Lagbanner
Hawks tar kliv framåt efter sina förehavanden på FA
Teuvo "Turbo" Teräväinen är tillbaka i Hawks

Hawks tar kliv framåt efter sina förehavanden på FA

Som utlovat kommer här en presentation och liten analys över de affärer som Chicago gjorde på FA marknadens första dag.

En intensiv första dag av Free agent såg Kyle Davidson, indirekt, förkunna att Chicago ska ta stora kliv i år. Även om de spelarna som tagits in inte direkt göra Chicago till ett slutspelslag, så är det spelare som direkt går in och stärker Hawks som lag, och det är en relativ tydlig profil på flera av värvningarna.
 Känslan är att Davidson har gått efter rutin i kombination med fysiska spelare. Flera av spelarna har antingen spelat flertalet Stanley cup finaler, har tydliga fysiska spetsegenskaper eller är riktigt bra skridskoåkare.
 Men innan FA öppnade gjorde Chicago en trejd med Vancouver, vi tittar på alla spelare som tagits in nedan.
 
Illya Mikheyev  - Högerforward
Mikheyev kom från Vancouver i en trade inför FA. Tydligen Cap dump från Canucks sida som ville bli av med Mikheyevs 4,037,500 i cap hit  över de kommande två säsongerna. Mikheyev är 29 år gammal och har länge setts som en duktig skridskoåkare med en potential högre än vad han har levererat. Mikheyev ses som en skytt men målgörandet har varit skrallt och in konsistent. Frågan är om han kan få det att lossna i ett Chicago där han kan få lite mer speltid? Jag är lite skeptisk med tanke på att han fick spendera en hel del till med spelare som Pettersson och Miller i Canucks.
 
 
Laurent Brossoit - Målvakt
Det var, tyvärr, tydlig förra säsongen att när Mrazek inte stod, klarade inte Arvid Söderblom att täppa igen i kassen. Även om det till stor del inte var hans fel enbart utan ett dåligt försvar framför, borde han räddat avsevärt mer än han gjorde. Det gjorde att Davidson kände behovet av att ta in en rutinerad 1B målvakt i Laurent Brossoit.
Brossoit har väl inte sått nämnvärt många matcher någon säsong, men hans siffror när han väl har fått stått, har varit väldigt bra. Han kommer kunna sätta press på Mrazek och ge honom mer vila än förra året. Brossoit har skrivit ett tvåårskontrakt med en cap hit på 3,300,000 per säsong.
 
Tj Brodie - Försvarare
 TJ brodie som nu är 34 år fyllda skriver ett tvåårskontrakt med en caphit på 3,750,000. Haft flera bra säsongerna i Calgary, men senaste åren varit in och ut ur Torontos laguppställning, både pga skador men även Healthy Scratch. Brodie är i huvudsak en defensiv back men som besitter en del offensiv kvalitéer när det behövs. Jag tycker dock Brodie är en begränsad spelare och är lite skeptiskt till varför vi lägger dessa pengar på honom, men en bättre version av Zaitsev  och ger med stadga.
 
Alec Martinez - Försvarare
Ingen glömmer nog i första taget att Martinez gjorde det avgörande målet i game 7 av conference finalen i United center 2014 när Kings slog ut Hawks. Lite surrealistiskt att han nu ska dra på sig den röda tröjan. Martinez är nu 36 år gammal och kommer från en liten mer skadefylld säsong, men är NHLs bästa blockare. Tre Stanley cup ringar och flertalet slutspelsframträdande gör att Martinez kommer in med mycket rutin. Jag gillar den här värvningen. Vårt försvar vart riktigt uselt frånsett Vlasic förra året och kan Martinez hålla sig skadefri har Korchinski den perfekta partnern bredvid sig.
 
Craig Smith - Högerforward
Craig Smith har hunnit blir 34 år och är en spelare vi känner väl från hans tid i Nashville och senast i Dallas. En rivig powerforward som tidigare varit god för 15-20 mål per säsong, även om det var ett tag sen. Kommer in med rutin, fysisk och breddar vår botten sexa. Jag tycker att Craig smith är en sund värvning för lika mycket som vi måste stärka våra toppkedjor, lika mycket måste vårt djup förbättras. Ett år och 1,000,000 i caphit känns också som en bra deal.
 
Teuvo Teräväinen - Center/forward
 Äntligen är "Turbo" hemma igen. Senast det begva sig i Hawks blev det en Stanley cup ring innan han föll offer för lönetaksutrymmet. Efter att hans kontrakt med Carolina gått ut har det ryktats om en comeback för Turbo och nu är han här. EN mångsidig spelare som kan spelad både Center och Forward i en toppkedja eller en shutdown kedja. Gjorde över 50 poäng förra året och tar med sig ett bra hockey IQ till Hawks. Det blev ett treårskontrakt med en caphit på 5,400,000 vilket är ett bra kontrakt för båda parter. Bara 29 år så det finns en del kvar att krama ur honom.
 
Tyler Bertuzzi - Vänsterforward
Den största affären måste ändå vara Tyler Bertuzzi. Jag såg inte den komma alls, men väldigt glad över det. Bertuzzi signas på ett fyraårskontrakt med en caphit på 5,500,000. Bertuzzi är en rivig powerforward som har varit väldigt uppskattad i sina tidigare lag. Så sent som säsongen 2021-2022 gjorde han 62 poäng i Detroit och senaste säsongen blev det 43 poäng på 80 matcher för Toronto. Fysik i kombination med poäng  och sen spelstil som kommer öppna upp ännu mer ytor för Bedard och Kurashev. Ser framemot det samspelet om man nu väljer att spela de tre tillsammans.
 
Pat Maroon - Vänsterforward
Pat Maroon kan väl knappt åka skridskor längre, men en rejäl pådrivare med mycket rutin som kommer vara en bra röst i omklädningsrummet. Ettårskontrakt med Caphit på 1,300,000 är väl överkomligt, men förvånande att han fick mer än Craig Smith som nog kommer uträtta mer hockeymässigt. Förstår värvning rent truppmässigt men inte hockeymässigt.
 
Summering:
 
Den stora frågan efter alla dessa nya spelare in är vart spelare som Slaggert och Nazar ska placeras. Det är en ickefråga, de kommer antagligen inleda i Rockford där de kommer få göra Alex Vlasic resan, dvs vara tydligt bärande spelare och sedan bli uppkallade när skadorna duggar tätt.  Vi har en bred forwardsuppställning nu vilket Luke Richardson adresserade på presskonferensen innan årets development camp. Det var en tid under förra säsongen när vi fick spela med en massa unga spelare och typ hela Rockford, där många inte var redo för klivet. Vissa unga spelare fick ta på tok för stora roller än de var redo för förra året. Richardson påpekade även att de här spelarna som har gått långt i slutspelet kan lära ut mycket till de yngre spelarna hur man hanterar sina skador etc.
 
Det är dock tydligt att Hawks har blivit ett bättre lag och alla kontrakt är skrivna på 1-2-3 år utom Bertuzzi. Det är inget sammanträffande utan det är för att om 2-3 år ska troligen: Bedard, Korchinski, Oliver Moore, Frank Nazar, Landon Slaggert, Sam Rinzel, Artyom Levshunov, ha sina första stora kontrakt. Men resan dit är viktig och då skadar inte rutin och ett Hawks som kan mäta sig med alla i lag i varje match.
 
Många är kritiska till Kyle Davidson, men jag tycker han gör många smarta affärer och jag ser med spänning på vad framtiden kan komma att bringa.
 

Henrik Jitelius Järnbrandjitelius92@gmail.comspursjitte922024-07-03 11:47:35
Author

Fler artiklar om Chicago