Lagbanner
Truppgenomgång och tankar kring marknaden

Truppgenomgång och tankar kring marknaden

Atalanta kommer från en succésäsong – nu börjar uppladdningen för att återupprepa bedriften.

Man gör det dock återigen i uppförsbacke. Denna gång i form av de två minuspoäng som delats ut i den senaste vändan av Calcioscommesse. Att det nu blev två poäng – till skillnad från fjolårets sex – beror på att Atalanta träffade en överenskommelse med åklagaren. Man skulle kunna kalla det för slags ett halvt erkännande för att slippa riskera ett högre straff och en utdragen process. Detta alternativ möjliggjordes då Doni valde att göra samma sak, eftersom det är hans handlingar som även klubben straffas för. Med tanke på fjolårssäsongen känns det väldigt skönt att kunna lägga detta bakom sig så pass fort, och med tillförsikt kunna blicka framåt mot säsongen 2012-13.

Vi börjar göra detta genom en genomgång av truppen såsom det ser ut i dagsläget.

Försvar
Federico Peluso stod något oväntat för en riktigt bra säsong där han växte ut till en given pjäs till vänster i backlinjen och till och med var med och nosade på den preliminära EM-truppen. Tyvärr verkar detta ha uppmärksammats av Napoli, Lazio, Milan och inte minst Juventus, som alla verkar sugna på 28-åringen trots att klubbens prislapp ligger på 8 miljoner euro.

Runt Andrea Consigli har det däremot än så länge varit lugnare. Den 25-årige målvakten gjorde även han en stark säsong och bör vara intressant för större klubbar, men så länge han stannar har Atalanta en målvakt av fin klass. Bakom honom sitter både Frezzolini och Polito på utgående kontrakt, där det mest troliga scenariot är att de båda får en förlängning.

Förutom Peluso lär försvaret annars inte drabbas av några försäljningar. Capellis kontrakt går förvisso ut till sommaren, men han bör bli kvar om inget oförutsett sker. Inlånade Stendardo är aktuell även för nästa säsong, men det hetaste spåret verkar vara den Atalantafostrade Michele Canini – en spelare som Marino varit förtjust i sedan länge och som bara har ett år kvar på kontraktet.

Mittfält
Ytterligare en spelare som Marino länge haft ögonen på är argentinaren Claudio Yacob från Racing (var kontrakt går ut efter Clasuran). Konkurrensen om 24-åringen är dock stenhård då den långa listan av spekulanter innehåller bland andra West Ham och Roma.

Anledningen till intresset är att Cigarinis framtid är aningen oklar. Kvar i Napoli lär han inte bli, men i och med att lånet saknade köpoption är det inte säkert att han hamnar i Bergamo även nästa säsong. Fiorentina har visat intresse, och Napoli kan vara sugna på att byta till sig de lilas mittback Gamberini.

I övrigt ser det ljust ut vad gäller chanserna att behålla de viktiga komponenterna på mittfältet. Schelotto har bl.a. Inter efter sig, men Atalanta äger honom fullt ut och kommer att sälja sig dyrt. Lägg till Carmona, Moralez och Bonaventura och besättningen ser fortsatt stark ut. Den svåra pusselbiten som fortfarande saknas är alltså den spelskicklige innermittfältaren att komplettera Carmona med.

Bland reserv- och rotationsspelarna kan vi notera att lånen Brighi och Carrozza inte blir kvar, att Ferreira Pinto är på väg till Dubai och att ledningen avvaktar med att köpa loss Cazzola då man tycker att utköpsklausulen i lånekontraktet på en miljon euro är för dyr.

Anfall
Den blåsvarta spelaren som är allra hetast på marknaden just nu är utan tvekan Manolo Gabbiadini. Juventus intresse är en illa dold hemlighet, men den gamla damen är i gott sällskap med bland andra Manchester United och Dortmund om att vilja lägga vantarna på U21-talangen. Juventus har erbjudit flera spelare i utbyte, men den enda som Marino & Co verkar vilja ha – Luca Marrone – vägrar man släppa. Klart är att Gabbiadini är lite missnöjd över utebliven speltid, och det krävs nog ett löfte om ändring för att han ska stanna.

Den stora anledningen till att Gabbiadini haft det svårt att ta en tröja stavas såklart Germán Denis. Argentinaren har en utköpsklausul som Atalanta tidigt klargjorde att man tänkte utnyttja, och det ska mycket till för att han ska lämna Bergamo redan i sommar.

Bakom dessa finns knäskadade Marilungo samt de båda centertankarna Tiribocchi och Ardemagni (varav åtminstone en lär lämna).

Malte Back2012-06-12 21:59:41
Author

Fler artiklar om Atalanta