Atalanta–Padova 4–1: Vackra mål och tre poäng

Atalanta tog en viktig seger hemma på Atleti Azzurri d'Italia i en match som bland annat bjöd på två vackra frisparkar, två straffar och ett rött kort.

Atalanta borde tagit ledningen efter tio minuter när Raimondi störtade framåt och spelade snett inåt bakåt till Doni. Han var dock inte riktigt i balans och skottet han fick iväg kunde pareras. I matchens 26:e minut skapar så istället Padova en farlig chans när Vantaggiatos inlägg bryts av Troest, men inte bättre än att skytteligaledaren Succi får bollen i perfekt läge innanför straffområdet. Som tur är kastar sig två blåsvarta och blockerar tillsammans skottet.

Padova är inne i en bra period och skapar ytterligare ett bra läge. Ett hårt lågt inlägg går genom målområdet mot två fria Padovaspelare, men Raimondi får en tå på bollen, och styr den tätt utanför stolpen till en hörna. Snacka om hjärtat i halsgropen.

Sedan var det det här med Atalanta och frisparkar. Padovas Bovo varnades när han gick hårt åt Doni, som blev liggandes. Detta gjorde att Barreto inte hade någon konkurrens om att få lägga frisparken, och tur var det. Från dryga 25 meter tar han en snudd på nonchalant ansats och placerar bollen intill den vänstra stolpen. 1–0 var inte helt logiskt, men inte heller orättvist.

Precis innan halvtid drar Padovas mittback Trevisan osmidigt ner Doni inne i straffområdet. Kanske var straffen lite hårt dömd, men enligt regelboken ska det trots allt blåsas. Doni stannar upp två gånger om i ansatsen och lyckas planenligt få målvakten Agliardi att lägga sig tidigt, och han kan inget annat göra än att hjälplöst se hur bollen rullar in till höger om honom.

Andra halvlek och Atalanta inleder direkt med att slå en långboll mot Ruopolo som på något sätt lyckas ta ner bollen och fixa en frispark strax utanför straffområdet. Doni stegar upp och smeker elegant in 3–0 efter 47 spelade minuter. Detta verkade få nerverna att släppa lite, och Tiribocchi var nära på att kontra in 4-0 i anfallet efter.

Tyvärr verkade även försvaret slappna av lite, och Succi hann med att missa ett friläge innan han till sist fick göra sitt tionde mål för säsongen. Peluso täckte ett skott med handen och den efterföljande straffen sattes säkert. Plötsligt var nerverna tillbaka igen, men bara i några minuter.

Repliken var nämligen lika snabb som den var vacker. Bellini bröt ett inlägg i eget straffområde och iscensatte en blixtkontring genom att slå en lång passning längst marken till Tiribocchi. Denne höll i bollen och lät Barreto hitta en fri yta kring mittcirkeln, Barreto hittade i sin tur en framåtstörtande Ruopolo som uppfattade Tiribocchis diagonallöpning. Avslutet var gjorde anfallet rättvisa och Agliardi fick hämta ut bollen ur nätet för fjärde gången.

Efter 4–1 gick luften ur matchen och det enda av värde som hände under de sista 25 minuterna var ett stolpskott från Basha samt en stopptidsutvisning på Vantaggiato efter att han skrikit något mindre passande till domaren.

Resultatet innebär ett lyft till tredjeplatsen och förhoppningsvis en rejäl självförtroendeboost. Nu blickar vi framåt mot nästa veckas fredagsmatch mot Triestina, ett lag som har förlorat tre raka och inte vunnit på fem matcher.

Avanti!

Atalanta–Padova 4–1
30' Barreto
45' Doni (str)
47' Doni
60' Succi (str)
64' Tiribocchi

Atalanta: Consigli, Raimondi, Troest, Peluso (Capelli 61'), Bellini (Pettinari 80'), Barreto, Carmona, Padoin, Doni (Basha 59'), Ruopolo, Tiribocchi
A disp: Frezzolini, Capelli, Basha, Pettinari, Ardemagni, Ceravolo, Bonaventura

Padova: Agliardi, Crespo, Cesar, Trevisan, Renzetti, Bovo, Italiano, Cuffa, Di Gennaro, Succi, Vantaggiato
A disp: Cano, Rabito, Di Nardo, Gallozzi, Legati, Filippini, Jidayi

För övrigt gjorde Piovaccari mål för sitt Cittadella för fjärde matchen i rad, medan vi sitter med en iskall Ardemagni...