Inledningen av 2013 & inför Atalanta-Roma

2013 har hittills inte inneburit mycket gott för Atalanta. Efter en periodvis stark höst har tiden efter årsskiftet mest karaktäriserats av krampaktigt spel, skral poängskörd och röda kort.

Eländet började egentligen redan under den senare delen av november, då Atalanta efter en rad fina resultat (där höjdpunkten var segern mot Inter) gick på pumpen mot Fiorentina (4-1) och ett krisande Genoa (0-1). Inledningsvis kändes ofta poängtappen orättvisa, men allt eftersom har den känslan tynat bort genom allt blekare insatser från de blåsvarta. Det Atalanta som visade sig mot Torino förra helgen satte onekligen ett nytt bottenrekord, och blir det inte till en uppryckning snart kommer nedflyttningsstrecket vara skrämmande nära under våren.

Chievo-Atalanta
2013 inleddes borta mot Chievo. En bortamatch som sällan är enkel för något lag, men Atalanta var bra med och förde matchen under långa perioder. Chievo var egentligen bara farliga de få gånger Théréau kom loss, men det visade sig räcka då fransosen spelade fram Cofie till matchens enda mål.

Lazio-Atalanta
Även veckan efteråt stod Atalanta för en på många sätt positiv insats, men även denna gång blev man lottlösa. Ett solklart handsmål från exet Floccari gav Lazio segern, som skrevs till 2-0 efter ett självmål av Brivio. I slutet av matchen drog Carmona på sig två varningar på sju minuter och blev följaktligen utvisad, något som tyvärr skulle visa sig bli något av en trend.

Atalanta-Cagliari
Nästa man att bli utvisad var januarivärvningen Giorgi som tog två gula inom loppet av en kvart när Atalanta försökte pressa för ett segermål hemma mot Cagliari. Dessförinnan hade det nykomponerade mittbacksparet Stendardo & Canini gjort varsitt mål – Stendardo genom en fin nick på en hörna och Canini genom ett snöpligt självmål dryga minuten in i matchen.

Atalanta-Milan
Härnäst väntade Milan hemma på Comunale. Colantuono valde att testa en 4-3-1-2-formation med Bonaventura bakom de två argentinska centertankarna Denis och Parra, men tvingades snart tänka om efter att El Shaarawy fått alldeles för stora ytor på sin vänsterkant. Då var skadan tyvärr redan skedd och Il Faraones mål skulle bli matchens enda. Det hjälpte inte direkt att Atalanta för tredje matchen i rad var tvungna att avsluta med tio man, denna gång efter att Brivio fått syna det gula två gånger om med tio minuters mellanrum.

Palermo-Atalanta
Årets enda ljusglimt kom mot ett annat lag med svikande trend. Segrar på Siciliansk mark är verkligen ingenting man skäms bort med, och Palermo hade precis avslutat en, åtminstone vad det verkade vid tillfället, intressant mercato, där man försökt plocka åt sig Denis ända in i slutet. El Tanque fick dock inleda på bänken och i hans ställe fick Parra leda anfallslinjen. Det gick på det stora hela ganska bra, men det ville sig inte alls i avsluten för Parra. Istället fick Denis hoppa in i den andra halvleken och efter mindre än en minut på planen hade han assisterat till 1-0. Segern kunde till sist bärgas efter flera fina räddningar av Consigli och ett mål som Denis själv kontrade in.

Atalanta-Catania
Veckan efteråt var det återigen sicilianskt på menyn på Catania kom till Bergamo. På en usel plan blev det dock inte mycket till fotboll och 0-0 var ett resultat som såg ut att kännas okej för båda lagen.

Torino-Atalanta
Förra veckan var det så dags för ett besök i Turin. Revansch fanns att utkräva på Toro efter den genanta 1-5-förlusten i höstas, men någon upprättelse blev det inte tal om. Istället var det hemmalaget, med Cerci i spetsen, som höll i taktpinnen. Nämnde Cerci gjorde 1-0 i slutet av första halvlek men Atalanta lyckades på något sätt kvittera med en kvart kvar av matchen. I kamp med Gillet fick Livaja inte bara en tå på bollen, utan även en diskutabel straff. Denis stegade fram och såg till att Atalantas första avslut på mål även, via Gillet, blev ett avslut i mål. Torino avgick dock helt rättvist med segern efter att Birsa, efter generös markering av Scaloni, stött in 2-1 i slutskedet.

Form & trupp
Totalt ger detta att Atalanta efter uttåget ur cupen mot Roma i december spelat 9 matcher. På dess har man gjort 5 mål och spelat in 6 poäng. Det säger sig självt att någonting måste ändra på sig, och snacket om att denna ändring skulle vara ett avskedande av Colantuono har växt sig allt starkare de senaste veckorna. Detta trots att han så sent som i januari gavs ett nytt kontrakt som sträcker sig över 2016.

I och med januarimercaton har truppen fått ett ordentligt tillskott av rutin, framför allt i de bakre leden (Canini, 27, Contini, 32, Del Grosso, 29, och Scaloni, 34) för att kompensera förlusterna av Manfredini och Peluso.

Offensivt har den tekniskt begåvade Brienza anslutit, en spelare som kan spela på de flesta offensivare positionerna, tillsammans med unge anfallaren Livaja (som ingick i Schelotto-affären med Inter). De båda har redan visat att de på sina sätt har mycket att bidra med till anfallsspelet, något som desperat behövs för tillfället då Maxi Moralez inte går att känna igen från ifjol. Detta i kombination med att Schelotto för det mesta var iskall (och tyvärr kan detsamma hittills sägas om Giorgi) har lett till att alltför mycket av det offensiva ansvaret lastats över på Denis, Bonaventura och Cigarini. Målproduktionen har varit den stora akilleshälen i år (endast Pescara har gjort färre) och förhoppningsvis kan det bli bättre fart på den fronten framöver.

Inför Atalanta-Roma
Mötet ifjol var antagligen den allra mest minnesvärda matchen från den framgångsrika fjolårssäsongen. Det var matchen då allt släppte för Denis, som haft en tung vår, och Atalanta avfärdade Roma med 4-1 inför en lyrisk hemmapublik. Då kunde man kontra sönder Roma, precis som man med lite skärpa skulle ha gjort i höstas, men den här gången kommer det att bli betydligt svårare att göra just det. Roma är dock Totti-löst då han, precis som De Rossi, är avstängd.

För Atalantas del hålls Bellini, Cigarini, Ferri och Parra borta på grund av skador medan Del Grosso är avstängd. Däremot är både Biondini och Bonaventura tillbaka och väntas gå rakt in i elvan. Det kan för övrigt noteras att gräset lagts om helt och hållet efter matchen mot Catania. Snön har dock gjort att underlaget trots det ändå inte kommer vara optimalt, men jämfört med den tidigare potatisåkern är allt en uppgradering.

Förväntad startelva (4-4-2): Consigli; Scaloni, Stendardo, Canini, Brivio; Giorgi, Carmona, Biondini, Bonaventura; Livaja, Denis.
Roma (3-4-2-1): Stekelenburg; Piris, Burdisso, Marquinhos; Torosidis, Bradley, Pjanic, Balzaretti; Lamela, Florenzi; Osvaldo.

Matchen sänds på C More Sport med avspark 15.00.