Lagbanner
Officiellt: Mysteriet Costinha över
Costinha. Äntligen inte en Atalantaspelare

Officiellt: Mysteriet Costinha över

Äntligen är en av de mest bisarra episoderna i Atalantas moderna historia över. Francisco José Rodrigues Da Costa, mer känd som Costinha, är inte längre en kontrakterad Atalantaspelare.

Den portugisiska mittfältaren har en fotbolls-cv i de tyngre divisionerna. Han får sitt genombrott 1997 i Monaco med vilka han blir fransk mästare år 2000. Därefter spelar han under fyra år i Jose Morinhos Porto och erövrar under den perioden UEFA-cupen, Champions Leauge, två portugisiska mästerskap och dessutom ett EM-silver på hemmaplan 2004. Efter tio matcher med Dynamo Moskva och 23 med Atletico Madrid hamnar den hårdföre portugisen slutligen i augusti 2007 i Atalanta. 

Costinha skriver ett treårskontrakt med Bergamolaget och gör sin debut på bortaplan mot Parma. Costinha spelar 54 minuter i det som kommer att bli hans första och enda match i blåsvart. 

Sen händer någonting - fortfarande oklart exakt vad - och Costinha ställs utanför truppen. Spekulationerna blir förstås alltmer bisarra ju längre tiden går. Speciellt eftersom spelaren alltid plikttroget dyker upp med sin gula Lamborghini i tid till träningarna. 

Alla inblandade - inklusive spelaren själv - tiger som muren. Spelaren fortsätter att lyfta lagets högsta lön och går aldrig till någon annan klubb. Ett tag spekuleras det i att han ska ansluta till sin läromästare Mourinhos hov och ikläda sig rollen som hjälptränare i Inter, men också av detta blir det intet. 

Men idag kom alltså beskedet att Costinha och Atalanta gemensamt kommit fram till att spelarens kontrakt sägs upp i förtid. 

Ingen förklaring lämnas om varför, precis som ingen förklaring lämnats till varför en forna tiders storspelare i knappt tre års tid åkt och tränat fotboll på en på vintrarna iskall och på somrarna stekhet träningsanläggning på det bergamaskiska låglandet utan att spela en enda fotbollsmatch.

Mysteriet kvarstår. Men Costinha är äntligen borta.

John Zanchi2010-02-23 20:43:43
Author

Fler artiklar om Atalanta