2019-10-30 19:00

Napoli - Atalanta
2 - 2

VAR i fokus när poängen delades i Neapel

VAR i fokus när poängen delades i Neapel

Atalanta kvitterade två gånger om i toppmötet borta mot Napoli. Mot slutet av matchen hettade det till rejält med ett kontroversiellt Atalanta-mål.

Väldigt mycket har hänt sedan Atalanta-sidan uppdaterades sist. I ligan har Atalanta gått som tåget och fullkomligen öst in mål, men Champions League-spelet har varit en besvikelse och där har man satt sig i en näst intill omöjlig situation. Inför matchen mot toppkonkurrenten Napoli låg Atalanta trea i ligan på 20 poäng, Napoli fyra med 17 poäng. 

Atalanta inför matchen 
Atalanta var näst intill helt befriade från skador. Zapata skadade sig under landslagsuppehållet och är borta ett tag till. Gasperini har fler alternativ den här säsongen än förra, och det märks i startelvorna – han har möjlighet att rotera. Mot Napoli satsade mister på Palomino, Djimsiti och Toloi i backlinjen. Till vänster startade Gosens - som är i fin form - och till höger Hateboer. Freuler, som inte varit lika given i elvan som förra säsongen, startade centralt tillsammans med De Roon. Pigge Pasalic placerades framför dem, och framför honom kapten Papu Gomez och Ilicic. 

Matchen 
Napoli tog tag i matchen och tryckte ned Atalanta rejält i inledningen. Atalanta hade stora problem med Napolis tidiga inlägg och rörliga anfallsspel, och det var långt ifrån ologiskt att Napoli tog ledningen i den 16:e minuten. Atalanta hade problem att få iväg bollen efter en Napoli-hörna. Insigne samlade upp en halvdan rensning mitt på plan och slog en fantastisk volleypassning till Callejon på högerkanten. Spanjoren lyfte in bollen i straffområdet där en hel flock Napolispelare rusade mot mål. Inlägget hamnade perfekt på Maksimovic som nickade in bollen bakom en chanslös Gollini. 

Napoli fortsatte dominera matchen och ett 2-0-mål hängde i luften. Milik var otroligt nära att nicka in tvåan men bollen tog i stolpen och Gollini fick tag i returen. Mot slutet av halvleken kom Atalanta igång något och skapade en del halvchanser. Kvitteringen kom i minut 41, och det var ett fint anfallsspel som lade grunden för det. Toloi satte fart med bollen från sin högermittbacksposition och väggspelade med Ilicic. Napoli tappade då bort Freuler som kom i en tredje löpning och Toloi satte bollen perfekt till schweizaren. I straffområdet fick Freuler iväg ett ganska svagt avslut som Meret borde tagit, men det gjorde han inte utan kvitteringen rullade in bakom honom. 

I början av andra var det ombytta roller. Atalanta rivstartade inte och dominerade inte lika mycket som Napoli gjort i första, men de var helt klart det bättre laget första kvarten i andra och det började lukta mål för bortalaget. Så blev det inte - Napoli tog ledningen igen. I den 71:e minuten satte Fabian en grym passning i djupet bakom en högt stående Atalanta-backlinje. Milik kom helt fri mot Gollini, som stod för en feltajmad utrusning. Milik rundade honom enkelt och rullade in 2-1 i öppet mål. 

I den 85:e minuten hände mycket. Först ropade hela San Paolo på straff när Kjaer såg ut att riva ned Llorrente i straffområdet, men domaren blåste inte. Atalanta kontrade och Toloi fick bollen utanför Napolis straffområde. Brassens smarta instick i djupet tajmade Ilicic perfekt och Napoli misslyckades helt med offsidefällan. Ensam med Meret var Ilicic kylig och skruvade in bollen i bortre hörnet. 

Det dröjde lång tid innan spelet kunde dra igång igen efter Atalantas kvitteringsmål. Vilda protester från Napoli slutade med att Ancelotti blev uppvisad på läktaren. När spelet kom igång igen var Ilicic otroligt nära att göra 2-3-målet på Muriels passning, men Meret styrde undan det låga avslutet till hörna. Några sekunder innan domaren blåste av matchen såg det ut som en misstänkt hands på Toloi i straffomfrådet. Armarna intill kroppen - men det spelar ju ingen roll längre. Efter åtta minuters tilläggstid blåste domaren av matchen som alltså slutade 2-2. 

Kvitteringsmålet och VAR 
Efter ett antal reprisbilder är det fortfarande svårt att avgöra om det borde vara straff eller inte. Drog Kjaer ned Llorrente? Slog spanjoren till dansken innan han blev neddragen? För mig är det ingen solklar straff - om det ens är straff - och jag antar att det är därför det inte blir någon åtgärd från domaren. Det är såklart olyckligt att Atalanta i anfallet efter gör mål - hur ska domaren göra då? Han kan väl knappast kolla VAR då, döma bort Atalantas mål och ge Napoli straff? För att undvika sådana här händelser måste det gå mycket snabbare mellan situation och beslut om VAR. Ibland, som i det här fallet, kan det hända mycket innan ett spelavbrott och då måste man blåsa av spelet. Jag - många håller såklart absolut inte med mig - tycker ändå att domaren nog gjorde rätt. Det var en knepig situation, men om man från TV-soffan inte kan avgöra om det är straff eller inte tycker jag att domaren hellre ska låta det vara än att ge en tveksam straff. Det är tråkigt att det blev som det blev, och jag trodde att domaren skulle kolla på situationen med Toloi i matchens sista sekunder. Jag såg bara en repris, så jag vet inte om det var något, men det såg det ut att vara. 

Efter matchen 
Atalanta håller trepoängsavståndet ned till Napoli efter det oavgjorda resultatet. Det är jämnt bakom duon i toppen av ligan och det är viktigt att inte förlora mot konkurrenterna. Sett till 98 minuter var det ett ganska rättvist resultat - Napoli kunde dödat matchen i första halvlek om de utnyttjat de lägen de skapade bättre, och om Gollini inte gjort en så bra match. Ilicic läge på övertid var nära att se till att alla poängen bärgades till Bergamo. Ett kryss borta mot Napoli kan jag acceptera både innan och matchen - Napoli känner nog inte likadant.
 

 
 

Erik Johansson2019-10-30 21:48:00
Author

Fler artiklar om Atalanta