Atalanta–Crotone 2-0: Bekväm seger

De blåsvarta tog en stabil seger utan att imponera mer än nödvändigt, något som får ses som ett klart styrkebesked. Börjar det inte lukta Serie A lite grand?

Atalanta ställde upp med ett rakt 4-4-2 där Pettinari och Bonventura tog hand om flankerna, och med ett tungt anfallspar i form av Tiribocchi och Ruopolo. Att planen var att få ett mer direkt spel med fler inlägg var därmed ganska självklart, men inledningsvis lät effekten vänta på sig.

Matchens första halvtimme var nämligen ungefär lika händelserik som de avslutande minuterna i due-due-matchen från EM 2004. Men sedan tog Atalanta tag i taktpinnen. I den 32:a minuten kombinerade sig Padoin, Tiribocchi och Ruopolo fram i en fin kontring där Padoin till sist fick ett gyllene läge inne i straffområdet, men skottet täcktes. Två minuter senare var Capelli, för dagen vänsterback, nära att nicka in en hörna.

Målet hängde i luften, och till sist kunde Crotones försvar inte stå emot. Med 36 minuter spelade slog Bonaventura en högerhörna som skarvades av Ruopolo mot en helt fristående Tiribocchi. Tir gjorde inget misstag, och kunde enkelt raka in sitt sjätte mål i årets Serie B.

I andra halvlek fortsatte Atalanta att hota med sina hörnor. Inte ens tre minuter var spelade när Pettinari utökade ledningen till 2-0. Efter flipperspel med tre nickar fram och tillbaka hamnade bollen framför Leonardo vid straffområdeskanten, som drog till på volley. Målvakten reagerade sent då han antagligen var rejält skymd och bollen seglade in otagbart vid stolpen. Bellissimo!

Efter den inledande kvarten backade sedan Atalanta hem och försvarade resultatet. Crotone kunde dock inte utnyttja det ökade bollinnehavet, istället kom deras få chanser genom fina individuella prestationer ifrån anfallaren Curiale.

Med 20 minuter kvar var det dags för en efterlängtad comeback, då Ferreira Pinto bytte av Pettinari. Även om det syntes att han har en bit kvar till toppformen så visade han upp att han fortfarande kan storma fram längs sin högerkant. Redan med din första bollkontakt var han nära på att assistera Bonaventura till 3-0, men skottet gick över.

Reflektioner

Colantuonos val mellan 4-4-2 och 4-3-1-2 är knepigt. Vi har för många bra centrala mittfältare för att bara använda två samtidigt, men å andra sidan känns det slösaktigt att använda de yttrar som finns enbart som inhoppare för att förändra matchbilden. Mot lite sämre lag som Crotone föredrar jag ett system liknande dagens, där Pettinari med hjälp av sitt driv kan låsa upp ett försvar då de tyngre pjäserna kört fast.

Något som var väldigt glädjande idag var de offensiva hörnorna. Det kändes farligt nästan varje gång, och förutom målen hade såväl Troest som Capelli riktigt farliga nickar.

Atalanta–Crotone 2–0
36' Tiriboccho
48' Pettinari

ATALANTA: Consigli, Raimondi, Troest, Manfredini, Capelli, Bonaventura, Basha, Padoin, Pettinari, Ruopolo, Tiribocchi.
A disposizione: Frezzolini, Doni, Ferri, Ardemagni, Ceravolo, Ferreira Pinto, Dalla Bona.

CROTONE: Concetti, Crescenzi, Abruzzese, Viviani, Migliore, Gelardo, Eramo, De Giorgio, Cutolo, Napoli, Curiale.
A disposizione: Belec, Beati, Ginestra, Ledesma, Cabeccia, Tedeschi, Hanine.

För highlights i HD, klicka här.

För övrigt...

Detta var den femte raka segern på Atleti Azzurri d'Italia. Borta bra men hemma bäst.

Även om Pettinaris mål var väldigt vackert ligger det i lä jämfört med vad Cittadellas Francesco Scardina gjorde idag. En helt fantastisk klack direkt på hörna som seglade in i bortre krysset. Mancini-vibbar deluxe. Borde inte dröja alltför länge innan det dyker upp på youtube, en titt rekommenderas starkt!