Ascoli–Atalanta 1–1: Doni väckte Atalanta
Grande Capitano!

Doni hoppade in och räddade poäng åt ett sömnigt Atalanta. 1–1 borta mot Ascoli innebär att läget i toppen är oförändrat eftersom även Siena och Novara kryssade.

Serie B är på många sätt en försåtlig liga. Spelarna är överlag välskolade och kvaliteten såpass jämn att det inte finns många så kallade enkla matcher ens för topplagen – framför allt inte på bortaplan. Något som faktumet att det, under de senaste tio åren, endast är Juventus säsongen 06/07 som legat över media inglese (vinst hemma, oavgjort borta), tydligt illustrerar. Under samma period har media inglese som bäst lett till en andraplats i Serie A.

I ljuset av konkurrenternas hemmakryss kan därför 1–1 ses som en liten vinst. Spelmässigt var det dock ingen höjdarmatch från Nerazzurro. Ascoli var inledningsvis det hetare laget och hade en boll i nät under den första halvleken, men målet dömdes, troligtvis korrekt, bort för offside.

I början av den andra halvleken skulle istället ledningsmålet komma. Efter en frispark fick mittbacken Vasco Faisca chansen från nära håll, och dundrade in bollen bakom en chanslös Consigli.

Detta blev en väckarklocka för Colantuono som agerade snabbt. Direkt efter målet genomförde han ett dubbelbyte där den för dagen väldigt bleka duon Marilungo och Bonaventura ersattes av Tiribocchi och Doni. Bytet gav önskad effekt och efter några minuter av bra spel från gästernas sida knoppade kapten Doni in 1–1 på en hörna slagen av Barreto.

Atalanta höll sedan spelet uppe bra fram tills de avslutande minuterna då Ascoli satte igång en segermålsjakt. Man var bara några centimeter ifrån att få en straff när Padoins snåla passning tvingade Ferri till en otajmad tackling. Istället fick man en frispark ur dålig vinkel som slogs löst och inom räckhåll för Consigli.

Ascoli–Atalanta 1–1
53' Faisca
61' Doni

Atalanta (4-4-2): Consigli; Bellini (Ferri 75'), Capelli, Manfredini, Peluso; Bonaventura (Doni 56'), Carmona, Berreto, Padoin; Ruopolo, Marilungo (Tiribocchi 56').
A disp.: Frezzolini, Bjelanovic, Delvecchio, Ferreira Pinto.

Höjdpunk ter.

Om knappt tre veckor fyller Cristiano Doni 38 år. Men det verkar han strunta i. Entusiasmen och det glödande tempramentet han visar upp får med sig hela laget och förändrar matchen totalt. Han skriker. Han pekar. Han bearbetar domarna.

Dagen då han inte längre finns i truppen kommer inte bara hans rent fotbollsmässiga begåvning saknas, utan även härföraren och inspiratören Doni.

I övrigt noteras tråkigt nog att både Barreto och vice-kapten Bellini tvingades utgå skadade under matchen. Desto mer glädjande att Manfredini var tillbaka i mittförsvaret och skötte sig med bravur.