2018-12-13 21:00

Arsenal - Qarabag
1 - 0

Största förlusten på 11 år och jag var där!

"De första 60 minuterna var den bästa perioden på flera månader" tyckte Atalantas tränare, Mr. Colantouno och ändå kunde Atalanta förlora med 1-5, den största förlusten på 11 år! Hur kunde det ske?

Låt oss börja från början. Mr Colantuono valde att ställa upp med säsongens offensivaste lag i en traditionell 4-4-2 uppställning.  German Denis på topp tillsammans med det nyförvärvet och dribblern, De Luca. Bakom dem fanns den kvicke och offensive mittfältaren, Maxi Moralez och den unge Bounaventura. Landslagsspelaren Cigarini har tagit över Donis (tvi, tvi) roll som spelfördelare och . Cazzola fick agera första defensiva hindret på mittfältet.

På backsidan tog mittfältaren, Raimondi platsen som offensiv högerback. Defensiven balanserades därefter upp med Manfredini och Peluso som mittlås samt med Lucchini på vänsterbacken.

Värt att nämna i Torinos trupp var att två fd Atalanta spelare spelade från start, Bianchi och Cerci varav den sistnämnde glänste ikapp med de busvisslingar som kom från läktarna.

Atalantas offensiv startade planenligt, och under de 30 första minuterna fick inte Torino röra bollen, det var spel mot ett mål. Solen gassade, klacken sjöng och Denis nätade efter 28 minuten efter ett fint inspel av den nykomlingen Cazzola Allt kändes helt i sin ordning. Spelet skulle dock börja hacka efter målet, först lite, som t ex när Bonaventura felpassade omvartannat, snackade till sig en varning och sedan sju minuter före halvtidsvilan, hoppade han upp och slog bort ett inlägg med handen. Helt ohotad och  i ena hörnet av straffområdet. Hade han blivit köpt? Hade inte vi rensat ut laget av fuskare? Jag menar vem hoppar upp o slår bort en boll med handen utan press o så pass långt borta från målet, läs Piacenza - Atalanta 2010. Av någon outgrundlig anledning struntade dock Domaren Massa att ta upp det andra gula kortet och Bonaventura fick spela vidare. Straffen förvaltades väl av Ex Atalantaspelaren, Bianchi och Consigli var chanslös på skottet som gick hårt i nedre vänstra hörnet. Direkt efter straffen hade Atalanta en ribbträff på en frispark som egentligen borde ha varit straff och precis innan halvtidsvilan gick Manfredini ut skadad, in kom argentinaren o nyförvärvet Matheu.. En ologisk straff, flera ribbträffar, en bortdömd straff. alla tecken fanns där, det skulle bli en sådan dag, men jag valde att bortse ifrån dessa signaler, det var trots allt ett offensivt Atalanta som spelade o förde matchen.

Andra halvlek startade och Torino började ta ett fastare grepp om matchen där Cerci började springa in och ut ur Atalantas straffområde, hela tiden ett steg före Lucchini som vare sig hade farten eller balansen att stoppa honom.  Ersättaren Matheu slog utan lycka i den argentinsk-italienska ordboken för att finna de italienska orden för ”styrning” och ”strategisk placering”.  Matheu kunde inte på långa vägar axla Manfredinis stabila försvarsspel och på 14 minuter hann Torino göra fyra mål! Två på hörnor. Cerci slog första hörnan kort och Gazzi skarvade snyggt bollen i det bortre hörnet. Den andra av Cerci gick långt, över hela målområdet, där en ensam D´Ambrosio fick ohotad nicka in bollen i mål.

De övriga två målen föregicks av vassa genomlöpningar av bl a Cerci som använde Lucchini som rundningsmärke. Må så vara att ett av målen föregicks av en offside som linjedomaren inte såg, må så vara att Atalanta fick ett bortdömt mål under samma period. Allt detta spelar ingen roll när Atalantas backar inte täckte, löpte, nickade. Den ende som inte kunde notera ett minus på backsidan var mittfältaren Raimondi, som med sitt offensiva spel gav Atalanta en chans, en chans som de tre andra backarna slängde bort.

Efter 1-5 målet sjönk matchtempot betydligt, Torino var nöjda med 1-5 och Atalanta var minst sagt paralyserade. De sista 15 minuterna blev ett smärtsamt slut som både Atalanta o och publiken var tvungna att genomlida. Curva Pisani ska dock ha en eloge som aldrig slutade att sjunga och när matchen var slut tröstade de till och med spelarna genom att stolt stå upp och applådera Atalanta spelarna som med nedsänkta huvud gick ifrån planen. Inga busvisslingar eller hånfulla rop kom från kurvan.I min bitterhet och sorg fanns det dock en stolthet som inte kuvades av detta nederlag. Laget i mitt hjärta hade förnedrats men inte krossats. Morgondagen kommer och Atalanta kommer att jaga igen.

Betygen Gazzetta. Consigli 5, Raimondi 5.5, Manfredini 6, Matheu 4.5!, Lucchini 5, Peluso 5, Bonaventura 4.5!, Schelotto 5, Cigarini. 5.5, Cazzola 6Scpzzarella 5, Moralez 5, De Luca 5 och Denis 6. Tränare Colantuono 5. Laget 4.5!