Lagbanner
Mercato Atalanta: Sammanfattning
Tiribocchi med sin patenterade målgest.

Mercato Atalanta: Sammanfattning

Uppdateringar kring Atalantas operationer på transferfronten.

Klara in:
Germán Denis, Udinese (utnyttjad köpoption)
Riccardo Cazzola, Juve Stabia (utnyttjad köpoption)
Luca Cigarini, Napoli (lån med option på 50%)
Davide Brivio, Lecce (hel)
Carlos Matheu, Independiente (gratis)
Facundo Parra, Chacarita Juniors (lån med köpoption)
Guglielmo Stendardo, Lazio (gratis)
James Troisi, Juventus (delägarskap)
Davide Biondini, Genoa (lån med köpoption)
Giuseppe De Luca, Varese (lån med option på 50%)

Klara ut:
Alessandro Carozza, Varese (avslutat lån)
Massimo Mutarelli (utlöpt kontrakt)
Cristiano Doni (utlöpt kontrakt)
Guglielmo Stendardo, Lazio (avlsutat lån)
Matteo Brighi, Roma (avslutat lån)
Manolo Gabbiadini, Juventus (delägarskap, lånas ut till Bologna)
Moussa Kone, Varese (lån)
Simone Tiribocchi, Pro Vercelli (hel)

6/9
Marknaden har nu varit stängd sen en knapp vecka tillbaka, men i och med den bristfälliga uppdateringen är det läge för att sammanfatta den sista mercato-veckan.
 
Först och främst säger vi adjö till den mycket uppskattade Simone Tiribocchi som kommer fortsätta sin karriär i Pro Vercelli. Tre oförglömliga år, som han själv uttryckte det i L'Eco di Bergamo, blev det i Atalanta för Tir, som förutom många vänner även lämnar ett stort tomrum i omklädningsrummet efter sig.
 
Ersätter gör den betydligt yngre Varese-sonen Giuseppe De Luca, med smeknamnet La Zanzara (Myggan). I mitt tycke en av de absolut mest intressanta spelarna från Serie B, och intresse från andra klubbar i Serie A saknades inte då Catania och Parma länge var med i racet. I motsatt riktning går Moussa Kone som trots en stark försäsong nu får prova lyckan i andraligan. 
 
Lån med option är det som gäller i båda fallen, men med Kone har Atalanta rätt att köpa ut Vareses option. Det låter kanske krångligt men i praktiken blir det bara som ett vanligt lån där man ger Varese en liten ekonomisk morot för att spela honom.
 
Det stora frågetecknet var annars vad som skulle hända med Federico Peluso. Juventus hade första tjing men lyckades inte göra sig av med vänsterbacksreserven Ziegler innan klockan slog sju, och då ingen annan klubb lyckades nå en deal blev det så att Peluso stannade. Även Schelotto var ett jagat villebråd men det blev till sist varken Napoli eller något annat för El Galgo. Något som Marino verkade synnerligen nöjd med när han intervjuades av TMW:
 
"Schelotto och Peluso var mycket eftertraktade även under de sista timmarna av mercaton, men vår president är förtjust i sina spelare låter oss fortsätta vara konkurrenskraftiga. Han nekade flera stora anbud, men efterfrågan för de två grabbarna kommer finnas även i framtiden."
 
Men då vill det till att de visar bättre form än under säsongsinledningen. I premiären mot Lazio (0-1) gjorde de båda slätstrukna figurer, och mot Cagliari gick det ännu sämre då Schelotto utgick tidigt med en skada (som håller honom borta i två-tre veckor), medan Peluso drog på sig två gula kort på en halvtimme och orsakade en straff.
 
*
 
På länken kan du se samtliga affärer som Atalanta (och alla andra klubbar i Serie A) gjort under sommaren.


24/8
Inom loppet av någon timme gick två viktiga och långdragna affärer idag i lås. Den första var värvningen av Davide Biondini, som därmed avslutar jakten på en innermittfältare. Ingen Donati eller Migliaccio således. Den rödhårige krigaren som under flera säsonger med framgång representerade Cagliari ansluter, till en början, på lån ifrån Genoa.

Den andra var sommarens följetång - Gabbiadinis transfer till Bologna via Juventus. I utbyte får Atalanta alltså James Troisi, som redan tränat med laget i ett par dagar. Både Troisi och Biondini kommer presenteras ikväll klockan 18.30.

Simone Tiribocchi ser ut att komma allt närmare ett avsked. Serie B-nykomlingen Pro Vercelli sägs vara nära att locka över "Il Tir" med ett tvåårskontrakt. Sergio Floccari har nämnts som en tänkbar ersättare, och Luca Toni som en mindre tänkbar sådan. Redan förra hösten var Atalanta nära på att byta ut Tiribocchi mot Floccari, men under transferfönstrets sista timmar blev det Parma istället för en återkomst till Bergamo för Floccaris del.

För Peluso är det fortfarande Juventus som ligger bäst till, med Palermo som en outsider.

8/8
Guglielmo Stendardo har redan tränat med laget ett tag, men först nu är övergången officiellt klar. Enligt gazzetta.it får han, precis som det tidigare rapporterats, ett treårskontrakt och kommer presenteras imorgon förmiddag. Välkommen tillbaka säger vi till L'Avvocato!

I övrigt finns inte mycket nytt att rapportera. Det är fortsatt snack om Sardo som högerbacksalternativ och ifall Schelotto skulle lämna är uruguayanen Melazzi förstavalet som ersättare, men där finns hård konkurrens från ett par andra Serie A-klubbar.

1/8
Med en månad kvar till stängning har Atalantas mercato mer eller mindre gått i ide. Den senaste veckan har det inte hänt mycket nytt och de affärer som väntats bli klara har gått in i stand-by.

Stendardo är fortfarande den troligaste förstärkningen till försvaret och ska ha accepterat ett treårskontrakt på 500 000 euro per säsong. Hos Lazio sitter han på ett utgående kontrakt och tjänar nästan det dubbla, två anledningar som gör huvudstadsklubben angelägen om att släppa honom. Problemet verkar dock vara att Lazio ryktats vilja baka in honom i en deal som tar Peluso i motsatt riktning.

För Pelusos del är det annars i stort sett samma klubbar som nämns. Nyheten är Palermo som nu jagar en ersättare till Balzaretti.

Gabbiadini-affären drar även den ut på tiden. Anledningen sägs vara att Troisi fortfarande har en del ekonomiska detaljer att reda ut med sin gamla klubb Kayserispor, men enligt mercato-experten Gianluca Di Marzio ska en lösning vara i sikte. Annars sägs det mesta vara klart mellan övriga parter, och uppgifterna som nämns är desamma som tidigare - byte av delägarskap i Gabbiadini och Troisi med Juventus, 2,5 miljoner euro till Atalanta och Gabbiadini på lån till Bologna.

James Troisi har efter ungdomsåren i Newcastle tillbringat sin seniorkarriär i Turkiet, först i Gençlerbirligi, sedan i Kayserispor, och har samlat ihop nio landskamper för Australien. Han verkar först och främst vara tänkt som en kantspelare, både till vänster och till höger, men borde även kunna fungera som täckning för Maxi Moralez.

Eftersom jag inte sett mer än ett par videoklipp av Troisi kan jag inte ge världens mest pålitliga bedömning, men det första intrycket är att det handlar om en ganska kvick spelare med god teknik och som gärna hotar i djupled. Till skillnad från många andra vänsterfötter verkar han dessutom kunna använda högern som annat än stödjeben.

Video: Hopklipp av mål och assist under åren i Turkiet.

25/7
Separat artikel med lite frågor och svar kring mercaton.

19/7
Argentinarna i Atalanta blir bara fler och fler. Efter Matheu presenterades också Facundo Parra under den sista kvällen av Festa della Dea, den fem dagar långa festen i Gudinnans ära.

Parra spelade senast i Independiente och är i Sydamerika mest känd för sina insatser när han, genom att vinna Copa Sudamericana 2010, var med och bröt en 15-årig titeltorka för de forna giganterna från Avellaneda. Ett viktigt mål i semifinalen följdes upp av två i finalen, det andra gjorde han sittandes tio minuter från slutet, vilket tog matchen till förlängning och sedemera straffar. Väl där satte han sin straff och fick smeknamnet Rey de Copa.

I fallet Gabbiadini så väntar man på att Juventus ska göra klart med italienskättade australiern James Troisi, så att man sedan kan byta delägarskap med varandra (Atalanta lär få 2,5 miljoner euro i mellanskillnad enligt TMW). Troisi är en 24-årig offensiv mittfältare som senaste säsongen tillhörde turkiska Kayserispor.

Som ersättare för Gabbiadini (som antagligen lånas ut direkt till Bologna) ryktas det om Fiorentinas unga anfallare Haris Seferovic, men också fortsatt om Filippo Inzaghi. Signalerna från klubbledningen har varit blandade, och i nuläget verkar Pippo även ha erbjudanden från Pozzo-ägda klubbarna Watford och Granada samt Reading på bordet. Kanske lockar också en plats på Milans Allievi-bänk redan nu.

Ytterligare en mittback är på väg in och det hetaste spåret just nu ser ut att vara Cesare Natali. Det viskas dock om att hans agent Mino Raiola vill avvakta för att se om det finns plats för 33-åringen i Milan. Men även här finns, såklart, det ett argentinskt spår i from av Napolis Federico Fernandez, rapporterar Gazzettan.

Uppdatering: Under dagen hade Inzaghi ett möte med Galliani om ovan nämnda tränarjobb, och det är nu sagt att han ska lämna besked om sin framtid på tisdag (24/7). En återkomst till Atalanta ser alltmer otrolig ut.

Gällande mittbacksjakten har Stendardo under dagen seglat upp som det troligaste alternativet. Lazio vill slippa betala hans lön och spelaren själv vill gärna tillbaka till Bergamo, så en affär är inte otänkbar. Marino har signalerat att Matheu kan komma att användas på högerbackspositionen och just därför fösöker man alltså få in ytterligare en spelare i mittförsvaret.

Bland spelarna i truppens utkanter så har Ardemagnis kontrakt förlängts samtidigt som han lånats ut till Modena tillsammans med unge målvakten Simone Colombi. Tiribocchi kommer med största sannolikhet lämna för Serie B eller MLS. För två av de största framtidshoppen, mittfältaren Nadir Minotti (som debuterade i Serie A förra säsongen) och högerbacken Alberto Almici (tog stora kliv framåt under sin säsong i Gubbio ifjol), väntar utlåning till andraligan där bland andra nykomlingen Virtus Lanciano visat intresse.

12/7
Matheu är ännu inte officiellt klar, men det ser mer ut att vara en fråga om när än om. Den före detta Cagliari-backen har klarat läkarundersökningen och förväntas skriva på ett tvåårskontrakt inom kort.

Klart är det däremot att tredjemålvakten Ciro Polito stannar en säsong till.

Vad gäller Inzaghi så kom det igår rapporter om att han erbjudits ett ettårskontrakt med option på att träna Allievi-laget säsongen därpå. Marino har dock förnekat ett officiellt erbjudande, men i Gazzetta TVs program Calciomarket säger han att "man aldrig kan säga nej till en spelare av Inzaghis kaliber". I det elva minuter långa programmet pratar han dessutom om bl.a. Gabbiadini (Juve betalar runt 4 miljoner för delägarskapet), Matheu och den övriga marknaden.

Till sist lite lösa rykten: Atalanta sägs vara intresserade av Inters unga duo Giulio Donati, högerback som förra säsongen var i Padova, och Samuele Longo, Primaveralagets stora målspruta. Till mittfältet är Giulio Migliaccio ständigt aktuell (en Colantuono-favorit) och ett annat alternativ är Luigi Giorgi från nedflyttade Novara. Dessutom har det sedan en tid tillbaka ryktats om Adrian Mutu - tack men nej tack?

10/7 - 23:00
Intensiva timmar för Pierpaolo Marino och hans medarbetare. Den argentinske försvararen Carlos Javier Matheu (26), för närvarande klubblös efter att kontraktet med Independiente gått ut, landade i Milano imorse och har under dagen genomgått en läkarundersökning i Bergamo. Till TMW säger spelarens agent Leo Rodriguez att kontraktet kommer att skrivas under imorgon. I agentens stall finns förutom Matheu och Denis även Facundo Parra, som enligt samma källa ska vara mycket nära en övergång till Atalanta.

10/7 - 16:00
Marknaden är ännu ung men Atalanta har redan fått flera viktiga pusselbitar på plats i och med köpen av Brivio och Cigarini - två bekanta ansikten då Cigarini var inlånad även förra säsongen och Brivio fått sin fotbollsfostran i Atalanta. Vänsterbacken, som anländer från Lecce, var faktiskt på väg att lyftas upp i a-laget 2005, under Colantuonos förra sejour, men såldes istället iväg till Fiorentina. Efter två år i Toscana köptes han tillbaka för att sedan ingå i Padoin-affären med Vicenza, och efter en kort avstickare till Genoa hamnade han i Lecce sommaren 2010. Davide har representerat samtliga ungdomslandslag och gjort 3 U21-landskamper.

Med en ersättare på plats ser det mer och mer troligt ut att Federico Peluso lämnar under sommaren. Spekulanter finns det gott om, och i och med att en av de hetaste kommer från den ljusblå sidan av Manchester kan priset förhoppningsvis trissas upp en aning.

Även Gabbiadini är på väg bort, i hans fall ser det ut att bli Juventus som köper och sedan lånar ut honom till en klubb där han kan få speltid. Förmodligen Bologna, men även Pescara kan vara ett alternativ.

I övrigt ska truppen, enligt vad L'Eco di Bergamo erfar, kompletteras med en högerback (Chievos Gennaro Sardo är förstavalet, reservplanen är Ceccarelli eller De Silvestri), en mittback (man verkar hoppas på Stendardo) och eventuellt en vice-Denis. Facundo Parra från Independiente är ett namn som varit aktuellt sedan förra sommaren, men det alternativ som det pratas om allra mest är Filippo Inzaghi.

SuperPippo har tidigare gjort en säsong i Atalantatröjan, 1996-97, och det var inte vilken säsong som helst. Endast två lag i hela serien avslutade säsongen utan ett Inzaghi-signerat mål i baken och allt som allt blev det 24 mål för skyttekungen, som också fick bära kaptensbindeln i säsongsavslutningen. Här kan du se de flesta målen, flera väldigt snygga - bland annat en frispark (!) efter 2 min.

Men, frågan är bara vad Inzaghi, som fyller 39 om en månad, kan uträtta i dagsläget? Hjärnan ger ett svar, hjärtat ett helt motsatt.

Malte Back2012-09-07 00:05:00
Author

Fler artiklar om Atalanta