Torino–Atalanta 1–2: Favorit i repris!
En kväll med anledning att fira.

Torino–Atalanta 1–2: Favorit i repris!

Om höstens möte fick ett sagoslut var det ingenting emot kvällens match. Det hade varit svårt att dikta ihop ett mer dramatiskt slut än det vi fick se i omgång 29.

Första halvlek
Just dramatik var ingenting vi behövde vänta länge på då Bellini gick hårt åt slovenen Lazarevic redan efter fem minuter. Med sulan högt upp i luften träffade han bollen samtidigt som Lazarevic träffade med vristen. Domaren blåste för frispark, trots att man tydligt såg att tacklingen var en-två meter innanför straffområdeslinjen. Upprört i Torinolägret såklart, men det skulle visa sig att det var indirekt frispark för farligt spel som dömts.

Det var dock ingenting som hemmalaget behövde sörja länge, för efter en tilltrasslad situation hamnade bollen framför näsan på Mirko Antenucci som inte gjorde några misstag. 1–0 efter tio minuters spel.

Så långt hade Atalanta inte haft någonting alls av värde i chansväg, men i stort sett direkt på avspark stack man upp och fixade en hörna. Precis som i den andra änden minuten tidigare var bollen på väg ut ur boxen, men skickades in igen och hittade en fristående spelare. Denna gång var det, för dagen mittbacken, Federico Peluso som fick chansen, och även han förvaltade den.

Torino hämtade sig snabbt efter kvitteringen och återtog initiativet. Antenuccis kvicka fötter hotade ständigt. När det hände något för ett pressat Atalanta var det Doni som agerade arkitekt – hans fötter är inte lika kvicka, men ack så känsliga.

Halvlekens sista stora chans gick till en offsidestående Rivalta som ändå tilläts skjuta, men som tur var hann Consigli ner för att parera.

Andra halvlek
Andra akten tillhörde definitivt Torino, åtminstone spelmässigt. För inledningsvis var det faktiskt Atalanta som skapade de bästa chanserna. Ruopolo kom direkt från bänken och höll på att göra mål med en nick från nära håll, men Rubinho dök ner mot sin stolpe och avvärjde. Delvecchio fick också en bra chans utan att få någon ren träff.

Men sedan var det Torino som stod farligheterna. Bianchi, som inte haft någon vidare match, dök upp som gubben i lådan mellan straffpunkten och målområdet. Nicken slickade dock rätt sida av stolpen för den statyimiterande Consigli och Atalanta.

Slutminuterna borde egentligen behandlas i ett separat kapitel:

  • 87'  - Peluso tappar markering på Bianchi som får ett superläge, men Peluso hinner ikapp och gör en makalös brytning just när man mentalt förberett sig på 2–1.

  • 91'  - Pagano slår in bollen lågt, rakt mot Consiglis skopa. Men precis innan den unge målvakten ska greppa bollen kommer Peluso framstörtandes och styr bollen med smalbenet i en båge tätt över det egna målet.

  • 94' - I matchens absoluta slutskede, när alla atalantini sitter och nervöst räknar sekunder tills poängen är säkrad, får Bonaventura bollen, avancerar inåt och tar skott. Det tar i insidan av stolpen, streamen hackar till och under världens längsta sekund hinner hjärtat slå ohälsosamt många slag. Den har gått in. Det är 2–1 till Atalanta. I sista sekunden. Igen!

Reflektioner får vänta.

Torino–Atalanta 1–2
11' Antenucci
12' Peluso
94' Bonaventura

Torino (4-4-2): Rubinho; D'Ambrosio, Rivalta (Di Cesare 89'), Ogbonna, Zavagno; Lazarevic (Gabionetta 61'), Budel, De Feudis, Sgrigna (Pagano 71'); Bianchi, Antenucci.
A disp.: Bassi, Cavanda, Obodo, Pellicori.

Atalanta (4-3-1-2): Consigli; Raimondi, Capelli, Peluso, Bellini; Delvecchio, Carmona, Padoin; Doni (Bonaventura 78'); Tiribocchi (Marilungo 68'), Bjelanovic (Ruopolo 52')
A disp.: Frezzolini, Ferri, Manfredini, Basha

Malte Back2011-03-02 23:26:00
Author

Fler artiklar om Atalanta