En (något sen) rapport från Sassuolo–Atalanta

Den 2 oktober, för nästan två veckor sedan, reste Atalanta till Modena för att möta Sassuolo. En bra förstahalvlek räckte till seger med 0-2 efter varsitt mål från anfallsparet Ardemagni och Ruopolo. Denna matchrapport skrevs samma dag men kunde inte publiceras förrän nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?

Sassuolo var, tillsammans med Cesena, den stora överraskningen i fjol. Nykomlingen ledde serien ett tag, och slutade till sist på en fjärdeplats – endast fem poäng ifrån direktuppflyttning. Istället ställdes man mot Torino i play-off och förlorade med sammanlagt 2-3. I år har det gått tyngre, efter dagens förlust ligger de på 18:e plats i tabellen. Undertecknad såg deras senaste hemmamatch mot Vicenza (2-1), och då som idag hade de förtvivlat svårt att utnyttja sina chanser.

Något som alltså Atalanta tog tillvara på. Precis som mot Reggina senast inledde de blåsvarta starkt. Klockan hade inte ens tickat över minuten när Ardemagni tog det första avslutet. Visserligen vållade det inte några problem för Sassuolokeepern, och tillika Atalantaprodukten, Walter Bressan, men det var en fingervisning på vad som komma skulle.

Den första stora chansen i matchen kommer efter nio minuter då Ruopolo går upp i nickduell och bollen till sist hamnar framför Doni vid straffområdeskanten. Han klipper till utan att tveka men volleyskottet går en decimeter eller två utanför stolpen. Kort därpå tar Padoin två halvfarliga skott, men det skulle bli i matchens fjortonde minut som allt klickade.

Doni kommer rättvänd och sätter fart mot Sassuolos mål. Från 35 meter slår han sedan en helt fantastisk lobbpassning rakt in i straffområdet till en löpande Ardemagni, som med visst besvär får kontroll över bollen och lyckas trycka in den under Bressan från en snäv vinkel. 1-0 till Atalanta och det var verkligen en delikatess som tåls att ses flera gånger. Direkt efter avsparken sticker Sassuolo sedan upp i ett första riktigt anfall, och nog blev det farligt. Högeryttern De Falcos skott smekte Consiglis högra stolpe, men det var egentligen det enda av värde som hemmalaget skapade i den första halvleken. För sedan fortsatte den blåsvarta dominansen. Framför allt är det den sydamerikanska innermittfältsduon Barreto och Carmona som visar framfötterna. Bägge två vårdar bollen mycket fint och kväver minsta ansats till attack från Sassuolos sida.

Flera gånger är det nära att fina målchanser för gästerna skapas. I den 28:e minuten kommer den. Ruopolo tar emot en långboll och lyckas ensam mot två försvarare skapa sig utrymme för ett avslut. Bollen bredsidar han in vid bortre stolpen och 2-0 är ett faktum efter en stark individuell prestation från Francesco. Mot slutet av halvleken sjunker tempot avsevärt då Atalantaspelarna var uppenbart, och fullt förståeligt, nöjda med resultatet. Dock blev det ett par griniga minuter på slutet då bägge lagen fick syna det gula kortet.

Den kontroll som fanns i första tappades i stort sett omgående. Sassuolo kom ut som ett helt nytt lag och började skapa chanser på löpande band. Inom bara ett par minuter hade anfallaren Quadrini hunnit missa två bra lägen. De få kontrastötar som görs från Atalantahåll är sällan särskilt farliga, och en viss oro smög sig på. Efter en timmes spel slänger Sassuolo in Salvatore Bruno som skulle komma att skapa ordentligt med oreda inne i boxen. Inom loppet av fem minuter får han tre jättelägen, men precis som mot Vicenza senast hade han och laget ingen lycka framför mål. Allra närmast var det när han i stort sett balanserade bollen på huvudet likt en cirkussäl innan han drog till med vänstern ifrån en position strax framför straffpunkten. Consgli gör dock en briljant räddning, och han tvingades till ytterligare en några minuter senare när Bruno nickar från nära håll.

Efter detta avtar Sassuolos press en aning. Det kändes nästan som om de hade gett upp hoppet om att kunna göra mål på Consigli. Den vassaste chansen under slutfasen av matchen får istället inhoppande Bonaventura när han i fritt läge försöker placera bollen i det bortre hörnet, men ett försvarande knä kommer emellan. I slutändan känns de tre poängen aldrig särskilt hotade – Atalanta var helt enkelt bättre än sina motståndare från Modenas utkanter. I och med poängen avancerar Stefano Colantuono och hans mannar till fjärdeplatsen, och fortsätter spelet att se ut som det gjort i de två senaste matcherna finns det ingen anledning att blicka någon annanstans än uppåt i tabellen.

Sassuolo – Atalanta 0-2