Lagbanner
Intervju med Marcus Birro

Intervju med Marcus Birro

Det trötta landslagsuppehållet rullar på och oj vad tråkig tillvaron är just nu utan klubbfotbollen. Då tar vi tillfället i akt att prata med Marcus Birro och höra bland annat om hur hans relation till Atalanta är.


Visst det är bara sju omgångar spelade av säsongen 20/21 men jag tycker det är kul att få åsikter utifrån från människor som följer den italienska fotbollen med en stor passion. 

Han kan tituleras på många sätt men för mig så är han framförallt en färgstark person och en begåvad författare. Ni vet vem jag pratar om såklart det är Marcus Birro! Han håller Roma närmast om hjärtat och jag ställde några frågor till honom.

Hur mycket italiensk fotboll följer du idag? 

- Jag följer den noga dagligen och ser så gott som alla matcher som visas. Jag lever nära den och har så gjort hela mitt liv. Den är en del av vem jag är. Italiensk fotboll är en fullständigt grundläggande och central roll i mitt liv.

Hur ser du på det ”nya” italienska landslag som Roberto Mancini håller på att bygga? 

- Jag tror Mancini är rätt man att bygga detta lag. Han har visat att han är en god byggare av lag och inte bara en förvaltare. Han kan sitt Italien, han har stort förtroende i de olika regionerna och städerna vilket är viktigt i ett land som Italien. Han har en långsiktig plan med sitt arbete. Det ser spännande ut men jag tror att resan är längre än man tror. Det behövs fortfarande en återväxt på försvarssidan och en mer komplett anfallare. Det behövs också en suverän kreatör på mittfältet likt Andrea Pirlo var i sina aktiva dagar som spelare.

Hur är din relation till Atalanta?

- Jag var i Bergamo första gången så sent som 2005 med Ryanair. Vi skulle till Milano men blev kvar i Bergamo och trivdes väldigt bra där. Sen följde man dem noga när Glenn Strömberg var där och givetvis nuvarande explosionen i den mediala världen de senaste två åren. Atalanta har varit italiensk fotbolls skyltfönster de senaste åren och den resan har varit helt otroligt spännande att följa.

Hur är din bild av staden Bergamo?

- En fin och stolt stad som drabbats särskilt hårt av den förbannade pandemin. Det är en stad som lever och andas fotboll.

Hur högt håller du Gian Piero Gasperinis verk i Atalanta? 

- Det är en av de största fotbollsmässiga revolutionerna i Europa i modern tid. Han har skapat en förebild för hundratals klubbar på alla nivåer över hela fotbollsvärlden. Det är en närmast osannolik bedrift.

Om du var tvungen att värva en spelare från Atalanta till Roma. Vem skulle det vara och varför? 

- Papu Gómez utan tvekan. En av de allra bästa spelarna i hela Serie A.

Hur bra är årets upplaga av Roma?

- Så bra som ett sargat lag med ständiga kontroverser i ägarstaben kan vara. Det är ett relativt tomt och själlöst lag som i sina bästa stunder spelar en hyfsat bra fotboll. Men det räcker inte till nån topp 4.

Vilka kommer topp 3 i Serie A? 

- Milan, Atalanta och Juventus.

Kommer Juventus vinna ligatiteln eller kommer den sviten brytas denna säsong? 

- Jag både hoppas och tror att sviten bryts. Samtidigt krävs det något extra av lagen där bakom för att det ska lyckas men Milan kan utmana iår. Det kan också Atalanta och Inter göra om de får ordning på sina grejer. Strax där bakom lurar Roma.

Vilka vinner Serie A? 

- Jag tror att Milan eller Atalanta vinner. 


 

Arvid Franzén@franzen_arvid2020-11-14 10:49:00
Author

Fler artiklar om Atalanta