SvenskaFans rankar: 24. Minnesota Wild

SvenskaFans rankar: 24. Minnesota Wild

Minnesota är ett av NHL:s mest anonyma lag och är du inte insatt vet du troligtvis inte vem Mikko Koivu, Marek Zidlicky och (finske) Niklas Bäckström är. Marian Gaborik var under många år Minnesotas ansikte utåt och när han försvann förra sommaren valde klubben att byta spelfilosofi. Man började arbetade bort sin defensiva stämpel för att försöka bli mer offensiva. Resultatet blev väl sådär, men det tar tid att byta inriktning och det är först nu man bör förvänta sig resultat från laget.

Sen Minnesotas comeback i NHL säsongen 2000/2001 har laget varit ett av de mest defensivt utpräglade lagen i hela ligan. Detta är mycket tack vare(eller på grund av enligt vissa) tränaren Jacques Lemaire, som var lagets headcoach 2000-2009. Han kom från ett mycket defensivt New Jersey och fortsatte på samma spår i hockeytokiga St. Paul, Minnesota. Men Lemairs era slutade som sagt 2009 och ny tränare blev Todd Richards. Han fick till uppgift att vända på skutan och bjuda på mer offensivt spel. Inte en helt lätt uppgift med tanke på att laget inte är någon större talangfabrik. Man har haft få höga draftval som lyckats leva upp till förväntningarna de senaste åren och snarare valt att plocka in avdankade spelare á la Owen Nolan och Petr Sykora framför att satsa på egna talanger.

Richards debutsäsong blev ett första steg i en återuppbyggnadsprocess och Minnesota slutade på 84 poäng- det sämsta resultatet sedan säsongen 2005/2006. Men att skylla på Richards var det inte en tanke på utan han får bygga laget i lugn och ro. Det mest positiva under säsongen var troligtvis att Mikko Koivu tog ett par rejäla kliv framåt och blommade ut ordentligt. 71 poäng slutade finländaren på och inför sommaren stod ett nytt kontrakt med lagkaptenen som högsta prioritet för klubben. Lillebror Koivu kritade på för sju år och nu har Wild en riktig ledare att bygga ett nytt lag runt.

Sommarmånaderna har förutom signingen av Koivu varit relativt lugna. Man såg till att inte fortsätta byta bort draftval för äldre, rutinerade spelare som man gjort i åratal, utan bestämde sig för att behålla sina draftval och bygga på laget man har idag. Dock täppte man till centerluckorna genom att signa John Madden och Matt Cullen. Dessutom inhämtades ett par grovjobbare, men som sagt var sommarens stora deal att säkra Koivu. Och det gjorde man helt rätt i. Att lyckas behålla sin stora stjärna var extremt viktigt för amerikanerna efter att man tappat sin förra franschise-spelare, Marian Gaborik, och visa att man är ett lag att räkna med.

Med en stabil grund bygger klubben vidare och en av NHL:s hockeytokigaste städer kan börja hoppas på slutspel igen. Wild kan bli en av årets överraskningar och lyfter sig Bäckström och Harding igen så kan laget hamna mycket högre upp än vad de tippas här på SvenskaFans. Det finns gott om potential, men nu är det dags att den utnyttjas.

---

Målvakter:

För bara ett par år sen hade Minnesota en av NHL:s bästa målvaktsuppsättning med Niklas Bäckström och Josh Harding som första- och andramålvakt. Men 09/10 blev inte vad någon av målvakterna hoppats på och varken Bäckström eller Harding lyckades rädda i närheten av 91% av skotten, vilket är som bäst medelmåttigt. Nu ska man inte vara så trångsynt att säg att målvakterna helt enkelt inte var bra. Både Harding och Bäckström drogs med skadebekymmer och den nya, mer offensiva taktiken som Minnesota testade sig på gav inte målvakterna den hjälp i defensiven som de är vana vid. Dessutom kan man inte enbart gå på statistik, men i detta fallet ljuger inte statistiken. Ingen av målvakterna imponerade. Dock gav detta den 24-åriga målvakten Anton Khudobin chansen och han imponerade däremot stort i de båda matcher han fick stå.

Anton Khudobin draftades i sjunderundan 2004 och har spelat i AHL sedan 2007/2008. Han har hög potential och visade prov på detta under de två matcher han fick spela den gångna säsongen. Nu säger två matcher i och för sig väldigt lite, men skulle målvakterna visa sig ha fortsatta problem 10/11, då kan ryssens mycket väl få flera chanser under säsongen. Han är självskriven tredjemålvakt efter att Wild valde att inte skriva nytt kontrakt med Wade Dubielewicz .

Nu är det dock väldigt lite som pekar på att både Harding och Bäckström ska ha en lika dålig säsong i år. Harding har visat stor potential under flera år och Bäckström har, förutom 09/10, aldrig haft en säsong med en räddningsprocent under 92% i NHL. Att båda målvakterna skulle ha blivit medelmåttor på en säsong är inte troligt och kommer någon av dem upp i samma klass som tidigare, då är Minnesota att räkna med i år igen.

Backar:

Likt alla andra positioner har det inte hänt speciellt mycket på backfronten under sommaren i Wild. Enda försvarare att lämna var John Scott som spelade 51 matcher förra säsongen och inga tillskott kom under sommaren (hittills). Marek Zidlicky är fortfarande den stora stjärnan i backlinjen, men trots att han inte är ett av de största namnen i ligan så är han mycket duktig. Hans spelskicklighet och offensiva kraft hade varit ett tillskott i alla lag i NHL och han är given i Minnesota. Den tekniska tjecken gör sin tredje säsong i klubben och han brukar göra runt 40 poäng/säsong, något som verkligen kommer behövas.

Vid tjeckens sida finner vi Cam Barker som kom vid trade deadline från Chicago mot vår svenska Stanley Cup-mästare Kim Johnsson och talangen Nick Leddy. Hans främsta styrkor ligger, likt Zidlicky, i offensiven och har Barker sitter inne på ett stenhårt skott. Dock måste han förbättra sin defensiv för att bli den storback man trodde när han blev draftad av Chicago 2004.

En annan mycket talangfull back vi finner i Minnesotas trupp är den 25-åriga kanadensaren Brent Burns. Han väntar fortfarande på sitt riktiga genombrott, trots att han redan är en etablerad NHL-back av klass. Han har allt som krävs för att bli en toppback. Storlek, snabbhet, spelsinne och skottet. Kan han bara minimera de individuella misstagen och få vara skadefri kan Burns bli en av NHL:s absolut bästa backar.

Spelare som Nick Schultz och Greg Zanon finns också i Minnesota och dessa spelare är mycket bra som fjärde- och femtebackar i vilken trupp som helst. Schultz kommer från sin kanske bästa säsong i karriären där han spelade otroligt stabilt och lär bild backpar tillsammans med Burns. Greg Zanon har utvecklats till att bli en mycket duktig defensiv back  som med sitt uppoffrande spel tillför mycket i Minnesota. Han ska påbörja sin andra säsong och är redan utnämnd till assisterande kapten vilket är ett bevis på att han är uppskattad.

Den sjätte backplatsen är inte fylld än, men troligtvis kommer Clayton Stoner att kämpa sig till platsen. Stoner spelade åtta matcher med Wild 09/10 och gjorde ett bra intryck. Han är stor och fysisk och passar därför bra in i Minnesotas trupp. Hans främsta konkurrent är Nate Prosser, som under föregående säsong tog klivet upp till NHL och gjorde tre matcher för Minnesota. Det som talar för Prosser är att många lag har svårt att hitta duktiga, offensiva backar till en billig peng. Prosser är offensiv, men då Zidlicky, Barker och Burns redan finns i truppen skulle jag tro att valet fallar på Stoner.

Underifrån väntar talanger som Marco Scandella och Tyler Cuma på att få chansen. Både dessa draftades i 2008 års draft och kan de bara förbättra den fysiska delen i spelet så finns det inget som säger att de inte kommer få chansen under säsongen.

Forwards:

Mikko Koivu kommer från sin genombrottssäsong och med 71 poäng är han den självklara ledaren i förstakedjan. Hans nya sjuårskontrakt visar också att klubben vill bygga ett nytt Minnesota runt honom och lagkaptenen blir fortfarande bättre. Han är en stor och stark spelare som jobbar åt båda hållen. En typisk Wildspelare. Han kommer att vara den absolut viktigaste enskilda spelaren under säsongen och det krävs att han producerar minst lika bra som förra säsongen för att slutspel ska vara inom räckhåll.

På kanterna i förstakedjan kommer vi troligtvis finna veteranen Andrew Brunette och det eviga löftet Pierre-Marc Bouchard. 26-åriga Bouchard har, trots sin ringa ålder, redan spelat sju år och 426 matcher för Wild. Dock har inte det riktiga genombrottet kommit än och efter att endast spelat en match 09/10 på grund av en skada hoppas man nu att Bouchard kan leva upp till sin potential. Han är en blixtsnabb playmaker som kan komma att göra runt 70 poäng om allt skulle klaffa. Och tillsammans med Koivu och Brunette kan det mycket väl göra det.

Andrew Brunette är en av de abosolut bästa veteranerna i ligan och hans 61 poäng förra säsongen är imponerande med tanke på att Brunette är 37 år! Han är en avig ytterforward som har massvis med rutin och han kommer att komplettera Koivu och Bouchard bra. Denna trio är ett mycket giftigt vapen i och med blandningen av snabbhet, intelligens och kraft. Det gör att inga lag går säkra när de är på isen.

I andrakedjan finner vi en av förra säsongens stora besvikelser, Martin Havlat. Tjecken signades som en ersättare till Marian Gaborik sommaren 2009. Förväntningarna var höga och kraven många. Dock orkade Havlat inte leva upp till förväntningarna och han stannade på 18 mål och 54 poäng, långt ifrån personbästa. Dessutom var han sämst i laget med sina -19 och med en cap hit på $5 miljoner krävs förbättring från hans sida. Hans karriär har varit kantad av skador, men i Minnesota måste han få ut mer än 50-talet poäng för att han ska vara värd  pengarna.

Många hade nog, trots förra säsongens misslyckande, satt tjecken i en förstakedja. Jag tror att den vindsnabbe yttern kommer spela i en andrakedja tillsammans med nya veterancentern Matt Cullen och förra säsongens överraskning, Guillaume Latendresse. Cullen fyller luckan som en solid andracenter och kan Latendresse fortsätta på samma sätt som förra säsongen kan det bli riktigt kul att titta på Wild i vinter. Precis som i förstakedjan kan kombinationen av storlek, snabbhet och intelligens överraska många och vi lär få se en hel del poäng från denna formation.

Sen kommer vi till det som varit signifikant för Minnesota i så många år, den defensiva kedjan. Här har Chuck Fletcher sett till att värva en av 2000-talets bästa defensiva förmågor, den trefaldiga Stanley Cup-mästaren John Madden. Amerikanen är, trots sin ålder, fortfarande en av ligans bästa penaltykillers och kommer förhoppningsvis kunna göra en 25-30 poäng tillsammans med Cal Clutterbuck och Antti Miettinen. Miettinen är en mycket smart spelare som brukar göra en hel del poäng. Att han lyckas göra 40 poäng i en tredjekedja är inte troligt, men runt 15 mål är inte omöjligt för finländaren.

Tillsammans med dessa herrar finner som sagt vi troligtvis publikfavoriten Cal Clutterbuck. Clutterbuck är en otroligt energisk spelare som inte gör speciellt mycket poäng. Dock tacklas han överlägset mest i ligan och detta tröttar ut motståndarna något fruktansvärt. Han kan bli en av lagets absolut viktigaste spelare under säsongen, så länge han lär sig att inte dra på sig onödiga utvisningar.

Fjärdekedjan känns mer öppen om platserna. Där finns Chuck Kobasew, som inte alls övertygade sen han blev tradad till Minnesota från Boston(mycket på grund av skador), överraskningen Kyle Brodziak, som ett tag under förra säsongen spelade i andrakedjan och var den enda som spelade alla 82 matcher i laget, nya gnetaren Eric Nystrom, energispelaren Robbie Earl, förra San Joséforwarden Brad Staubitz, Jon Disalvatore och talangen James Sheppard.

James Sheppard valdes av Minnesota som totalnia i draften 2006. Han debuterade ett år senare och imponerade på ledningen som gav honom en plats i truppen 2008/2009. Han utvecklade då sitt spel ytterliggare och förra säsongen hoppades man att han skulle ta ytterliggare kliv och kanske bli andracenter. Men sex poäng på 64 matcher är på tok för dåligt och skador till trots så var han en riktig flopp. Bland annat spelade hand 30 matcher i rad utan att göra poäng och i år måste han vända den negativa trenden för att inte räknas som en "talang som aldrig blev något".

Underifrån kommer det en hel del duktiga talanger och klubben hoppas mycket på finländaren Mikael Granlund. Han var Minnesotas förstaval i draften i somras(totalnia), men vi får vänta ett par år på att han ska synas i Wildtröjan. Han är en utpräglad offensiv spelare och kan han växa till sig något kan han bli göra väldigt mycket poäng för Minnesota i framtiden.

Andra talanger som finns inom organisationen är Brett Bulmer, Johan Larsson och Jason Zucker. Ingen av dessa är redo för NHL-spel än, men nu har Minnesota börjat fylla på i talangpolen och framtiden ser ljusare ut än på länge när det gäller forwardspositionen.

Nyckelspelare:

Mikko Koivu, Niklas Bäckström, Brent Burns

Nyförvärv:

Brad Staubitz - Free agant, San José
Matt Cullen - Free agent, Ottawa
Eric Nystrom - Free agent, Calgary
Warren Peters - Free agent, Dallas
Dennis Endras - Free agent,
John Madden - Free agent, Chicago

Förluster:

Derek Boogaard - Free agent, Rangers
John Scott - Free agent, Chicago
Andrew Ebbett - Free agent, Phoenix
Andy Hilbert - Free agent, Islanders
Owen Nolan - Free agent
Shane Hnidy - Free agent, Phoenix
Wade Dubielewicz - Free agent
Eric Belanger - Free agent
Petr Sykora - Free agent

Svenskar:

-

Coach:

Todd Richards

Prelimenär uppställning:

Brunette - Koivu - Bouchard
Latendresse- Cullen - Havlat
Clutterbuck - Madden - Miettinen
Kobasew - Brodziak - Nystrom

Zidlicky - Barker
Burns - Zanon
Schultz - Stoner

Bäckstöm(Harding)

Andra notabla spelare: Anton Khudobin, Nate Prosser Robbie Earl, James Sheppard, Brad Staubitz, Jon Disalvatore

---

Bästa nyförvärv: Matt Cullen

Matt Cullen kommer inte speciellt billigt, $3,50000 i tre år, men kan 33-åringen producera som man hoppas kommer han att vara mycket viktig för Minnesota. Laget har i flera år letat efter en riktigt bra andracenter och i Matt Cullen har man nu en duktig tvåvägscenter med mängder av rutin. Han kan utan problem göra över 40 poäng tillsammans med Latendresse och Havlat och dessutom tar han hand om defensiven och låter de andra herrarna fokusera på det de är bäst på - att göra mål.

Värsta förlust: Derek Boogaard

Derek Boogaard är ingen poängmaskin. Men han är den tyngsta förlusten. Han är en av de mest skrämmande spelarna i hela NHL och med hans 203 cm och 116 tunga kropp hade Minnesota en respekt som få andra lag. Boogaard gjorde fem uppskattade år i Wild, men när Rangers erbjöd honom ett kontrakt på $1,650000 valde Minnesota att backa. Helt rätt enligt de flesta, men visst kommer han vara saknad.

Årets poängkung: Mikko Koivu

Egentligen känns de ganska öppet här, men jag tror varken Havlat eller Bouchard(de största konkurrenterna) kommer att göra fler poäng än lagkaptenen. Koivu kommer förhoppningsvis öka poängskörden ytterliggare och runt 80 poäng kan han definitivt producera tillsammans med Bouchard och Brunette. Men han är nog glad om han kan få lite avlastning. Förra säsongen vann han på 71 poäng, ingen extrem siffra.

Årets nykomling: Clayton Stoner

Missförstå mig rätt, Stoner är en duktig back. Men han är ingen supertalang. Han blir nog årets nykomling för att det helt enkelt inte finns någon annan. Han kan säkert bli en bra sjätteback, men han ersätter knappast en spelare som Kim Johnsson. Men vi har gång på gång fått se latebloomers och Stoner kanske är en sådan?

Årets genombrott: Guillaume Latendresse

Latendresse kom 2009 i en trade som skickade iväg Benoit Pouliot till Montreal. Ingen av dessa spelare hade producerat som man hoppats och bytet visade sig blev en win-win situation då båda spelarna presterade riktigt bra. Latendresse sågs som ung som en ny Keith Tkachuk eller Bill Guerin, men hade svårt att leva upp till förväntningarna. I Minnesota ser han nu ut att ha hittat rätt och fortsätter han den fina formen sen ankomsten i Wild kan han bli Minnesotas stora genombrott i år.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24. Minnesota Wild
25. Dallas Stars
26. Carolina Hurricanes
27. New York Islanders
28. Columbus Blue Jackets
29. Edmonton Oilers
30. Florida Panthers

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2010-09-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om Minnesota