Två förluster på två dagar
En jublande Steve Mason i Kanadamålet, vi kommer nog få se mycket Mason-jubel de kommande åren.

Två förluster på två dagar

Efter att ha vilat ett par dagar var det dags för två matcher på lika många dar. Först borta mot Columbus Blue Jackets och sedan borta mot ärkerivalen Toronto Maple Leafs, det skulle visa sig att det inte skulle bli någon roligare helg att minnas. Först blev det förlust mot Columbus i en ganska jämn match som avgjordes på straffar och sedan blev det storstryk mot ett Toronto som spelade mycket bra hockey.


2008-11-07
Nationwide Arena (publik 14,603)
Columbus-Montreal 4-3 (1-1,0-0,2-2,0-0,1-0)


1-0 (06.52) R.J. Umberger 5 (Chimera, Nash)
1-1 (15.08) Alex Tanguay 7 (Higgins, Lang) PP
1-2 (42.51) Patrice Brisebois 1 (Kovalev, Plekanec) PP
2-2 (45.21) Marc Methot 3 (Nash, Hejda)
3-2 (45.55) Fredrik Modin 2 (Tyutin, Hejda)
3-3 (59.19) Sergei Kostitsyn 3 (A.Kostitsyn, Plekanec)
4-3 (straff) Kristian Huselius


Målvakter:
Columbus:
Steve Mason – 34 räddningar
Montreal: Jaroslav Halak – 25 räddningar
Skott på mål: 28 – 37
Utvisningsminuter: 14 min – 16 min
Domare: Dan O’Rourke och Justin St Pierre
Matchenslirare: Steve Mason, Columbus


I den här matchen fick vi se en målvakt i Columbus vid namn Steve Mason, han är spådd en lysande framtid och kommer alldeles säkert att bli NHLs nästa stormålvakt. Han är bara 20 år gammal och det här var hans blott andra match i NHL. Han gjorde en stormatch och stoppade 34 skott och tog sin andra raka seger.

Hemmalaget inledde bra och det var den gamle Philadelphiaspelaren R.J. Umberger som gav Columbus ledningen i inledningen av matchen. Innan perioden var över skulle den formstarke Alex Tanguay kvittera till 1-1 i powerplay, Mason gjorde två fina räddningar, men han kunde inte stoppa Tanguay från att näta. Andraperioden blev mållös tack vare mycket bra målvaktsspel från både Mason och Halak, men i början av tredje fick Mason kapitulera. Veteranen Patrice Brisebois klippte till och gjorde sitt första mål för säsongen, 2-1 till Montreal. 5.21 in i perioden så kvitterade Marc Methot till 2-2 och bara 30 sekunder senare tog man även ledningen genom svensken Fredrik Modin, bägge målen kom i spel fyra-mot-fyra, Canadiens hängde helt enkelt inte med när det bjöds på större ytor. Montreal såg ut att gå mot ett nederlag, men med 41 sekunder kvar av matchen kom kvitteringen av Sergei Kostitsyn. Sergei Kostitsyn har varit mållös de senaste åtta matcherna så det var verkligen på tiden att han fick näta igen. Förlängningen blev mållös och matchen avgjordes på straffar, Kristian Huselius gjorde det avgörande målet, men den stora hjälten blev givetvis den unga målvakten Steve Mason som räddade alla Montreals straffar.

Ganska rolig match där Montreal dominerar och vinner skotten med 37-28, kul att se Mason och man förstår att han kommer att bli bra, kanske inte Brodeur-bra men bra kommer han att bli. Med tanke på den sena kvitteringen så får Montreal vara nöjda med en poäng, en trist klyssja, men en poäng är bättre än ingen.

---------------------------

2008-11-08
Air Canada Centre (publik 19,512)
Toronto-Montreal 6-3 (1-0,3-3,2-0)



1-0 (08.12) Niklas Hagman 5 (Grabovski, Finger) PP
2-0 (21.48) Mikhail Grabovski 7 (Kulemin, White)
2-1 (24.52) Robert Lang 4 (Tanguay, Markov) PP
2-2 (29.59) Tomas Plekanec 4 (S.Kostitsyn, Kovalev) PP
3-2 (31.39) Niklas Hagman 6 (Kubina, Kaberle) PP
3-3 (32.49) Saku Koivu 5 (Tanguay, Higgins)
4-3 (36.27) Nik Antropov 5 (Ponikarovsky, Stajan)
5-3 (41.13) Pavel Kubina 3 (Antropov, Kaberle) PP
6-3 (56.32) Alexei Ponikarovsky 4 (Antropov, Stajan)


Målvakter:
Toronto:
Vesa Toskala – 17 räddningar
Montreal: Carey Price – 35 räddningar
Skott på mål: 41 – 20
Utvisningsminuter: 14 min – 39 min
Domare: Bill McCreary och Kerry Fraser
Matchenslirare: Pavel Kubina, Toronto


Pinsamt var ordet, inte att förlora mot Toronto Maple Leafs, utan sättet man gör det på. Målvakten Carey Price var lagets bästa spelare, trots att han släppte in sex mål och det säger ju allt. Man lyckas förlora skotten med 20-41, nu ska vi inte ta ifrån Toronto någonting för de var riktigt bra, men det här var en riktig plattmatch av Canadiens.

Tom Kostopoulos är en spelare som alltid spelar på gränsen och är oftast en stor tillgång för laget då han är väldigt jobbig att möta. Tyvärr gick han över gränsen i den här matchen då han körde in stackars Mike Van Ryn i sargen så illa att han drabbades av hjärnskakning, bruten hand och bruten näsa. Tråkigt för Van Ryn som lär missa minst en månad på grund av sina skador, Kostopoulos fick matchstraff och kommer säkerligen stängdas av ett par matcher. Toronto tog ledningen i det efterföljande powerplayet genom finländaren Niklas Hagman. Nästa mål föll först i andra perioden då det skulle bli en målexplosion, den förra Montrealspelaren Mikhail Grabovski prickade in 2-0 för Toronto och man kändes som det klart bättre laget. Men Montreal skulle komma tillbaka och efter två powerplaymål av först Robert Lang och sedan Tomas Plekanec så var det kvitterat. Det höll inte så länge, utan Toronto återtog ledningen även det här målet gjordes i spel fem-mot-fyra, målskytt för andra gången idag Niklas Hagman. Mycket tack vare, eller på grund av dåligt målvaktsspel så fortsatte målen att trilla in, den här gången var det Saku Koivus tur att göra mål, 3-3 med sju minuter kvar av andra perioden. Men Hawaii-hockey-perioden var inte över och Toronto skulle återta ledningen och man gjorde det genom Nik Antropov som tryckte in pucken bakom Carey Price. I början av tredje perioden så kom 5-3 målet, ännu ett powerplay mål, den här gången var det Pavel Kubinas tur ett få näta. När sedan Alexei Ponikarovsky gjorde 6-3 för Toronto så var det ridå för Montreal som fick vad de förtjänade, en ny förlust.

Helt klart säsongen sämsta insats av de annars så starka Habs, ska man plocka fram något positivt får man säga att Price gör en bra match och så är det kul att Tanguay fortsätter att producera poäng, två nya poäng blev det idag. Personligen gillade jag Grabovski den tiden han spelade i Montreal, tyvärr fick lyckades han inte slå sig in i Canadiens utan i somras hamnade han i Toronto. Hans spel har helt klart utvecklats till det bättre 10 poäng på 15 matcher kan jämföras med de 9 poängen han lyckades skrapa ihop på sina 27 matcher för Montreal.

Martin Cerina2008-11-09 12:28:00
Author

Fler artiklar om Montreal