Atalanta–Novara 1–1: En missad chans

Vad som länge såg ut att vara både en revansch och ett ryck blev till slut bara en förlorad möjlighet. Atalanta toppar dock fortfarande Serie B efter 1–1 hemma mot Novara.

Med två minuter kvar av ordinarie tid hade Atalanta, om inte en fot, åtminstone en tå i Serie A. Simone Padoins ledningsmål såg ut att kunna ge ett glapp ner till playoff-platserna och upprättelse efter höstens förlust, men Novara ville annat.

Det sena kvitteringsmålet gör att Atalanta fortsätter sin svaga trend mot topplagen. Faktum är att man inte vunnit mot något av de fyra närmst jagande lagen: Siena (0–1, 0–0), Novara (0–2, 1–1), Varese (0–0, 0–0) och Reggina (1–1 0–0).

Inledningsvis såg det bra ut. Redan efter 25 sekunder tog sig Marilungo fram och sköt på en täckande Novara-arm. Domaren valde dock, helt korrekt, att inte blåsa straff.

De första tio minuterna präglas av fina offensiva intentioner. Både Marilungo och Barreto kommer till ”nästan”-lägen men ett skärrat Novara klarar sig undan ett baklängesmål.

Efter den inledande anstormningen repar sig gästerna och tar över mer och mer av spelet. Ologiskt nog är det då som Atalanta skapar första halvlekens farligaste chans. Marilungo får massor av yta i en kontring, den typen av situation där han verkligen kan visa sin talang, och hittar Ruopolo med en utmärkt passning. ”Ciccio” gör sedan allt rätt när han skapar utrymmet för en tåfjutt – men avslutet träffar insidan av stolpen, och en chanslös Ujkani i Novaramålet kan pusta ut.

Resterande delen av halvleken är jämn, där Novara spelmässigt kanske rentav är lite bättre men utan att omsätta bollinnehavet i några målchanser. Första avslutet på mål kommer minuten innan halvtid när Bertani skjuter mitt på Consigli från distans.

Atalanta är mer konkreta och lyckas, trots ganska krampaktigt spel, vaska fram tre bra nicklägen och ett hårt skott utifrån signerat Padoin.

Den andra halvleken är bara sju minuter ung när Marilungo snor bollen av högerbacken Gheller på Novaras planhalva, avancerar inåt i planen och blir fälld. Domaren ger lyckligtvis fördel av boll eftersom Carmona snappar upp den och spelar vidare till Ruopolo. Han ser ut att ta för god tid på sig, men så kommer Padoin farandes till höger och får genom en tunnelpassning bollen i en öppen yta. Det diagonala avslutet sitter perfekt nere vid stolproten och påminner väldigt mycket om Antenuccis mål i förra matchen.

Novara vägrar vika ner sig och skapar omgående sin första målchans i matchen när Mariannini nickar en hörna tätt utanför. Efter detta flyttar man upp positionerna och börjar mata inlägg mot inbytte Raffaele Rubino (som kommit in istället för blivande Palermospelaren Gonzalez). Med spelare som Bonaventura, Marilungo och Padoin borde det öppna för kontringar, men det är egentligen bara två gånger som Novara sätts på prov. Första gången krånglar Marilungo till det i avlsutningsmomentet, och andra gången står kaptenen Ludi för en centimeterprecis brytning.

På det fjärde ska det ske
Istället är det Novara som plötsligt ser väldigt giftiga ut. Efter dryga timmens spel sätts Consigli på prov för första gången, och det ordentligt. Mariannini slår ett studsande inlägg från höger som hittar Simone Motta vid straffpunkten. Skottet ser ut att leta sig in precis intill stolpen men Consigli får en fingerspets på bollen och räddar till hörna.

Kort därefter är kombinationen inlägg plus Rubinos panna nära att resultera i en kvittering, men även denna gång lyckas Consigli avvärja.

Atalanta spelar upp sig något men kan inte hindra gästerna från sin tredje stora kvitteringschans. På en hörna går Lisuzzo upp får till vad som ser ut att vara en perfekt träff med skallen, men bollen får för mycket spinn och snuddar stolpens utsida.

I matchens 87:e minut får Atalanta plötsligt chansen att avgöra när Barretos instick hittar en helt ren Bjelanovic. Kroaten misslyckas dock med dragningen av den utrusande Ujkani, och Novara ställer om. Bollen letar sig så småningom fram till Marco Rigoni som med ett precist inlägg hittar en slarvigt markerad Rubino. Den här gången kan Consigli inte göra någonting åt nicken och 1–1 är ett faktum.

De sista minuterna består av desperat Atalantapress som aldrig är riktigt nära att utmynna i ett segermål.

Goes around, comes around
1–1 får ses som ett rättvist resultat mot ett imponerande Novara, även om det sena målet såklart svider. Den senaste tiden har Atalanta haft så mycket medvind att man nästan glömt hur sådant här känns, och att få ut sex poäng ur gårdagens match och den mot Torino hade, i ärlighetens namn, inte varit riktigt rättvist sett till spelet.

Vad gäller individuella prestationer så fortsätter Barreto och Carmona att imponera. Tänk vilken spelare man skulle kunna få om man kombinerade dessa två, med Barretos känsliga, och Carmonas kvicka, fötter!

Marilungo visar vilja och engagemang, men borde verkligen få ut mer av sitt spel. Ett enda mål hittills imponerar inte. Glimtar av stora kvaliteter visar han ändå upp så genombrottet kan mycket väl vara precis runt hörnet.

Atalanta–Novara 1–1