Lagbanner
"Gabbiadini, Atalantas skatt"

"Gabbiadini, Atalantas skatt"

Orden kommer från Gianluca di Marzio, en av många som nyligen hyllat ynglingen. Manolo Gabbiadini är idag ett namn att lägga på minnet, om några år ett namn som kan bli omöjligt att undgå.

Som man brukar säga: Den enes död, den andres bröd. Korsbandsskadan på den alltmer imponerande Guido Marilungo kom olägligt både för spelaren själv och för Atalanta, men den öppnar samtidigt för en av den italienska fotbollens mest spännande talanger.

Manolo Gabbiadini har under säsongen fått finna sig själv i skuggan medan de andra anfallarna slickat i sig det mesta av solljuset. De få stunder i solen han hittills fått har han i ärlighetens namn inte tagit tillvara på som man kunde önskat, men mot Inter förra helgen, och nu senast mot Bologna, visade han att det inte rör sig om någon helt vanlig 20-åring.

Han visade att han är en blomma värd att vattna, en blomma som med tiden och med rätt omvårdnad kan komma att mäta sig med de allra vackraste.

Sättet han tog sig an Lucio och Walter Samuel lär ha fått pennorna att gå varma i anteckningsblocken även hos de största klubbarnas scouter, och hade det bara inte varit för den lilla detaljen att han hade fel tröja på sig så hade han fixat en straff, och en andra varning på brasilianaren, tio minuter från slutet.

Manolo föddes – precis som Pietro Vierchowod – i Calcinate, Bergamo, och fick efter flera säsonger i ungdomsleden göra sin första tävlingsmatch med representationslaget våren 2010, 18 år och 4 månader gammal, då han bytte av Tiribocchi i 0-1-förlusten mot Parma. Det blev sedan ytterligare ett inhopp under säsongen som för Atalantas del slutade i nedflyttning till Serie B.

Gabbiadini följde med ner till andradivisionen, men bytte blåsvart mot Cittadellas vinröda tröja för att få nyttig speltid. Även om han åkte på en olycklig skada under säsongen, just efter ett litet genombrott under hösten, så deltog han i närmare 30 matcher för Veneto-klubben (fem mål) och hans vänsterfot fick inte sällan förtroendet vid de fasta situationerna.

Just den giftiga vänsterfoten är en av de kvaliteter man först lägger märke till hos Gabbiadini. I övrigt är han ganska allround – kvick, välväxt, bra med huvudet, teknisk, och kan hantera flera olika roller på planen. En jämförelse med Balotelli ligger nära till hands, och även om den råa talangen kanske inte är lika stor så är jämförelsen inte helt fel, men en bättre liknelse är den med Arsenals Robin van Persie.

Än så länge är den film- och motorintresserade ynglingen långt ifrån holländarens nivå, men förutsättningarna för att nå lika högt finns där. Till att börja med får han dock se till att bli bäst i familjen – storasyster Melania är nämligen en av landslagets största stjärnor, med en motsvarighet till diamantbollen och flera ligatitlar på sitt CV.

Manolo är inte heller någon främling för den azurblå tröjan där han på 14 matcher med U21-landslaget mäktat med 10 mål – ett mål per 79 minuter på plan i snitt. Endast sex spelare har gjort fler mål i U21 (Gilardino, 19, Pirlo, 16, samt Acquafresca, Maccarone, Giuseppe Rossi och Vialli, 11) och med tanke på åldern har Gabbiadini goda möjligheter att åtminstone ta sig in på topp 3.

Succén i Atalanta har däremot låtit vänta på sig. Speltiden har som sagt varit begränsad och insatserna präglade av ungdomlig variation i kvalitet, men en talang måste få utrymmet att försöka, utrymmet att misslyckas för att lyckas. Med Marilungo borta resten av säsongen och Denis indisponibel i ytterligare 2-3 veckor står bordet dukat, och Gabbiadini verkar inte sätta sig mätt.

Insatsen mot Inter lär ha stärkt självförtroendet även om det konkreta resultatet den gången uteblev. Istället kom den efterlängtade utdelningen mot Bologna, framför den norra kurvan hemma på Atleti Azzurri d’Italia. Med en vältajmad löpning och en kylig nick gjorde il bomber di Calcinate sitt första mål i Serie A.

Det lär bli fler.

__________________________________

#28 Manolo Gabbiadini
Anfallare
Född: 26 nov 1991 i Calcinate (Bergamo)
Landskamper/mål: 14/10 (U21), 3/2 (U20)
Debut: Parma–Atalanta 1–0, 14 mars 2010
Agent: Silvio Pagliari
Kuriosa: Väldigt svag för lasagne och är ett 
stort fan av skådespelaren Will Smith.


Malte Back2012-03-26 22:00:00
Author

Fler artiklar om Atalanta