Empoli–Atalanta 3–0: Tung förlust i Toscana

Atalanta åkte på en 3–0-förlust i Toscana mot Empoli. Reslutatet innebär, förutom att vinstsviten bröts, att det blir ännu tätare i tabelltoppen.

Atalanta hade förtvivlat svårt att skapa riktigt vassa chanser. Istället blev det mest bara ett resultatlöst bolltrillande på mittfältet, som förvisso är vackert att se på, men idag var det väldigt ineffektivt. Sammalagt räknades vitklädda Atalantas målchanser i den första halveken till tre; en tam nick från Doni samt skapliga volleyskott utfrån av Raimondi och Ruopolo.

Empolis taktik lyckades däremot väldigt bra. När man erövrade bollen skruvade man upp tempot och satte hård press på Atalantaförsvaret. Under den första halvleken gav det resultat två gånger; först genom en nick från nära håll signerad Coralli, och sedan genom en inläggsfrispark som Foti styrde i mål. Framför allt vid 2-0 var försvarsingripandet svagt, då genom en halvhjärtad offsidefälla, men även vid 1-0 fick Empolispelaren avsluta alldeles för ostört.

Colantuono genomförde ett dubbelbyte i halvtid då han tog av Raimondi och Barreto till förmån för Basha och Bonaventura och effekten lät inte vänta på sig. Redan någon minut in i halvleken hade Doni fått ett farligt skott blockerat och Ruopolo sett en placerad bredsida slinka tätt utanför bortre stolpen.

Tyvärr kom aldrig den nödvändiga reduceringen, och spelarna blev mer och mer griniga. Inom loppet av tio minuter drog Atalanta på sig fyra gula kort, ett rött på Carmona efter en våldsam tackling och en straff. Från elva meter gjorde Coralli sitt andra mål för matchen, och spikade slutresultatet 3-0.

Reflektioner
Atalanta gör verkligen ingen bra match, och den enda spelaren som gör en individuellt okej match är Consigli i målet. Doni gick inte att känna igen och Ardemagni ser tyvärr lika iskall ut som tidigare. Ruopolo däremot visar glimtar av kvalitet i sitt targetspel och bör vara förstavalet bredvid Tiribocchi, även om deras spelstilar liknar varandras.

Denna förlust satte för övrigt stopp för den fina segersviten som Atalanta hade efter matcherna mot Padova (4-1), Triestina (1-0) och Modena (1-0). Mot Triestina firade kapten Doni 300 matcher i Atalantatröjan genom att göra matchens enda mål, och mot Modena var det hans ersättare Bonaventura som blev hjälte.

I tabellen ligger Dea nu på tredjeplatsen, men Siena har två matcher mindre spelade och ligger två poäng efter.

Empoli–Atalanta 3–0