2019-12-07 15:00

Atalanta - Hellas Verona
3 - 2

Seger - trots usel insats mot Hellas Verona

En i stora delar värdelös insats av Atalanta slutade ändå i seger. En händelserik, målrik drabbning avslutades med att en osannolik trio såg till att alla poäng stannade i Bergamo.

Gianpiero Gasperini valde en offensiv uppställning mot åttondeplacerade Hellas Verona. Toloi, Djimsiti och Palomino startade som mittbackar, och Hateboer och Castagne på varsin kant. I mitten startade de två spelskickliga lirarna Freuler och Pasalic, den mer destruktivt spelande De Roon inledde på bänken. Framåt satsade Gasperini på Ilicic, Gomez och Muriel. Duvan Zapata har varit borta sedan landslagsuppehållet för över en månad sedan och är fortfarande inte redo för spel.

Atalanta gick inte att känna igen i den första halvleken - de skapade knappt något och hade inte ens hand om bollen. Det var slarvigt med många felpassningar och försvarsspelet var i stora stycken ett skämt. De defensiva problemen brukar döljas av Atalantas bollinnehav och snabba återerövringsspel, när inget stämde blev det tydligt hur dåliga de verkligen är bakåt. Bortalaget tog ledningen fullt rättvist i den 23:e minuten. Långt ned på högerkanten fick Verona ett inkast som Palomino rensade till ett nytt. När han gjort det gnällde han på domaren av oklar anledning, det såg ut som att han ville ha frispark för något, och det utnyttjade Verona till max. Det nya inkastet kastades snabbt över en den gnällande Palomino mot Di Carmine i djupet. Fri mot Gollini drog han till på halvvolley och satte bollen i mål lågt bakom Gollini. Svagt av Atalanta, och av Palomino i synnerhet.

Målet blev ingen väckarklocka för hemmalaget, utan det var fortsatt slarvigt. Efter en halvtimme sträckte Ilicic baksida lår och tvingades bytas ut mot Malinovsky, och det blev ett lyckat byte. Ukrainaren hade bara varit inne på planen några minuter när han satte ett riktigt drömmål. Atalanta ställde om och Hateboer fick bollen på högerkanten en bit in på offensiv planhalva. Han lämnade över den till Malinovsky som drev framåt med bollen innan han några meter utanför straffområdet skickade iväg en raket med vänsterfoten i bortre krysset - hans första mål i serie A. Det var första halvlekens första och kanske enda glädjeämne.

Trots en värdelös halvlek stod det trots allt 1-1 när andra drog igång, men någon enorm skillnad på spel och inställning syntes inte i i inledningen av andra. I den 55:e minuten ersattes Freuler av De Roon, och direkt efter hamnade Atalanta åter igen i underläge. En långboll från Veronas planhalva räckte för att ställa till det en gång till. Atalantas trebacklinje var ingenstans när Lazovic och Di Carmine hamnade ensamma mot Gollini. Den förstnämnde gjorde inte misstaget att försöka gå på eget avslut från snäv vinkel, utan spelade bollen i sidled till Di Carmine som enkelt kunde rulla in 1-2 i öppet mål.

Då kändes det som att en seger var utom räckhåll, men kvitteringen kom strax efter. Ett inlägg från höger nådde Castagne på bortre stolpen, men i avslutsögonblicket fick han en tackling i ryggen. Efter VAR-granskning konstaterade domaren att det skulle vara straff, och den satte Muriel säkert.

Tiden tickade förbi 80 minuter men något bombardemang mot Veronas mål blev det först efter att bortalaget dragit på sig ett rött kort. Redan kortbelastade Pawel Dawidowicz gick in tufft iryggen på Musa Barrow och fick lämna planen. Efter det började Atalanta få fart på grejorna och skapa chanser - det var hörnor, distansskott och inlägg men inget som räckte för att ta ledningen. Desperationen blev stor i slutet, och det gav resultat där de tre mest osannolika utespelarna var inblandade i segermålet. Alla väntade sig inlägg när Palomino fick bollen en bit in till höger på Veronas planhalva - men istället slog argentinaren en hård, låg passning mot Toloi vid straffområdeslinjen. Mittbackskollegan skarvade snyggt bollen på ett touch, över alla försvarare mot Atalantas tredje mittback - Berat Djimsiti. Han hamnade helt ren framför Silvestri och dunkade in 3-2 i den 93:e minuten.

Tre poäng blev det i en typ av match man verkligen måste vinna, även om Verona som skuggar topp sex inte är ett lätt motstånd. Idag saknade Atalanta Zapatas fysik och närvaro i straffområdet - man har klarat sig helt okej utan skyttekungen, men det kan bli lite väl plottrigt med Gomez, Muriel och Malinovsky ibland. Stämmer inte spelet kan man slänga upp bollen på Zapata som löser resten. I övrigt visade Freuler och Pasalic att de behöver De Roon med sig för att fungera. Det börjar bli tröttsamt med det usla försvarsspelet - Gasperini måste verkligen komma på någon lösning för att få det att funka.