Femte Habsrapporten: Poängsviten slut och måltorka

Femte Habsrapporten: Poängsviten slut och måltorka

Inledningen på december blev lika bra som avslutningen på november, fyra raka segrar och en poängsvit på tio raka matcher innan målproduktionen sinade. Med endast tre mål på de fyra senaste matcherna lyckades Canadiens ändå vinna en match.

Den här rapporten blir ganska kortfattad trots att den behandlar åtta matcher. Under perioden som rapporten gäller så tog Montreals svit på 10 raka matcher med poäng (9 vinster och 1 förlust efter straffar) slut. De fyra matcher som följde efter poängsviten har inte varit bra med få mål framåt och en riktig genomklappning mot Los Angeles.

Väntade förluster
När Canadiens fick beröm av både Viberg & Co i svenskafans podcast och av Bjurman och Ekeliw i Aftonbladets NHL-podd så var Montreals segersvit dödsdömd. Skämt åsido så var förlusterna mot LA Kings och Philadelphia ganska väntade eftersom Montreals segrar under slutet av sviten som stannade på 9-0-1 inte var speciellt vackra. I de båda matcherna mot New Jersey så borde antagligen Devils tagit minst tre poäng istället för den enda de fick med sig, men det kommer säkert matcher som Montreal förlorar trots att de är det bättre laget i matchen. Canadiens har dessutom haft en hel del flyt då de flesta resultat under perioden gått deras väg. Att Boston och Pittsburgh drar ifrån är väntat men alla övriga konkurrenter i den östra konferensen har svårt att spela bra mer än ett par matcher i rad och då kommer det bli svårt att hämta in det försprång som Montreal skaffade sig under slutet av november och början av december. Just nu har Montreal ett försprång på fyra poäng till Detroit i kampen om den tredje slutspelsplatsen i Atlantic och man är 10 poäng före NY Rangers som är närmast ett wildcard av lagen utanför slutspelsplats just nu.

Måltorka och Specialty Teams
Lite oroande är att Montreal under periodens fyra sista matcher endast mäktade med att göra tre mål, det faktum att Montreal vann en match trots den usla målproduktionen säger en hel del om försvaret som är ett av NHL's absolut bästa. En stor anledning till att antalet gjorda mål för Montreal sjunker är att Canadiens tidigare så framgångsrika PP inte producerade alls under sex raka matcher och 16 tillfällen innan Alex Galchenyuk lyckades göra ett PP-mål mot Florida. Förhoppningsvis så kommer Montreals PP igång igen, trots svackan så ligger man fortfarande på plats 6 i NHL med 21,5%. Om PP har varit dåligt under perioden så är lagets PK fortfarande toppklass med en fjärdeplats i NHL med 86,7% och under de 8 matcher den här rapporten gäller släppte man bara in 1 mål på 18 tillfällen med en man mindre på isen (inklusive ett 5 minuter långt spel 4 mot 5 i matchen mot Islanders).

Traderykten
Som vanligt så cirkulerar massor av traderykten kring Canadiens. Floridas GM Dale Tallon har varit i Montreal vid ett flertal tillfällen hittills under säsongen och det skapar givetvis en hel del spekulationer, det har lugnat ned sig en hel del eftersom de flesta gällde Kris Versteeg men han hamnade ju i Chicago. Andra namn i Florida som nämnts är Shawn Matthias, Tomas Fleischmann, Tomas Kopecky, Dmitri Kulikov och Erik Gudbrandson. Ett annat rykte som säkert har en hel del sanning i sig trots att det kommer från Eklund är en stor trade med Colorado som cirkulerar runt Ryan O'Reilly som Colorado antagligen inte kommer att ha råd att behålla när hans kontrakt går ut i sommar. O'Reilly kan dock inte tradas av Colorado förrän i februari och då kan mycket annat ha hänt, Montreal har också alltid varit intresserade av Paul Stastny som också spelar sista säsongen på sitt nuvarande kontrakt. Sedan så är det väldigt många som hoppas att Jaromir Jagr ska återförenas men sin tjeckiske kompis Tomas Plekanec i Montreal men den traden hänger helt och hållet på om New Jersey är avsågade vid trading deadline eller ej. Montreal sägs också vara ett av de lag som uppvaktar Winnipeg angående Evander Kane men där tror jag att priset avskräcker.

Rapportens tre stjärnor
1. Carey Price

Carey Price har spelat strålande hela säsongen och har troligen spelat till sig en plats i Canadas OS-lag. Han hade innan matchen mot LA en svit på tio matcher med högst två mål insläppta och trots den matchens ,750 i räddningsprocent så tillhör han den absoluta toppen i NHL både när det gäller räddningsprocent och GAA. Som Price spelat hittills under säsongen så ger han Canadiens alltid en chans att vinna det gäller bara att producera minst två mål framåt. Han har ,935 i räddningsprocent vilket ger en tredjeplats och hans GAA på 2,00 ger en sjätteplats hittills i NHL.

2. Alex Galchenyuk
Galchenyuk som fortfarande inte fyllt 20 år gjorde 4 mål och 1 assist under de 8 matcherna, två av målen var dessutom GW. Han har 22 poäng hittills och ligger trea i Canadiens interna poängliga och av den fruktade ”sophomore” slumpen syns ingenting. Galchenyuk kan redan nästa säsong vara en riktig superstjärna i NHL, det sätt som han reagerade på när han petades av Therrien efter ett par dumma utvisningar visar att han lär sig snabbt. Sedan dess har han mer speltid än tidigare och matchas nu jämte Tomas Plekanec i Montreals viktigaste kedja och bättre lärare än Plekanec är svårt att hitta.

3. David Desharnais/Max Pacioretty
Firma Desharnais och Pacioretty är i symbios, när en är dålig så är den andra lika dålig och när en går bra så gör den andre det också. Tillsammans ligger duon bakom sju matchavgöranden hittills under säsongen, Pacioretty 4 GW och Desharnais 1 GW och 2 GD (avgörande straffmål). På de fem vinsterna under perioden har de två GW och en GD, Pacioretty har 3 mål och Desharnais 1 mål och 3 assist (+1 straffmål). Om duon kan fortsätta att producera som de gjort de senaste 15 matcherna så är det ingen som kan klaga på Desharnais kontrakt.

Stjärnligan
1. PK Subban (8 p)
2. Carey Price (6 p)
3. Tomas Plekanec (4 p)
    Alex Galchenyuk (4 p)
    Max Pacioretty (4 p)
6. Lars Eller (2 p)
    Andrei Markov (2 p)
8. Michael Bournival (1 p)
    David Desharnais (1 p)

Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.

Canadiens senaste matcher
Montreal – New Jersey 3 – 2
New Jersey – Montreal 3 – 4 straffar
Montreal – Boston 2 – 1
Montreal – Buffalo 3 – 2
Montreal – Los Angeles 0 – 6
Philadelphia – Montreal 2 – 1
NY Islanders – Montreal 0 – 1 OT
Montreal – Florida 1 – 2

Canadiens kommande matcher
17/12 Montreal – Phoenix
19/12 St. Louis – Montreal
21/12 Nashville – Montreal
28/12 Tampa Bay – Montreal
29/12 Florida – Montreal
31/12 Carolina – Montreal

Montreal har bara en hemmamatch innan det är dags för säsongens längsta roadtrip med sex raka bortamatcher på fjorton dagar, visserligen kommer juluppehållet under perioden så man är inte borta mer än sex dagar från Montreal mellan den 28 december och 2 januari.

Lagstatistik
Record: 20-12-3
Poängprocent: 61,4%
Poäng: 43
Gjorda mål: 86
Gjorda mål/match: 2,46
Insläppta mål: 72
Insläppta mål/match: 2,06

Powerplay: 21,5%
PP mål: 26
PP tillfällen: 121
Insläppta mål i PP: 1
Penalty killing: 86,7%
Insläppta mål i PK: 15
PK tillfällen: 113
Mål SH: 4
Mål OT: 1
Mål shootouts: 5
Tekningar: 50,6%
Vunna tekningar: 1123
Förlorade tekningar: 1097

Utvisningsminuter: 403
Utvisningsminuter per match: 11,5
Majors: 23
Misconducts: 0
Game Misconducts: 2
Match penalties: 0

Tacklingar: 683
Blockerade skott: 668*
Giveaways: 266
Takeaways: 177
Skott: 1018
Skott emot: 1054

Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (12)
Assist: PK Subban (21)
Poäng: PK Subban (4+21=25)
PP-mål: Brendan Gallagher/Max Pacioretty (4)
PP-poäng: PK Subban (2+11=13)
Matchvinnande mål: Tomas Plekanec/Max Pacioretty (4)
Mål i OT: Max Pacioretty (1)
SH-mål: Lars Eller/Tomas Plekanec/Andrei Markov/Max Pacioretty (1)
Skott: PK Subban (101)
Skottprocent: Alex Galchenyuk (14,3)
Flest missade skott: Tomas Plekanec (51)
Blockerade skott: Josh Gorges (87)
Bäst +/-: Andrei Markov (+11)
Sämst +/-: Francis Bouillon (-12)
Tacklingar: Lars Eller (61)
Utvisningsminuter: George Parros (42)
Majors: George Parros (6)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Lars Eller (54,0%)
Vunna tekningar: Tomas Plekanec (372)
Takeaways: Andrei Markov (17)
Flest giveaways: Andrei Markov (39)

Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:33)
Minst speltid per match, försvarare: Nathan Beaulieu (10:45)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (19:11)
Minst speltid per match, forwards: George Parros (3:56)

Räddningsprocent: Carey Price (93,5%)
Insläppta mål per match: Peter Budaj (1,94)
Shutouts: Carey Price (2)
Räddningar: Carey Price (763)
Vinster: Carey Price (15)

* = bäst i NHL
 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2013-12-17 00:05:00
Author

Fler artiklar om Montreal