Novara–Atalanta 2-0: Olycksminut sänkte Atalanta

Högtflygande Novara tog rättvist alla tre poäng när Atalanta kom på besök. Segersviten är därmed bruten, och det fina spelet som har kunnat skymtas de senaste omgångarna var som bortblåst.

I avstängde Donis frånvaro fick Bonaventura chansen från start i den offensiva mittfältspositionen. Något överraskande då spekulationerna innan mest lutat åt en mer klassisk 4-4-2-uppställning. Mindre överraskande var däremot att Bellini fick ta hand om kaptensbindeln. Uppställningen i sin helhet: Consigli; Raimondi, Troest, Peluso, Bellini; Barreto, Carmona, Padoin; Bonaventura; Ardemagni, Tiribocchi.

Första halvlek är väldigt jämn och händelsefattig fram tills dess att det börjar hetta till under den sista kvarten. De få gånger som Atalanta, för dagen klädda i vitt, hotar är det genom distansskott från Barreto. Visst har han en bra bössa, men det känns som att han avlossar lite för ofta sett till den utdelning det faktiskt ger. Under den sista kvarten sker som sagt en liten scenförändring i matchen, ytorna blir aningen större och spelet mer böljande. Något som passade Novaras kvicka anfallare Gonzalez alldeles ypperligt. Flera gånger är det bara en tåspets som stoppar honom från att rinna igenom.

De hundraprocentiga chanserna är det istället Atalanta som skapar. I matchminut 41 får Bonaventura en fot på bollen i en riktigt grötig hörnsituation och bollen seglar mot målet, utom räckhåll för Novaramålvakten – men tyvärr får han hjälp av sin försvarare som stöter bort bollen. Ardemagni snappar upp returen men får varken kontroll på boll eller ben. Bland det allra sista som händer innan domaren blåser av halvleken är att hjälten från senast, Tiribocchi, kommer fri ute till höger i straffområdet. Han väljer att söka Ardemagni vid bortre stolpen med en passning tvärs över målområdet, men återigen är en försvarare mellan i sista sekund.

Andra halvlek tar vid där den första slutade och målchanser skapas omgående. Tiribocchi spelar fram Barreto i bra läge, men han får inte riktigt till det i skottmomentet. Novara å sin sida får en chans till skänks efter flipperspel i straffområdet, men skottet går högt över. Kort senare är det inte långt ifrån att de får en straff när Motta går omkull efter att Bellini nafsat på hans hälar. Bollmotagningen och det teatraliska fallet avslöjade dock att han sökte straffen lite för mycket.

Tyvärr tar Novara över taktpinnen mer och mer. Inte sällan har Atalanta större delen av laget i knät på Consigli. De klara chanserna lyser dock med sin frånvaro, och ett oavgjort resultat kändes både bra och realistiskt. Självklart är det just då, med tjugo minuter kvar, det smäller till. Bildproducenten vevar en repris av ett misslyckat försök till kontring från Atalanta, när det flimrar till och Gonzalez helt plötsligt har hittat en yta på högerkanten. Med sig inne i boxen har han anfallskollegan Bertani i ett läge som påminner om det Tir och Ardemagni hade i första. Gonzalez passning når dock fram efter att Raimondi inte riktigt hänger med, och Bertani kan stöta in sitt sjunde mål för säsongen (delad skytteligaledning med Gonzalez).

Som om inte det var nog hinner det inte gå mycket mer än en minut innan Raimondi är olycklig igen. Gonzalez viker in från höger vid straffområdeshörnet och kan välja att falla över Bellinis utsträckta ben. Men istället för att lägga sig och få frispark fortsätter han vidare in och söker Bertani med ett inlägg. På vägen dit stoppas dock bollbanan av Raimondis arm, och domaren pekar på straffpunkten. Rutinerade Rigoni skjuter hårt och lågt i mitten samtidigt som Consigli går mot sin vänstra stolpe. 2-0. Ridå.

Atalanta försöker tafatt att gå framåt, men om sanningen ska fram är det Novara som kontrollerar spelet. De kan till och med kosta på sig att byta ut Gonzalez till förmån för Nicola Ventola, vars bidrag till matchen blev att få Capelli varnad.

Förlusten är till sist rättvis då Atalanta egentligen inte är bra under någon period av matchen. Novara är egentligen inte särskilt bra de heller, men tar åtminstone tillvara på sina chanser. Positivt var i alla fall Bonaventuras första halvlek då han såg riktigt pigg ut, även om han naturligtvis inte har den kvaliteten i avgörande lägen som Doni har. En som däremot inte såg särskilt pigg ut var Ardemagni, fortsätter det så här är det bara en tidsfråga innan han inleder en intensivare bekantskap med avbytarbänkarna. Hoppas att han och resten av laget kan skaka av sig den här förlusten och hitta tillbaka till vinnarspåret.

Novara – Atalanta 2-0