Lagbanner
Frosinone–Atalanta 0–1: Tiribocchis drömmål avgjorde

Frosinone–Atalanta 0–1: Tiribocchis drömmål avgjorde

Atalantas 1000:e match i Serie B blev en chansfattig och ganska temposvag historia, där de blåsvarta till sist tog med sig alla tre poäng hem till Bergamo. Detta tack vare ett drömmål från Tiribocchi.

Frosinone kom till spel utan flera viktiga pjäser. Framför allt saknades trion Terranova, Santoruvo och Lodi (som såldes till Catania under de sista timmarna av mercaton). Istället fick man slänga in januarivärvningarna Manolo Pestrin (Salernitana), Gianluigi Bianco (Sassuolo) samt Interprodukten och före detta ungdomslandslagsmannen Nicola Beati.

I Atalanta fick Capelli bilda mittlås tillsammans med comebackande Talamonti i Troests frånvaro. Annars var det en bekant uppställning med Consigli i mål, Bellini och Peluso som ytterbackar, ett fyrmannamittfält bestående av Bonaventura, Carmona, Barreto och Pinto, samt Tiribocchi och Marilungo på topp.

Gästerna tog kommandot direkt och redan i den andra minuten kunde Tiribocchi nicka in vad som skulle varit ett ledningsmål, hade det bara godkänts. Pintos låga och hårda skott räddades nämligen upp i ribban av Frosinones målvakt Frison innan bollen hamnade hos den offsidestående anfallaren med det icke-existerande hårsvallet.

Chansen till revansch skulle komma halvtimmen senare, men återigen var hemmamålvakten mycket alert då han kom ut och skar av vinkeln. Mycket mer än så bjöd inte den första halvleken på, men på stopptid fick Barreto chansen att slå en frispark i bra läge. Med hyfsad kraft och bra precision skruvade han bollen mot målvaktens hörn, men även denna gång var Frison med på noterna och lyckades freda sitt mål.

I den andra halvlekens inledning ryckte Frosinone upp sig en aning, Så pass mycket att mister Colantuono fick för sig att göra ett dubbelbyte efter tio minuter. Ut med kantespelarna Pinto och Bonaventura, och in med en Atalantadebutant, Gennaro Delvecchio, samt en spelare som gjorde sin 308:e match i den blåsvarta tröjan, Cristiano Doni. Bytet betydde även en tillbakagång till 4-3-1-2.

Någon omedelbar effekt blev det inte, men för varje minut som gick kopplade Atalanta ett allt starkare grepp om seriejumbon, utan att skapa särskilt mycket vassa chanser. Det som skulle komma att bli ledningsmålet såg inte heller ut att vara någon vass chans. Efter en hörna som skarvats vidare in mot mitten och sedan rensats ut igen, hamnade bollen återigen framför Tiribocchi. Den här gången kunde inte någon offside rädda Frison i målet när Il Tir drog till. Från en position strax innanför straffområdeskanten ur halvtaskig vinkel fick han perfekt träff med högern, och bollen letade sig in i bortre burgaveln. Grande!

När sedan debuterande Beati åkte på en väldigt hårt dömd utvisning minuten efter målet var segern i praktiken bärgad. Frosinones kvitteringsjakt uteblev helt. Istället var det Atalanta som skapade chanserna, som nu var av modell fetare. Tiribocchi gjorde en underbar dragning och kom helt sopren, men skottet med vänstern blev tamt och limmades enkelt. Sedan var det Marilungos tur att missa: först genom att han kommit ur vinkel efter att förstatouchen svikit honom, och sedan med ett skott som smet tätt utanför i det absoluta slutskedet.

Efter matchen tillägnade Colantuono segern till Emilaino Mondonico som har det kämpigt med hälsan. En mycket fin gest, och även jag önskar såklart Mondo all lycka.

FrosinoneAtalanta 01
75' Tiribocchi

FROSINONE: Frison; Guidi, De Maio, Ben Djemia, Bianco; Masucci, Pestrin, Beati, Cariello; Stellone, Sansone
ATALANTA: Consigli; Bellini, Talamonti, Capelli, Peluso; Ferreira Pinto, Barreto, Carmona, Bonaventura; Marilungo, Tiribocchi

Detta var alltså match nummer 1000 i Serie B för Atalanta. De föregående 999 har resulterat i 392 vinster, 355 oavgjorda och 252 förluster, med en sammanlagd målskillnad på 1199-891. Vilket i sin tur har resulterat i elva uppflyttningar, ett italienskt rekord som delas med Bari och Brescia.

Malte Back2011-02-01 00:17:00
Author

Fler artiklar om Atalanta