många, men inte alltid effektfulla, är försöken att återerövra sportens sanna värden. Till dem kan man räkna Atalantas lönetak. En regel om att ingen spelare ska tjäna mer än 350 000 euro, exklusive bonus och sponsorskontrakt. Vad tror Glenn Strömberg om den?

”Man kan alltid tänja på lönetak utan att någon får veta något. Men det faktum att ett lönetak sätts tyder på att man har börjat se över vad det kostar. Och det är bra”. 

Något uppgivet säger Glenn att han förundras över hur den ekonomiska dopningen tillåts fortgå. Hur klubbarna år efter år gör av med alldeles för mycket pengar - pengar som aldrig funnits. Det hörs att han påpekat detta många gånger förut.

”Alla vet ju hur det ligger till. Vissa struntar i reglerna och köper dyrt och storslaget. Resten, de som följer reglerna, kommer inte ens i närheten av de riktigt stora köpen. Resultatet blir orättvist. Och det bara fortgår och fortgår”.

Han tror att italiensk fotboll behöver minst ett par år av lugn och ro för att bygga trovärdigheten åter. Att små initiativ likt Atalantas lönetak kan ha symbolvärde, men att de stora skandalerna måste utebli. Att arenorna måste bli bättre och säkerheten skärpas.

”Arenan i Bergamo har en stående dispens som förnyats år efter år sen 1984 eftersom man inte uppfyller alla säkerhetskrav. Undantagstillståndet brukar vi kalla det. Men folk måste kunna ta sig enkelt och säkert till arenan. Idag är det många som inte vill släppa iväg sina barn till stadion, för att man spelar mot det eller det laget. Och då kan det bli stökigt”.

Glenn säger att om Italien sneglar på den engelska fotbollen – där man byggt om i princip alla arenor och där det är fullsatt nästan jämt, trots att matcherna visas på TV – då borde det inte vara svårt att skapa ett vinnande koncept. Han tycker också att engelsk fotboll har blivit mycket bättre sedan man fått in mer teknik och europeiska tränare.

”Idag blandas det typiskt engelska – kampen, det enkla, tempot – med teknik, taktik och individuella prestationer. Det blir riktigt bra och underhållande”.

Samtidigt menar Glenn att en bra italiensk fotbollsmatch fortfarande är den bästa fotboll du kan se. Förutsatt att det är en match som betyder något, som en match mellan Roma och Milan.

”Men skillnaden mellan de riktigt bra lagen och de lite sämre har växt sig för stor i Serie A. I de riktigt bra lagen finns motivationsproblem som lyser igenom. I vissa möten gör de bara precis vad som krävs, inte det minsta mer. Då blir matcherna riktigt tråkiga att titta på”.

Intervjutiden lider mot sitt slut och vi avslutar med varsin kaffe. När vi satt oss i den blåa Volvon igen sneglar Glenn på klockan. I baksätet väntar högar av papper med statistik från det spelbolag han samarbetar med och under morgondagen försvinner han och familjen på en weekendsemester. Han berättar att han måste få vara för sig själv minst ett par timmar varje dag. Och att han med tiden har lärt sig att det ofta resulterar i väldigt sena nätter. 

”Om jag ska sätta mig med jobb som jag vet tar kanske två timmar, då kollar jag på klockan och vet att jag måste lägga på ett par timmar för att hinna pula med mina grejer. Göra ingenting. I kväll är ett bra exempel. Om jag är klar med allt jag måste göra vid elva så vet jag att okej, jag är vaken till minst halv ett. Kvällarna är bäst.”.

EXTRACITAT 

”Jag är ingen expert på matbranschen, därför försöker jag hämta varor från dem som vet. Jag har till exempel hittat en foccacialeverantör i Ligurien som inte använder sig av snabbjäsning av brödet. Istället jäser han det i arton timmar, som man gjorde förr i tiden”.
Glenn om sitt företagande "Glenn Strömberg Collection".

Som en bonde med agriturism. Han föder upp djur och gör all mat själv. Bestämmer vilken tjur som ska slaktas och vilken som får leva i 15, 20 år. Viktiga val, svåra. Det händer att han gråter när han ska bestämma vem som ska gå till slakt. Själv skulle jag aldrig klara av det. Jag är alldeles för blödig.” Glenn om en av karaktärerna i sin nyutgivna bok "Med smak för italien - mat, minnen och möten".

”Nej, nej. Nu är ni med Glenn Strömberg i Bergamo”
Glenn, när Atalantaredaktionen försöker göra rätt för sig efter lunchen. 

Intervju med Glenn Strömberg, del 1
http://www.svenskafans.com/italien/artikel.asp?id=214384 
Intervju med Glenn Strömberg, del 2 
http://www.svenskafans.com/italien/artikel.asp?id=214386


John Zanchi@jonas5oderstrom2008-01-19 07:00:00
Author

Fler artiklar om Atalanta