Gewiss Stadium, 2022-02-06 12:30

Atalanta - Cagliari

Inför Atalanta - Cagliari: Mycket har hänt under uppehållet, men Cagliari behöver man inte oroa sig för

Inför Atalanta - Cagliari: Mycket har hänt under uppehållet, men Cagliari behöver man inte oroa sig för

Det är mycket som har hänt sedan covid-matchen borta mot Lazio. Spelare har både tillkommit och lämnat, Musso har visat sig påriktigt och Ilicic situation är fortsatt marig samtidigt som Malinovskyi numera har mustasch. En lunchmatch hemma mot Calgari behöver man inte oroa sig för.

Äntligen är det ovälkomna eller välkomna korta uppehållet över och vi blickar fram emot en fin lunchmatch hemma mot Cagliari. För Atalantas del var det ett minst sagt välbehövligt uppehåll med tanke på covidutbrottet i truppen. Det i kombination med frånvarosituationen där både skador och hjärnspöken härjar så togs denna tvåveckorsperiod utan matchspel emot med öppna armar. Det är mycket som har hänt under denna period där bland annat ett Januarifönster har stängts och spelare både tillkommit och lämnat. Ett Januarifönster som jag nu tänker att vi tar och tittar lite närmare på.

Summering av Januarifönstret
Som sagt så har truppen justerats lite nu i Januari där Robin Gosens till Inter självklart väger tyngst tillsammans med att Jeremie Boga välkomnas till Bergamo. Dealen med Inter gällande Gosens är ett lån med köpoption där den sammanlagda summan inkluderat med bonusen landar på 25 miljoner euro. Det är inte direkt någon skräll att han lämnar med tanke på hur han tidiagre uttalat sig och hur attraktiv han varit på marknaden, men likväl är det självklart tråkigt att han lämnar med tanke på vad han har presterat för La Dea. Samtidigt litar jag på sportchef Sartori och president Percassi att man gör rätt i att sälja där jag tror att skadan varit en vesentlig faktor till flytten. Jag tror nämligen att den där skadan kan vara värre än vad vi fått veta utåt och att Sartori därför väljer att sälja nu när det finns klubbar som är villiga att betala. Det finns egentligen inga garantier för att han kommer att komma tillbaka till samma höga nivå som tidigare och jag tror därför att Sartori vet vad han gör när han väljer att sälja. Det må finnas enklare förklaringar till flytten, men det skulle likväl kunna vara just det som är uppkomsten till försäljningen.

Angående värvningen av Boga anser jag precis som nästan alla att det är en supervärvning. Tänk vad Gasperini kan åstadkomma med en spelare med hans individuella kvaliteér. Överenskommelsen är att man tar in honom på lån nu resten av säsongen med en köpoption till sommaren där Atalanta kommer att betala 18 miljoner Euro. Det är en tung värvning från Atalantas sida i och med att bland annat Napoli ska ha varit intresserad av dribblern från Elfenbenskusten. Nu är det bara att låta Gasperini göra det han gör bäst och luta sig tillbaka och njuta av en fantastiskt fin fotbollsspelare.
  
När det gäller transferfönstret i övrigt tog man även in unge Mihaila från Rumänien och det ryktades då att Miranchuk eventuellt skulle skeppas iväg men man har istället valt att behålla honom. Nedan är en summering av alla övergångar Atalanta gjort nu i Januari där jag differentierat de “viktiga” övergångarna gentemot alibiövergångarna. Många av alibiövergångarna består av spelare som har varit på lån och kommit tillbaka för att sedan skeppas iväg igen. 
         
In:
Boga- Sassuolo (lån med köpoption)
Mihaila- Parma (lån med köpoption)

Cabezas- Kocaelispor (tillbaka från lån)
Burgio- Piacenza (tillbaka från lån)
Brogni- Feralpisalo (tillbaka från lån)
Ndiaye- Lecco (tillbaka från lån)
Italeng- Taranto (tillbaka från lån)
Gelmi- Feralpisalo (tillbaka från lån)
Ghisleni- Taranto (tillbaka från lån)
Girgi- Carrarese (tillbaka från lån)
Milani- Legnago (tillbaka från lån)

Ut:
Gosens- Inter (lån med köpoption)
Lovato- Cagliari (lån)
Piccoli- Genoa (lån)

Mattiello- Alessandria (lån)
Burgio- Messina (lån)
Brogni- Paganese (lån)
Gelmi- Pro Vercelli (lån)
Italeng- Lecco (lån)
Girgi- Feralpisalo (lån)
Milani- Imolese (lån) 

Matchen                  
Motståndet står som sagt bottenlaget Cagliari för och trots att Mazzarris mannar börjat ta lite mark på lagen över strecket ser jag inte Atalanta gå ifrån denna match utan tre poäng. Efter två robusta och mållösa insatser går det att argumentera för att vi kommer få se ett målkalas dirigerat av Atalanta. Med spelare tillbaka från karantän och nyförvärv som Boga kan det verkligen explodera framåt. Dessutom är vi nu inne i Februari och enligt statistik från föregående säsonger är det nu och framåt som man är som bäst. En match som denna bör man inte vara orolig för om man inte heter Walter Mazzarri. En annan faktor i det hela är att man nu kan ta in 50% på Atleti Azzurri vilket självklart inte är optimalt men ändå hoppingivande inför framtiden och de som kommer att vara där på plats efter det uppehåll som varit kommer att bära fram det här laget till seger oavsett hur de presterar. Vinst kan jag garantera, frågan är bara hur stor?    

Ilicic situation
Min absoluta favoritspelare har nu igen gått in i en tyngre period med psykisk ohälsa. Han har nu varit frånvarande sedan bortamatchen mot Inter och förhoppningen var att han skulle kunna vara tillbaka nu efter uppehållet, men så var inte fallet. Senaste nytt är att han inte är med i truppen till Europa League vilket såklart är oerhört tråkigt, men samtidigt måste man ha respekt för vad det är han handskas med. Senast han var borta pågrund av psykisk ohälsa var under våren och sommaren 2020 och det var då inte säkert att han ens skulle återvända till fotbollen. Jag håller verkligen tummarna för att vi inte har fått se det sista av Josip Ilicic på en fotbollsplan och hoppas innerligt att han lyckas få bukt med den skiten som han går igenom. Detta oavsett om han kommer tillbaka till fotbollen eller inte.    

Allmänt skoj
Det har hänt en del även utanför planen som kan vara värt att ta del av där det lustigt nog varken är Muriel eller De Roon som står för innehållet. Det är faktiskt Juan Musso, kanske ligans bästa målvakt som har stått för en fadäs. Han ville nämligen dela med sig av det fina välkomnandet han fick av sin flickvän på Instagram efter att han kommit från landslaget. Hon hade nämligen satt upp en del ballonger i vardagsrummet och när Musso då ska ta ett fint foto av spektaklet missar han den lilla spegeln där han reflekteras och man ser honom stå naken.       

Sen vill jag även lyfta Malinovskyis nya rejäla, bastanta, kraftiga, ja adjektiven är många för den där mustaschen. Han ser ut som en riktig chef och frågan är bara om den får följa med in mot Cagliari. Förhoppningsvis kommer den att vara med oss länge.

Arrividerci!

Martin Widéenmarrewideen@gmail.com2022-02-05 15:00:00
Author

Fler artiklar om Atalanta