Lagbanner
2020-12-16 18:30

Juventus - Atalanta

Inför Juventus - Atalanta
Alla rykten kring Papu Gómez och Gasperinis bråk hjälper inte direkt uppladdningen inför matchen mot Juventus....

Inför Juventus - Atalanta

På onsdag väntar säsongens tuffaste bortamatch i Serie A mot Juventus. Vi får en lägesrapport i motståndarlägret från supportern Fredrik Lemon och undertecknad delar med mig av mina tankar kring Papu Gómez.

Det går inte att undvika att få ventilera mina tankar kring bråket alla talar om. Vi städar av det direkt, det flyger rykten till höger och vänster så jag väntar med skräck på "sanningen" som Papu Gómez sagt att han ska gå ut med den dagen han lämnar Atalanta. Det jag kan konstatera är att kapitlet och eran med Papu Gómez är påväg mot sitt slut. Det går inte att tolka situationen på nåt annat sätt även om inget är officiellt. Nånting riktigt allvarligt måste ha hänt eller sagts i den där pausvilan mot Midtjylland. 

Det är inte alls någon vidare perfekt uppladdning för laget inför matchen mot Juventus. Det är omöjligt att inte detta påverkar gruppen. Man får aldrig glömma att ingen är större än klubben, spelare kommer och går även om Papu har en speciell plats i supportrarnas hjärta. Klubben består och den kommer gå vidare så detta är bara att tugga i sig även om det såklart är tråkigt.

Matchen som väntar då!

Atalanta kommer senast ifrån en fin prestation mot Fiorentina även om det ska tilläggas att de var riktigt bleka också. Det vi tar med iallafall var att anfallsspelet flöt på igen som förra säsongen. Gasperini har berättat att han har fått vrida om och ändra i spelsättet allt eftersom motståndarna börjat lära sig hur man ska försvara mot Atalanta. 

Det är en helt annan nivå av motstånd som väntar i Juventus. Det har varit mycket intern kritik bland deras supportrar. Men känslan utifrån är att maskineriet ändå har börjat rulla igång då poängen trillar in även om spelet fortfarande kanske har mycket att önska. Man får aldrig glömma att en spelare som Juventus har i Cristiano Ronaldo kan vinna matcher helt på egen hand så vi får hoppas att han har en dålig dag. 

Om offensiven har varit trevande i många matcher för Atalanta så har faktiskt defensiven nästan genomgående varit stabilt. Så sätter vi försvarsspelet till att börja med så får vi se vad vi kan överraska med i offensiv väg denna match. Juventus försvar är inte det försvar man är van vid de senaste säsongerna. Med en förhoppningsvis formtoppad Ruslan Malinovskyi och om Duvan Zapata kan komma igång igen så hoppas jag vi kan ställa till det för Juventus.

Trolig elva: 3-4-2-1 

Pierluigi Gollini

Rafael Toloi
Christian Romero
Berat Djimsiti 

Hans Hateboer 
Marten de Roon
Remo Freuler
Robin Gosens

Ruslan Malinovskyi 
Matteo Pessina

Duvan Zapata

 

Motståndet: Juventus 

Fredrik Lemon är expert på Juventus så jag tok kontakt med honom för att kolla läget i laget och mycket annat intressant kring klubben från Turin.

Det har varit mycket negativt kring Juventus såhär långt, hur ser du på inledningen av denna säsong? 
- Det finns alltid kritiker varenda säsong och då laget inte går som tåget från start öser man kritik över ledningen, tränaren och spelarna. Andrea Agnelli tog över 2010 som president, man har sedan dess vunnit nio raka Scudetti, tre år under Conte, fem år under Allegri och ett år under Sarri. Nu går man alltså på sin fjärde tränare under denna period och dessutom med en helt oerfaren Pirlo. Det är utöver allt detta dessutom fyra ganska olika tränare, vilket knappast gör det lättare för spelarna. Man är dessutom mitt inne i ett generationsskifte, flertalet veteraner har lämnat och flertalet yngre spelare har anslutit, man får förvänta sig att allt inte sitter direkt. Som Juventino välkomnar jag nästan problem då Serie A under kanske framförallt Allegri blev förutsägbart då man nästan visste att Juve skulle stå som vinnare med omgångar kvar av ligan.

Vilka förväntningar kan man ha på Juventus den här säsongen
- Som jag var inne på i första frågan måste man förvänta sig problem denna säsongen. Ny och oerfaren tränare som tar över efter väldigt framgångsrika år och under många år en fantastisk trupp. Skadorna i baklinjen har inte direkt förbättrat säsongsinledningen heller och Pirlo kastades mer eller mindre in i skärselden då man på grund av pandemin knappt hade någon försäsong efter att han blev anställd. Jag tror inte att man tappar poäng mot Crotone och Benevento längre in på säsongen och med dessa plumpar i protokollet finns man ändå med i toppen av tabellen. Kommer man igång nu med lite självförtroende från derbyt och Barcelona så kan man gå mot en tionde raka Scudetti men det finns många fler om än så, mycket beror på de andra lagen också.

Det är mycket frågetecken kring Andrea Pirlo som tränare, är det inte lite tidigt att kritisera honom? 
- Kritisera kan man göra fritt men det är för tidigt att döma ut honom. Det börjar bli tjatigt att skriva samma sak men han är helt oerfaren på tränarbänken och som han själv varit inne på, han fick ingen försäsong och det är dessutom Juventus han tog över, inte vilken klubb som helst. Man har inte riktigt ännu fått se hans stil, hans formation/formationer eller hans filosofi, han är lite svår att läsa i hans tränargärning ännu. Han påpekar match efter match att spelarna måste förflytta bollen snabbt och man måste återta den snabbt då man förlorat den. De ska attackera ytorna och spelare som Chiesa, Cuadrado, Kulusevski ska utmana man mot man och utnyttja sin snabbhet och teknik. Mycket mer än så vet man inte än så länge då han pendlar mellan 3-5-2, 4-2-1-2, 4-3-3 med flera och roterar ganska kraftigt. Det lilla man fått se rent taktiskt är då Cuadrado är högerback och McKennie är den högra centrala mittfältaren i ett tremannamittfält att han låter colombianen löpa på högerflanken medan han själv går in, vilket gör att de två mittbackarna bildar trebackslinje med Alex Sandro eller Danilo, som då egentligen är vänsterback.

Dejan Kulusevski värvades ju i somras ifrån Atalanta, vilken roll tycker du han är bäst i för Juventus? 
- Under de första matcherna i vitsvart var Kulu respektlös och visade verkligen på pannben, under de första matcherna tillsammans med Ronaldo visade de sig ha ett riktigt fint samarbete och verkade trivas tillsammans men formen har sviktat det senaste. Vet inte om Pirlos roterande tillika formationsbyten har med det att göra men Dejan fungerar i min värld ganska likvärdigt i tre olika positioner. Som han visat i landslaget kan han vara central anfallare med en kollega där fram men det är kanske inte där jag uppskattar honom som mest. Troligtvis som högerytter där han kan vika in med sin fina vänsterfot eller som trequartista i en friare roll där han kan flyta mellan linjerna.

Fabio Paritici har ju stått för ett väldigt svagt sportcheferi tycker jag, håller du med om det och tror du han blir långvarig i klubben? 
- Jag ser på mentor Beppe Marotta och adept Fabio Paratici på två olika sätt. Marotta var först mästare på delägarskap men då man förbjöd dem köpte han istället talanger, lånade ut dem eller sålde dem med återköpsklausuler och kunde därmed säkra dem för framtiden. Sedan alla hans mästerliga bosmanvärvningar tillika billiga värvningar av toppspelare var ju magisk. Det han i min värld aldrig lyckades med var de där stjärnvärvningarna som kostade brände lite mer i plånboken och där man fick konkurrera med en mängd andra toppklubbar. Visserligen med stor hjälp av president Agnelli men det var Paratici som säkrade Ronaldo och sommaren efter de Ligt. Där han misslyckats är att förlänga dyra kontrakt med spelare som är på väg mot pensionen och som är slut men framförallt att sälja spelare överlag, där har han mycket att bevisa om han ska bli kvar på sin post. Bakom kulisserna talas det om att Federico Cherubini kommer ta över.

Hur ser skadeläget ut inför matchen mot Atalanta? 
- Förutom Chiellini och Demiral som saknades senast finns det inga nya skador mig medveten.

Klassiska frågan, hur tror du Pirlo formerar startelvan?
- Precis som före Genoa pendlade rapporterna mellan om Dybala eller Morata ska starta men med La Joyas förhoppningsvis förlösande mål senast kanske gör att Pirlo vill fortsätta spela honom då han har momentum. Samtidigt blir det svårt att hålla Morata från startelvan med den målformen, Ronaldo är självklar. I övrigt tror jag han ställer upp ganska likt förra matchen: Szczesny i mål, de Ligt och Bonucci i mittlåset med Alex Sandro och Cuadrado på flankerna alternativt att ta tillbaka Danilo som fick vila sist, på Sandros plats. Med tanke på hur bra McKennie varit blir det svårt att hålla honom utanför medan Arthur var grym mot Barca och kanske återvänder mot Atalanta. Bentancur har inte varit bra inledningsvis men var bra mot Genoa, så det står nog mellan Arthur och Rabiot för den sista mittfältsplatsen.

Stort tack till Fredrik Lemon som ville ställa upp och dela med sig av sina tankar! 

Matchen startar imorn 18:30 på Juventus Stadium och ni följer såklart den på Cmore.

Arrivederci!

Arvid Franzén@franzen_arvid2020-12-15 17:35:00
Author

Fler artiklar om Atalanta