Fjärde Habsrapporten: Stabil slutspelsplats

Fjärde Habsrapporten: Stabil slutspelsplats

Två raka förluster avslutade den första halva av säsongen men 7-2-1 på de senaste tio matcherna med bland annat fem raka segrar på bortaplan gör att Habs bara är tre poäng från förstaplatsen i divisionen med två matcher mindre spelade.

Lyckad bortaturné
Under bortaturnén runt nyår pga att JVM spelades i Montreal så spelade Canadiens sin bästa hockey hittills under säsongen. Motståndet var kanske inte det allra svåraste men Islanders, Florida och Pittsburgh ligger alla bra till i kampen om slutspelsplatserna i den östra konferensen. Under de fem bortamatcherna hade Habs 16-6 i målskillnad och det var bara matchen i Florida som var jämn, i de övriga matcherna kändes det som om Montreal hade full kontroll.

Efter hemkomsten till Montreal kom som så ofta en plattmatch där Montreal inte alls kom upp i tillräckligt hög intensitet för att rubba ett så pass starkt lag som Tampa Bay. Efter halva säsongen har Habs 55 poäng och ligger på andra plats i divisionen och fjärde plats i konferensen, NHL placerar Montreal på sjätteplatsen i ligan om man ser till poängprocenten (poäng delat med antal spelade matcher). Rent matematiskt så ska Montreal sluta på 110 poäng vilket är en given slutspelsplats mer realistiskt är att Montreal hamnar någonstans mellan 98 och 102 poäng vilket bör ge minst en tredjeplats i divisionen och en slutspelsplats.

Carey Price
Vad kan man säga om Price som inte redan sagts, han är den absolut största anledningen till att Montreal ser ut att nå slutspelet för tredje säsongen i rad. Före periodens avslutande två matcher hade Price 8 segrar på 9 matcher med endast 12 insläppta mål dvs 1,33 i GAA och hans räddningsprocent under de matcherna var ,953.

Price ger numera nästan alltid Montreal chansen att plocka någon poäng i matcherna, hans klubbteknik gör att han dessutom ofta skapar målchanser för Montreal genom snabba uppspel. Han är på väg mot sin hittills bästa säsong i NHL och om han fortsätter i samma takt säsongen ut så borde han bli bland de tre främsta i omröstningen om Vezina Trophy.

Michel Therrien
Montreals coach fortsätter att väcka känslor, det var riktigt komiskt att läsa på hfboards när Habs radade upp segrar på bortaplan. Hans argaste kritiker vred sig som maskar för att undvika att ge honom någon som helst kredit för lagets framgångar. Rent statistiskt så är han en av NHL:s mest framgångsrika coacher, sedan lockouten har Habs vunnit 101 matcher, en siffra som enbart fem andra lag slår (Tampa Bay har också 101 vinster).

Habs har tagit 218 poäng sedan lockouten och är med det sjunde bästa lag i NHL, om man jämför Therriens resultat med den som många anser vara NHL:s bäste coach Mike Babcock så har Babcock coachat Detroit till 85 vinster och 202 poäng. Det finns antagligen ingen svensk hockeyjournalist som tycker att Therrien är en bättre coach än Babcock och många anser nog också att Detroit är bättre än Montreal. De båda slutsatserna är svåra att få ihop med statistiken även om fjolårets skadeproblem i Detroit säkert anses vara en riktigt bra ursäkt men för att citera Michel Therrien: Pas d'excuses eller på engelska No Excuses!

Lagkaptens frågan
Frågan om Habs nästa lagkapten borde vara avgjord, Andrei Markov och Tomas Plekanec har varit mentorer under säsongen (i viss mån även Sergei Gonchar sedan ankomsten från Dallas) och egentligen inte varit påtänkta som blivande kaptener i så fall skulle de blivit det redan den här säsongen. PK Subban har blandat lysande och odisciplinerat spel och ser i dagsläget inte ut att vara redo för att bli lagkapten nästa säsong. Max Pacioretty har däremot visat den mognad som krävs för det krävande jobbet att vara lagkapten i den kanske mest krävande hockeystaden i världen.

Media i Montreal är visserligen inte alls lika närgången som den i Toronto (och har inte lika många idioter i journalistkåren) men i sociala medier finns det antagligen ingen klubb i NHL som granskas så närgånget som Habs. Det är just nu stor fördel för Pacioretty att bli utnämnd till näste lagkapten i Canadiens och han kommer troligen bli en lika bra kapten som han är målgörare.

Specialty Teams
Habs PP funkar inte alls så bra som man kan förvänta sig, det är framförallt ingången i offensiv zon som är problemet. Har laget väl etablerat spel i anfallszonen ser spelet riktigt bra ut även om utdelningen ofta uteblir men tyvärr tar det alldeles för lång tid innan Habs kan ställa upp. Lagets PK är klart godkänt, där tillhör Habs toppen av NHL och så brukar det se ut varje säsong. Laget har också lyckats få ner antalet utvisningar och det innebär att Carey Price får ett lite lättare jobb att freda målet.

Förhoppningsvis kan Habs utnyttja lagets mycket lätta spelschema fram till All-Star breaket till att nöta spel med en man mer. Habs spelar bara tio matcher mellan juluppehållet och All-Star helgen, dvs bara 10 matcher på nästan 35 dagar. I februari och mars blir det desto tuffare med spel i princip varannan dag, 14 matcher i februari och 15 matcher i mars. Det är nästan samma sak för alla lagen och vissa tvingas till skillnad från Habs att spela majoriteten av matcherna på bortaplan. Ett bra resultat i februari gör att Habs bör ta sig till sitt tredje raka slutspel.

JVM
Jacob de la Rose och Habs övriga talanger (Zach Fucale, Martin Réway och Artturi Lehkonen) i JVM kommer att granskas lite närmare i månadens Regarding Habs som kommer i början av vecka 3. Kort sagt så gjorde alla en godkänd insats som kröntes av att Canada med Fucale i målet vann JVM, det innebär att Habs nu har tre målvakter i organisationen som vunnit JVM för Canada (Price 2007, Tokarski 2009, Fucale 2015).

Rapportens tre stjärnor
1. Carey Price
Se ovan. Han blev dessutom Canadiens enda representant i All-Star matchen.

2. Max Pacioretty
Pacioretty är lagets bäste offensive forward och hans defensiva kvalitéer har den här säsongen fått många att se honom som en framtida vinnare av Selke Trophy. Han leder som vanligt Habs interna mål och poängliga med 18 mål och 33 poäng, siffror som placerar honom straxt efter de absolut bästa i NHL. Han har otroliga +22 i plus/minus (närmaste lagkamrat har +10) och är med den siffran delad fyra i NHL men det mest imponerande är att han gått +11 under periodens 10 matcher.

3. Brendan Gallagher
Om tredjeplatsen i den här rapporten var konkurrensen stor men Gallagher får poängen för sitt enorma slit och uppoffrande spel men Alex Galchenyuk och backarna Andrei Markov, Sergei Gonchar och PK Subban var alla egentligen värda en plats på prispallen. Gallagher gjorde 6 poäng under perioden och två av hans mål var GW men även när Gallagher går poänglös från isen så har han med sin spelstil skapat målchanser för Habs och stor irritation hos motståndarnas backar och målvakt.

Stjärnligan
1. Carey Price (7 p)
2. Max Pacioretty (5 p)
3. Tomas Plekanec (3 p)
4. Alex Galchenyuk (2 p)
4. Lars Eller (2 p)
4. P.K. Subban (2 p)
7. Dale Weise (1 p)
7. Jiri Sekac (1 p)
7, Brendan Gallagher (1 p)

Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.

Canadiens senaste matcher
16/12 Montreal – Carolina 4 – 1
18/12 Montreal – Anaheim 1 – 2
20/12 Montreal – Ottawa 4 – 1
23/12 NY Islanders – Montreal 1 – 3
29/12 Carolina – Montreal 1 – 3
30/12 Florida – Montreal 1 – 2 SO
2/1 New Jersey – Montreal 2 – 4
3/1 Pittsburgh – Montreal 1 – 4
6/1 Montreal – Tampa Bay 2 – 4
10/1 Montreal – Pittsburgh 1 – 2

Canadiens kommande matcher
14/1 Columbus – Montreal
15/1 Ottawa – Montreal
17/1 Montreal – NY Islanders
20/1 Montreal – Nashville
27/1 Montreal – Dallas
29/1 NY Rangers – Montreal
31/1 Montreal – Washington
1/2 Montreal – Arizona
3/2 Montreal – Buffalo
7/2 Montreal – New Jersey
8/2 Boston – Montreal

Lagstatistik
Record: 26-12-3
Senaste 10 matcherna: 7-2-1
Poängprocent: 67,1%
Poäng: 55
Gjorda mål: 106
Gjorda mål/match: 2,58

Insläppta mål: 94
Insläppta mål/match: 2,29

Powerplay: 13,7%
PP-mål: 16
PP-tillfällen: 117
Insläppta mål i PP: 2
Penalty killing: 85,3%
Insläppta mål i PK: 21
PK-tillfällen: 143
Mål SH: 2
Mål OT: 1
Tekningar: 54,3%

Utvisningsminuter: 430
Utvisningsminuter per match: 10,5
Majors: 14
Misconducts: 1
Game Misconducts: 2
Match Penalties: 0

Skott per match: 27,4
Skott emot per match: 30,5
Fenwick%, 5v5 close totalt: 50,0%
Fenwick%, 5v5 close senaste 10: 48,4%

Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (18)
Assist: P.K. Subban (19)
Poäng: Max Pacioretty (33)
PP-mål: Parenteau/Subban/Markov (3)
PP-poäng: Andrei Markov (3+6=9)
Matchvinnande mål: Lars Eller (5)
Mål i OT: David Desharnais (1)
SH-mål: Tomas Plekanec (2)
Skott: Max Pacioretty (146)
Skottprocent: Jiri Sekac (20,6)
Flest missade skott: Max Pacioretty (57)
Blockerade skott: Tom Gilbert (82)
Bäst +/-: Max Pacioretty (+22)
Sämst +/-: Manny Malhotra (-7) (Rene Bourque står på -9)
Tacklingar: Alexei Emelin (117)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (78)
Majors: Brandon Prust (8)
Tekningsprocent (minst 300 tekningar): Manny Malhotra (61,9%)
Flest takeaways: Max Pacioretty (27)
Flest giveaways: PK Subban (51)

Mest speltid per match, försvarare: PK Subban (25:14)
Minst speltid per match, försvarare: Jarred Tinordi (12:01)
Mest speltid per match, forwards: Max Pacioretty (19:11)
Minst speltid per match, forwards: Drayson Bowman (06:30)
 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2015-01-11 23:59:00
Author

Fler artiklar om Montreal