Phoenix Coyotes vecka 3
San Josés Roenick här i Phoneix dressen, blev poänglös mot sitt gamla lag.

Phoenix Coyotes vecka 3

Veckan startade i Minnesota där man avslutade sin roadtrip med en match mot Wild. Sen åkte man hem och spelade tre svåra hemmamatcher mot San José, Columbus och Chicago. Mest minnesvärd för den här veckan är att Shane Doans poängsvit håller i sig, den är nu uppe i tio matcher.

--------------------------------------------------------------
2008-01-13 - Xcel Energy Center (publik 18.568)
Minnesota Wild-Phoenix Coyotes 4-1 (0-0,2-0,2-1)

Period 1
-

Period 2
1-0 (10.08) Pavol Demitra 9 (Bouchard, Martin Skoula)
2-0 (14.26) James Sheppard 3 (Matt Foy, Todd Fedoruk)

Period 3
3-0 (02.11) Eric Belanger 12 (Marian Gaborik, Josh Harding)
4-0 (12.03) Marian Gaborik 25 (Pavol Demitra, Brent Burns)
4-1 (14.33) Shane Doan 12 (Ed Jovanovski, Peter Mueller) PP

Utvisningar: 11 min – 7 min
Skott på mål: 34 – 27
Målvakter: Josh Harding, Minnesota – Ilya Bryzgalov, Phoenix


Doan gjorde Phoenix mål i mitten av sista perioden, dessförinnan hade Demitra, Sheppard, Belanger och Gaborik gjort mål för Minnesota. Förutom ett bra lag så har Minnesota även två mycket bra målvakter, jag kanske sticker ut hakan lite för långt när jag säger att de kanske har ligans bästa målvaktspar. Minnesota har under de senaste säsongerna haft väldigt bra målvakter, för ett par säsonger sen hade man Manny Fernandez och Dwayne Roloson som krigade om första platsen. Detroit, Ottawa, Columbus och Philadelphia är några andra lag som också har riktigt bra målvaktspar.

I den här matchen var det just Harding som vaktade buren och han var bra matchen igenom. Att Minnesota vann matchen kanske det inte bara berodde på att Harding var bättre än Bryzgalov utan ser man tillbaka till de tio senaste matcherna lagen i mellan, den här matchen inräknad, så har Minnesota nio segrar. Senaste Phoenix segern mot Minnesota var 16e november 2006. Det är ju allmänt känt i sportsammanhang att en del lag, av någon märklig anledning, alltid har lättare för vissa lag.

Första period var lätt sammanfatta, tråkig eller dålig är två ord man kan använda! Inga mål och inte ens en enda utvisning lyckades lagen skrapa ihop. Det var först halvvägs in i andra perioden som första målet kom, den slovakiska veteranen Pavol Demitra lyckades överlista Bryzgalov på ett inte allt för otagbart skott. Anfallet innan så hade Weller ett jätteläge att ge Phoenix ledningen, men Harding gjorde en kanonräddning. Bryzgalov har inte varit så bra de senaste tre matcherna, kanske kan det vara ett tecken på att han börjar bli lite sliten. Kanske chansen finns att man får se Tellqvist i en match eller två. Efter målet kändes det som Minnesota la in en extra växel och fyra minuter efter ettan kom tvåan, Sheppard gjorde sitt första mål på 21 matcher, framspelad av kedjekamraterna Foy och Fedoruk.

I tredje perioden så skulle väl Doan och co lyckas vända det här? Nej, redan efter knappt två minuter gjorde Eric Belanger 3-0 bakom en skymd Bryzgalov, framspelad av Gaborik och målvakten Harding. Demitra, som gjorde matchen första mål, spelade fram sin landsman Gaborik som gjorde matchens och Minnesotas fjärde mål. Phoenix skulle inte gå helt lottlösa utan man fick ett mål till slut, Doan framspelad av Jovanovski och Mueller.

Detta var Phoenix sista bortamatch på sin roadtrip och man får vara ganska nöjd, två segrar och två förluster. Nu väntar fem hemmamatcher, de flesta lagen skulle vara mycket glada över att få komma hem, men inte Phoenix som är ett av ligans sämsta hemmalag. 
------------------------------------------------------

2008-01-15 – Jobing.com Arena (publik 11.822)
Phoenix Coyotes-San José Sharks 5-3 (1-2,2-1,2-0)

Period 1

0-1 (04.42) Jonathan Cheechoo 6 (Joe Pavelski, Christian Ehrhoff)
1-1 (07.43) Shane Doan 13 (Peter Mueller, Ed Jovanovski)
1-2 (18.48) Joe Thornton 14 (Matthew Carle, Patrick Marleau) PP

Period 2
2-2 (00.39) Ed Jovanovski 5 (Shane Doan, Peter Mueller) PP
3-2 (12.26) Mathias Tjärnqvist 2 (Boynton)
3-3 (19.24) Curtis Brown 1 (Joe Pavelski, Joe Thornton)

Period 3
4-3 (00.49) Joel Perrault 5 (Peter Mueller, Ed Jovanovski)
5-3 (06.48) Shane Doan 14 (Peter Mueller, Ed Jovanovski)

Utvisningar: 8 min – 8 min
Skott på mål: 28 – 24
Målvakter: Ilya Bryzgalov, Phoenix – Evgeni Nabokov, San José 


Efter att ha förlorat de fyra första matcherna mot San José den här säsongen med en målskillnad av 1-16 så lyckades Phoenix vinna sin andra raka match mot hajarna från västkusten. Matchvinnarna i dagens match var Doan (2+1), Jovanovski (1+3) och Mueller (0+3). Doan har gjort poäng i åtta matcher i rad. Phoenix har vunnit sju av de senaste nio matcherna och nu känns det för första gången på många år som man är med och slåss om en slutspelsplats.

Många trodde kanske att det här skulle bli målvakternas match, Bryzgalov i Phoenix målet mot sin landsman Nabokov i San José målet. Nabokov är född i Kazakstan, men spelar för Ryssland. Dessa herrar krigar om vem som är Rysslands bästa målvakt. Chicagos Khabibulin har varit det i många år, men det känns som Bryzgalov och framförallt Nabokov har tagit över rollen som Rysslands nummer 1 från Khabibulin som fortfarande är en bra målvakt, men kanske inte fullt så bra som han var när han vann Stanley Cup med/för Tampa Bay. Någon vidare målvaktsmatch blev det inte, utan det var match med mycket namnkunniga folk som gjorde poäng, Cheechoo, Thoronton, Marleau, Doan och Jovanovski.

Jonathan Cheechoo inledde målskyttet dryga fem minuter in i den första perioden, det var Pavelski som skapade oreda framför Bryzgalov vilket ledde till att Cheechoo kunde slå in pucken i öppet mål. Cheechoo som är känd som en målskytt har haft stora problem den här säsongen med att göra just mål, detta var bara hans 6e. Efter ett misslyckat San José byte kunde Jovanovski starta ett snabbt uppspel, Nabokov räddade Mueller skott, men klarade inte av att stoppa Doan från att göra sitt 13e mål för säsongen. Perrault drog på sig en hakningsutvisning 18.20 in i perioden, detta utnyttjade Joe Thornton genom att göra 2-1 efter att Carle grävt fram pucken. Det sista som hände i perioden var att Cheechoo fick en tvåa så Phoenix fick inleda period två i power play. Det tog bara 39 sekunder innan den formstarke Ed Jovanovski kunde sätta kvitteringen på ett mycket vackert sätt, han fintade bort Grier på blålinjen, klev in i banan och sköt ett handledsskott - mycket vackert! Matchen stod och vägde lite, då kom svenskarna Tjärnqvist och Sjöström i ett två-mot-ett läge och kunde ge Phoenix ledningen för första gången i matchen. Tjärnqvist sköt ett skott som Nabokov räddade, men pucken studsade ut på backen Carle och in i mål. Den gamle Chicago spelaren Curtis Brown blev utvisad i slutet av perioden, men istället för att Phoenix klarade av att öka på sin ledning så kom kvitteringen. Pavelski spelade fram pucken till Brown som precis kommit ut ur utvisningsbåset och ställt sig parkerad inne i målgården, 3-3 med en knapp halvminut kvar av andra perioden. Målet i sig var väldigt märkligt, Brown sparkade först pucken som gick upp i luften och in i målet, men precis innan pucken passerade mållinjen så lyckades han träffa den på volly! I tredje periodens första minut så återtog Phoenix ledning. Mueller sköt ett skott som Nabokov inte klarade av att hålla och Perrault hade inga problem med att slå in returen i mål. Sex minuter senare så avgör Doan matchen med sitt andra mål för kvällen, även den här gången var det en retur som Phoenix gjorde mål på. Jovanovski lyckades hålla kvar pucken i anfallszon när San José skulle rensa, han sköt ett hårt slagskott som inte Nabokov kunde hålla och returen kunde Doan göra mål på. San José skapade inte direkt några farligare lägen, man tog ut målvakten med en och en halvminut kvar, men Bryzgalov höll tätt.

Phoenix fina form verkar hålla i sig, men man åkte på två skador på nyckelspelarna Radim Vrbata och Steven Reinprecht, man vet inte i dagsläget hur länge de kommer att vara bort men förhoppningsvis kommer de tillbaka snart. Sett till den ryska målvaktsmatchen så vanns den av Bryzgalov som gjorde en bra match, däremot såg Nabokov väldigt slö ut, släppte många returer, var ute och sölade ett par gånger. Till hans försvar så har han spelat alla utom en av San Josés alla matcher i år och det var i förra omgången mot Anaheim, lite sliten?
------------------------------------------------------------------------

2008-01-17, Jobing.com Arena (publik 11.114)
Phoenix Coyotes-Columbus Blue Jackets 3-4
(1-0,0-2, 2-2)

Period 1

1-0 (17.35) Shane Doan 15 (Daniel Winnik)

Period 2
1-1 (09.54) Rick Nash 24 (Sergei Federov, David Vyborny)
1-2 (18.43) Rostislav Klesla 6 (Rick Nash, Michael Peca) PP

Period 3
2-2 (04.58) Peter Mueller 11 (Ed Jovanovski, Martin Hanzal) PP
2-3 (08.26) Nikolai Zherdev 19 (Sergei Federov, Adam Foote)
3-3 (18.22) Martin Hanzal 5 (Niko Kapanen, Peter Mueller) PP
3-4 (19.38) Rick Nash 25 (Michael Peca)

Utvisningar: 8 min – 16 min
Skott på mål: 35 – 32
Målvakter: Mikael Tellqvist, Phoenix – Pascal Leclair, Columbus


Med bara 21 sekunder kvar av matchen så gjorde Nash det matchavgörande 4-3 målet, riktigt jobbigt, tråkigt och helt enkelt tröttsamt. Det som gör saken värre är att bara en minut tidigare så hade Hanzal kvittera till 3-3 i power play. Phoenix skulle nog ha vunnit den här matchen, men ödet, otur och givetvis bra motstånd ville något helt annat.

Mikael Tellqvist fick chansen att starta efter att Bryzgalov har känts lite seg den senaste tiden. Tellqvist spelade bra och Columbus hade tre-fyra bra chanser att ta ledningen i första perioden. Phoenix tog ledningen i slutet av matchen och det var en lustig situation. Först spelade Columbus i spel 5-mot-3 i två minuter där man prickade stolpen vid tre tillfällen, när Boynton och Doan kom in från utvisningsbåset så fick de ett 3-mot-1 läge tillsammans med Winnik där Doan kunde ge hemmalaget ledningen med 1-0. Resultatet stod sig till mitten av andra perioden, då fick Columbus sitt mål som man tjänat ihop redan i första perioden. Rick Nash, framspelad av Federov, drog backen Yandle och sköt ett skott som inte Tellqvist kunde ta, 1-1. I slutet av andra perioden så kom Columbus ledningsmål, det var backen Klesla som gjorde det, för övrigt hans 100e poäng i NHL. Phoenix som inte är så starka på hemmaplan lyckades i varje fall kvittera fem minuter in i andra perioden. Mueller sköt ett stenhårt slagskott på pass från Jovanovski, målet kom i spel 5-mot-3 när Malhotra och Peca satt utvisade. Phoenix tog över matchen mer och mer, därför kändes det lite olustigt när Zherdev gav Columbus ledningen med 3-2, han rundade målet och la in pucken i ett läge där Tellqvist såg lite långsam ut, men man ska inte ta ifrån Zherdev något för det var ett vackert mål. Phoenix i underläge i slutet av matchen, men när Nash åkte på en utvisning med tre minuter kvar så kom chansen och när klockan stod på 18.22 så kunde Hanzal kvittera, framspelad av Kapanen och Mueller, 3-3 och matchen till övertid!? Nej, så blev inte fallet utan Nash ville annat, han fick pucken av Peca i mittzon, tog sig förbi bägge backarna Morris och Ballard och fintade bort Tellqvist ganska rejält innan han kunde slå in 4-3 pucken i öppen kasse. Målet kan lätt komma att hamna på någon typ av ”årets 10 snyggaste mål lista”, det är inget vanligt mål man ser i var och varannan match, riktigt vackert.

Sammanfattningsvis kan man säga att vinner man skotten i sista perioden med 21-8 och ändå bara gör två mål samtidigt som man släpper in två så vinner man oftast inte matchen. Pascal Leclair vann målvaktsmatchen över Tellqvist, också en bidragande orsak. Ska man ta med sig något positivt så är det att Peter Mueller fortsätter att visa bra form, 1+1 idag. Shane Doan, som gjorde matchens första mål, har även han en strålande form, poäng i nio raka matcher.
--------------------------------------------------------------------------

2008-01-19 – Jobing.com Arena (publik 18.073)
Phoenix Coyotes-Chicago Black Hawks 1-2
(0-0,1-1,0-0,0-1)

Period 1
-

Period 2

1-0 (12.08) Peter Mueller 12 (Shane Doan, Joel Perrault) PP
1-1 (15.56) Brent Seabrook 6 (Patrick Kane, Dustin Byfuglien) PP

Period 3
-


Straffar
1-2 Patrick Kane

Utvisningar: 20 min – 10 min
Skott på mål: 39 – 24
Målvakter: Ilya Bryzgalov, Phoenix – Patrick Lalime, Chicago

Phoenix är inte kända för att ha mycket publik, ibland har man pinsamt lite folk i Jobing.com Arena. De två tidigare hemmamatchen mot San José och Columbus var det bara lite över 11.000 på läktarna, pinsamma siffror NHL-mått mätt. Till den här matchen kom det i varje fall respektabla 18.073, kanske många var där för att se underbarnet Kane. Han skulle inte göra någon Kane-supporter besviken, en assist till målet och så satte han den avgörande straffen väldigt snyggt. Kane var bra, men den stora matchvinnaren var Chicagos målvakt Lalime. Phoenix slapp möta Khabibulin, men vad hjälper det när Chicago har en andre målvakt som Lalime att ställa mellan stolparna. Lalime räddade 38 av 39 skott, tog Phoenix straffar och blev utsedd till matchens bästa spelare. Han kanske har tagit över första posten från Khabibulin, Lalime har nämligen stått de fyra senaste matcherna och samtliga matcher har svart hökarna vunnit.

Phoenix startade matchen i ett bra tempo och det kändes inte som Chicago hängde med, kanske lite trötta efter gårdagens straffseger mot Colorado. Problemet som vanligt för Phoenix är att man inte kan utnyttja sina chanser, vinner skotten med 14-7 utan att göra mål. Zigomanis och Winnik hade varsin jättechans att ge Phoenix ledningen, men lyckades inte överlista Lalime. Även Bryzgalov fick glänsa, gjorde en fin räddning när Bourque fick en chans att göra 1-0. I andra perioden skulle matchen två mål komma, det första gjorde Phoenix. Chicago hade Kane i utvisningsbåset för ett lagstraff, för många spelare på isen. Det utnyttjade Mueller, som varit mycket bra den senaste tiden, sköt en skott från blå som gick via backen Duncan Keith och i mål. Doan fick en assist till målet vilket gjorde att han nu gjort poäng i tio matcher i rad. Med cirka fyra minuter kvar av perioden så kom kvitteringen, precis som Phoenix mål som kom även det här i powerplay. Winnik satt utvisad när Seabrook sköt ett skott som inte Bryzgalov kunde ta, snyggt framspelad av Kane. I sista perioden så pressade Phoenix på och vann skotten med 13-8, totalt 39-24 men det gav inget resultat utan matchen gick till övertid. Där hettade det till i slutet, när det var 15 sekunder kvar av övertiden så fick Chicago straff efter att Jovanovski knuffade omkull en fri Rene Bourque. Straffen räddade Bryzgalov och matchen gick till ett straffavgörande där Bryzgalov inte hade samma tur. Kane och Martin Havlat satte sina straffar, medan Perrault sköt i stolpen och Mueller blev stoppad av Lalime. Två poäng till Chicago, sett till skotten så kanske två poängaren skulle ha gått till Phoenix, men så bra som Lalime var så förtjänade han och Chicago två poäng.

Tråkigt att Phoenix är så dåliga på hemmaplan, vänder man inte den här negativa trenden omgående så kan man glömma slutspel. Synd för Bryzgalov som bara släpper in ett mål att inte få med sig alla poängen. Nästa vecka har man bara två matcher, hemma mot Buffalo och Nashville. Till skillnad från den här veckan då man spelat varannan dag, kan nog bli lite skönt med lite vila.

Martin Cerina2008-01-20 08:55:00
Author

Fler artiklar om Arizona