Richard Park: En sydkorean på is

Världshockeyn idag domineras av ett fåtal länder och så har det varit länge. Men nu så börjar de gamla etablerade länderna få konkurrens från andra minde nationer, speciellt i Europa. Richard Park är amerikan, men är född i Sydkorea. Han är en av de spelare som gör hockeyn mer mångkulturell, meningen var att han skulle hjälpa Malmö men efter en blek insats är han hemskickad.

Richard Park kan vi den första anblicken dra till sig uppmärksamhet. Han föddes nämligen i Seoul i Sydkorea, och är med sitt asiatiska utseende ytterligare en av alla dessa spelare som gör hockeyn allt mer mångkulturell. NHL utökas ständigt med nya nationaliteter och många spelare från Mellan- och Östeuropa slår sig in i lagen. Spelare från Asien är dock betydligt mer sällsynta.

Men Richard Park är numera amerikan. Han flyttade redan som treåring till USA och Kalifornien, och hockeyn var inte det självklara valet förrän han kom upp i tonåren. I ett soligt Kalifornien är inte hockey den största sporten, men tack vare Parks två systrar som sysslade med konståkning kom han i kontakt med skridskor och is. Inspirerad av sina systrar testade han på skridskoåkning och fick erbjudande om att börja spela hockey. Och på den vägen är det.

Kalifornien är dock inte känt för att producera massa NHL-spelare, så för att utvecklas tillbringade Park somrarna i Toronto. Först när han var 15 år visste han att det var hockey han ville satsa på. Richard Park växte snabbt ut till en av USA:s bästa spelare i sin ålder, och representerade också landet i två raka junior-VM, 1994 och 1995.

Pittsburgh Penguins valde amerikanen 1994 och redan 1995 gjorde den talangfulle spelaren debut i NHL, och de blev hela 56 matcher med de stora grabbarna det första året. Året därefter gick det tyngre och efter bara en enda match med Pittsburgh, och mest spel i AHL, skickade Penguins Park till Anaheim. Där skulle det dock bara bli ytterligare en säsong med 15 matcher, och säsongen efter en säsong i Philadelphia med 7 matcher. Richard Park hade otroligt svårt att etablera sig i NHL.

Öppningen kom när Minnesota steg in i NHL, och de valde att skriva kontrakt med Park efter att densamme hade tillbringat två hela år i farmarligorna. Park inledde säsongen i AHL och Houston men efter endast 13 matcher där kallades han upp till Minnesota, och där har han varit ända sen dess, och etablerat sig som NHL-spelare.

Richard Park är en liten spelare (180 cm, 86 kg) men tvekar inte när det blir tufft spel. Han är en snabb skridskoåkare och har bra arbetsmoral. Överhuvudtaget är Park känd som en pålitlig tvåvägsspelare som gör sitt jobb, kryddat med offensiva tekniska nummer. Tack vare detta har han varit en spelare som passade perfekt in i det lag som Minnesota byggde upp. Ett gäng utan stora stjärnor där alla måste arbeta för varandra, och spela tätt. Lagbygget nådde också redan under sin tredje säsong i ligan Conference finalen 2003, men förlorade till slut mot Anaheim. Trots att Richard Park inte öser in poäng har han alltid gjort sitt jobb, något som tränaren alltid uppskattar. Han har själv berättat att han vill bli ihågkommen som en spelare som alltid gav allt, och som spelade med sitt hjärta. Något han alltid gjort hitintills.

Att Malmö valde att skriva kontrakt med den irrationelle amerikanen har dock inte bara med hans framgång i NHL att göra. 28-åringen har nämligen imponerat de gånger han representerat USA i VM. Han var med första gången i Sverige 2002, och vann då USA:s interna poängliga med 6 poäng på 7 matcher. Än mer imponerade var han i VM i våras.

USA gjorde en bra turnering och mötte Sverige i semifinalen. Den förlorade man dock men Richard Park gjorde ett mål och slutade totalt femma i hela turneringens poängliga. Han hade bland annat Moraduon Shown Horcoff och Marian Hossa, Frölundas Tomi Kallio och Linköpings Bredan Morrison bakom sig i poängligan. Det är en stor del i det som fick Malmö att satsa på den lille ytterforwarden.

Richard Park imponerade dock inte så mycket som önskats, och Malmö är fortfarande fast förankrat i botten. Amerikanen visade dock god arbetsmoral och vilja, och blixtrade till med sin skridskoåkning men hade inte förmågan att producera så många mål. Det blev bara ett på åtta matcher, och hela lagets måltorka fortsätter. Richard Park tillförde dock den nordamerikanska mentaliteten som innebär att man alltid jobbar stenhårt och spelar med hjärtat, ett spel Malmö måste börja anamma för att plocka poäng. Insatsen räckte dock inte för att Malmö skulle förlänga kontraktet med ytterforwarden.

Park, som legat stadigt på 25 poäng per säsong under sin tid i Minnesota, belönades i slutet av förra säsongen med ett nytt kontrakt med Wild. Laget som misslyckades nå slutspelet, och som sparkade många av de äldre spelarna, valde att behålla amerikanen. När Richard Park är på isen vet man att det är en spelare som gör väldigt få misstag och som kan blixtra till när som helst med sin skridskoåkning.

Precis det som lagmaskinen Minnesota Wild uppskattar.

-----------------------------------------------------------

Fakta RICHARD PARK
Listad: 2:e rundan, 50:e totalt, 1994 av Pittsburgh
NHL-klubbar: Pittsburgh Penguins, Anaheim Mighty Ducks, Philadelphia Flyers, Minnesota Wild
NHL-statistik (t o m 2003/04): 308 GP, 42 G, 47 A, 89 P, 110 PIM
Slutspelsstatistik (t o m 2003/04): 33 GP, 3 G, 4 A, 7 P, 8 PIM

Källa: www.hockeydb.com

Jonas Gustavsson2005-01-04 21:51:00

Fler artiklar om Minnesota