Fjärde Habsrapporten: Formstarkt Canadiens har sex raka med poäng

Fjärde Habsrapporten: Formstarkt Canadiens har sex raka med poäng

Montreal Canadiens tuffar på fint just nu. Sex raka matcher har det blivit poäng i, den enda plumpen i protokollet var en strafförlust mot Washington som man egentligen borde ha vunnit. Den fjärde Habsrapporten tar en titt på Therriens ommöblering i kedjorna, Alexei Emelins betydelse för laget, och vilka Canadiensspelare vi kan tänkas stöta på i Sotji.

Sex raka med poäng, och nio av senaste tio med hjälp av nya kedjor
Montreal Canadiens är i en ruskig form just nu. Man har vunnit fem av de senaste sex, den enda förlusten kom efter straffar i fredags mot Washington Capitals. Faktum är, att på de senaste tio matcherna har man endast förlorat en enda match efter full tid, mot New York Rangers.
 
För någon vecka sedan bestämde sig Michel Therrien för att blanda om lite i kedjorna, och vilken utdelning det har gett. Canadiens har fått igång både Max Pacioretty och David Desharnais genom att sätta dem med Brendan Gallagher, som ständigt drar på sig mycket uppmärksamhet från motståndarnas försvar.
 
Samtidigt har även kedjan med Tomas Plekanec mellan Brian Gionta och Danny Briere gjort succé. Plekanec och Gionta ser bättre ut än de gjort på länge. Plekanec uppvaktade Sidney Crosby så väl i matchen mot Pittsburgh att Crosby (i vanlig ordning) såg ut att ha nära till tårarna. Denna kedja har matchats mot motståndarnas bästa kedja, och när Canadiens haft ledningen sent i matcherna har Danny Briere bänkats till förmån för Travis Moen.
 
Omblandningen i kedjorna gjorde också att Lars Eller och Alex Galchenyuk parades ihop med Brandon Prust, och när Rene Bourque kom tillbaka från skada i matchen mot Leafs gick han in där.
 
Fjärdekedjan har sett lite olika ut, delvis beroende på när man velat spela George Parros och inte, men också beroende på att Bourque har saknats. Räkna med att fjärdekedjan nästan alltid kommer att innehålla Brandon Prust och Travis Moen, och att någon av Ryan White, Michael Bournival och George Parros tar den sista platsen beroende på motstånd och form. Fjärdekedjan har främst matchats mot motståndarnas fjärdekedja, och går allt som oftast vinnande ur de striderna.
Canadiens är för första gången på säsongen skadefria, så när som på Davis Drewiske som kommer att missa flera månader till. Drewiske är dock inte mer än en back för truppens djup, så ingen större förlust där.
 
Den senaste tidens fina resultat placerar i skrivande Montreal Canadiens på en tredje plats i Atlantic Division, en av divisionens fasta slutspelsplatser med 33 poäng på 27 matcher. Man har sex poäng till godo på New Jersey, som är laget närmast utanför wild card-platserna i öst.
 
Toppform för Pacioretty
Max Pacioretty har hittat formen ordentligt, så som han oftast gör när han väl hittar den. Med fem mål på tre matcher utsågs han till förra veckans andra stjärna i NHL, och formen har inte varit särskilt mycket sämre den här veckan.
 
Paciorettys stora problem är dock att dalarna är lika djupa som topparna är höga. Skulle han klara att
hålla sig någorlunda nära den här formen över en hel säsong skulle han vara en av ligans absolut bästa powerforwards. Nu är han tyvärr inte mer än en spelare med hög potential och hög högstanivå, men en spelare som också går poänglös och är en besvikelse över långa perioder. Paciorettys fina spel är en stor bidragande orsak till att Canadiens går fint just nu, och ingen hoppas mer än jag att jag har fel när jag säger att det inte dröjer jättelänge innan hans form är förbi igen.
 
Är Desharnais på gång?
Säsongens stora besvikelse så här långt är utan tvekan David Desharnais. Ett tag var han så oönskad att till och med Montreals nyvalde borgmästare uttryckte på Twitter att Desharnais borde få en enkel biljett till Hamilton.
 
7 poäng på 25 matcher är på alla sätt och vis för dåligt för den lille centern, men de senaste matcherna har han sett ut att ha något på gång. I kedja med dominante Max Pacioretty och hårt kämpande Brendan Gallagher har Desharnais kunnat spela utan att få någon större bevakning, och det har synts på hans spel. Produktionen är visserligen inte där vi vill ha den ännu, men förhoppningsvis kommer den snart.
 
Emelin tillbaka – Murray/Bouillon i pressboxen
Alexei Emelin är tillbaka! Den store ryssen har som bekant missat säsongsinledningen på grund av en knäskada han drog på sig under förra säsongen, men nu är han äntligen tillbaka i laguppställningen.
 
Emelin är visserligen inte i toppform än, och kanske inte riktigt är helt redo för de svåra minuterna Therrien har spelat honom, men hans vikt i Habs laguppställning kan inte underskattas. Canadiens är faktiskt 29-9-6 med Emelin i laguppställningen sen förra säsongen, även om man kan argumentera om förra årets formtapp verkligen hade någon form av kausalitet med Emelins skada, eller om det snarare berodde på andra faktorer.
 
Oavsett vilket så är Canadiens mycket glada att ha honom tillbaka. Speciellt när det betyder att en av Douglas Murray och Francis Bouillon kan sättas på läktaren. Murrays skridskoåkning är under all kritik, även om han spelat upp sig de senaste matcherna efter några oerhört svaga matcher. Bouillon kan visserligen åka skridskor, men -13 talar för att uppfattningen om att han är rätt dålig på allt annat stämmer. 
 
Nygren, Nyström lämnar Bulldogs
På mindre än en vecka gick antalet svenskar i Hamilton Bulldogs från två till ingen. Först att lämna var Erik Nyström, som avslutade sitt professionella tryout-kontrakt i förtid för att skriva på med KHL-nykomlingen Medvescak Zagreb. Lite förvånande, med tanke på att han enligt rapporterna börjat hitta rätt i en kedja tillsammans med Martin St. Pierre och Christian Thomas.
 
Bara någon dag senare kom också nyheten att backen Magnus Nygren lämnar Bulldogs för att återvända hem till Färjestad. Nygren verkar vara utlånad resten av säsongen, vilket borde betyda att han återvänder till Nordamerika nästa år.
 
Att vända hem till Europa behöver inte vara döden för en ung spelare, men det är definitivt inte ett sätt att stärka sina aktier hos lagledningen. Förhoppningsvis kan Nygren utvecklas lika bra hemma i Karlstad som han hade gjort i Hamilton, men gissningsvis har han mycket att bevisa innan han får en chans i Canadiens nästa år. Erik Nyström hade antagligen aldrig en framtid i Habs till att börja med, men självklart är det tråkigt att han flyttar till ett okänt KHL-lag.
 
Vilka Habs kommer vi få se i Sotji?
Med bara ungefär en månad kvar till dess att det är dags för OS-trupperna att presenteras är det absolut hög tid att dra igång spekulationerna kring hur de kommer se ut. Årets upplaga av Montreal Canadiens har ett gäng spelare som bör vara aktuella för sina respektive länders trupper. Till regerande mästarna Kanadas trupp är Carey Price en av favoriterna till att komma med som målvakt, och kanske till och med starta, speciellt med tanke på hur den senaste månaden har sett ut för honom. Även PK Subban är en kandidat till att komma med, men för ett par veckor sen rapporterades det att Subban var ett ”long shot” att komma med. Med tanke på hur han har spelat sedan dess kan jag inte se hur Yzerman & Co. ska kunna lämna honom utanför truppen.
 
I det amerikanska laget lär vi få se Max Pacioretty, speciellt om han behåller sin form. USA har flera små skickliga spelare, och lär gärna se en spelare av Paciorettys storlek i laget. Alex Galchenyuk har också nämnts som en kandidat, även om han antagligen är ett wild card.
 
I Ryssland kommer vi garanterat att få se Andrei Markov, som säkerligen kommer att klocka mycket tid i alla spelformer. Även Alexei Emelin lär få äran att dra på sig den ryska tröjan på hemmaplan, även om han har en bit kvar till toppformen.
 
Tomas Plekanec är givetvis självskriven i Tjeckiens OS-lag, och det lär också Raphael Diaz vara i Schweiz. Peter Budaj lär även han hoppa på flyget till Ryssland i februari, även om det är som andremålvakt bakom Jaroslav Halak. Lars Eller hade varit given i ett danskt OS-lag, men tyvärr för Larry misslyckades hans landsmän i OS-kvalet förra februari.
 
Douglas Murray då, som ensam svensk från Canadiens? Nej, det tror jag knappast vi kommer få se i OS. Murray har visserligen spelat upp sig de senaste matcherna, men hans skridskoåkning höll i ärlighetens namn knappt i hockeyallsvenskan under lockouten. Jag ser åtminstone 13 svenska backar som går före Murray, så hoppas verkligen att vi slipper se Murray bli rundad på Sotjis stora is.
 
Rapportens tre stjärnor
1. Max Pacioretty

Inte bara Canadiens, utan kanske hela ligans hetaste forward senaste två veckorna. Sju mål de senaste sju matcherna, och han spelar med en beslutsamhet och ett driv som få spelare i ligan har just nu. När Pacioretty är i den här formen är han en av NHL:s absolut bästa powerforwards, synd bara att han så ofta pendlar upp och ner.
 
2. PK Subban
Från början tänkte jag nästan lämna Subban utanför listan, men vad i helvete. Subban är så bra just nu att man nästan tar honom för givet. Hans spel med puck överträffas kanske endast av Erik Karlsson bland ligans backar, och dagarna när han var en defensiv risk är förbi. Subban gör defensiva spel som man knappt tror sina ögon när man ser just nu, en poke check sittandes på knä mot Sabres är bara en grej man har på näthinnan. Skam på Steve Yzerman om han inte tar med PK till OS. Skam.
 
3. Tomas Plekanec/Carey Price
Det är för många spelare som är i ruggig form just nu, och jag kan inte med gott samvete lämna någon av de här två utanför listan. Tomas Plekanec spelar bättre hockey än vad han har gjort på många år just nu, och har tillsammans med Brian Gionta och Danny Briere frustrerat ett gäng stjärnor med Sidney Crosby i spetsen den senaste tiden. Carey Price har spelat lika bra som vilken annan målvakt som helst den här säsongen. Hans 93,7 i räddningsprocent ger honom en fjärdeplats i NHL, och samtliga målvakter före honom på listan (Scrivens, Talbot, Andersen) har primärt varit andremålvakter i sina lag.
 
Stjärnligan
1. PK Subban (8 p)
2. Tomas Plekanec (4 p)
3. Max Pacioretty (3 p)
    Carey Price (3 p)
5. Lars Eller (2 p)
    Andrei Markov (2 p)
    Alex Galchenyuk (2 p)
8. Michael Bournival (1 p)
 
Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
 
Canadiens senaste matcher
15/11 Columbus – Montreal 2-3 (efter straffar)
16/11 Montreal – NY Rangers 0-1
19/11 Montreal – Minnesota 6-2
22/11 Washington – Montreal 2-3
23/11 Montreal – Pittsburgh 3-2
27/11 Buffalo – Montreal 1-3
29/11 Washington – Montreal 3-2 (efter straffar)
30/11 Montreal – Toronto 4-2
 
Canadiens kommande matcher
2/12 Montreal – New Jersey, 01.30
4/12 New Jersey – Montreal, 01.00
5/12 Montreal – Boston, 01.30
7/12 Montreal – Buffalo, 01.00
10/12 Montreal – Los Angeles, 01.00
12/12 Philadelphia – Montreal, 01.00
14/12 NY Islanders – Montreal, 01.00
15/12 Florida – Montreal, 00.00
 
Lagstatistik
Record: 15-9-3
Poängprocent: 61,1%
Poäng: 33
Gjorda mål: 73
Gjorda mål/match: 2,67
Insläppta mål: 57
Insläppta mål/match: 2,00

Powerplay: 24,0%
PP mål: 24
PP tillfällen: 100
Insläppta mål i PP: 1
Penalty killing: 85,3%
Insläppta mål i PK: 14
PK tillfällen: 95
Mål SH: 4
Mål OT: -
Mål shootouts: 3
Tekningar: 50,1%
Vunna tekningar: 881
Förlorade tekningar: 878

Utvisningsminuter: 329
Utvisningsminuter per match: 12,2
Majors: 19
Misconducts: 0
Game Misconducts: 1
Match penalties: 0

Tacklingar: 493
Blockerade skott: 509
Giveaways: 185
Takeaways: 136
Skott: 830
Skott emot: 829

Individuella ledare
Mål: Tomas Plekanec, Brendan Gallagher, Max Pacioretty (9)
Assist: PK Subban (19)
Poäng: PK Subban (4+19=23)
PP-mål: Brendan Gallagher (4)
PP-poäng: PK Subban (2+10=12)
Matchvinnande mål: Tomas Plekanec (4)
Mål i OT: -
PK-mål: Lars Eller/Tomas Plekanec/Andrei Markov/Max Pacioretty (1)
Skott: PK Subban (87)
Skottprocent: Daniel Briere (16,1)
Flest missade skott: Tomas Plekanec (43)
Blockerade skott: Josh Gorges (69)
Bäst +/-: Andrei Markov (+13)
Sämst +/-: Francis Bouillon (-11)
Tacklingar: Lars Eller (45)
Utvisningsminuter: George Parros (37)
Majors: George Parros (5)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Lars Eller (52,9%)
Vunna tekningar: Tomas Plekanec (287)
Takeaways: Andrei Markov (13)
Flest giveaways: Andrei Markov (30)

Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:21)
Minst speltid per match, försvarare: Nathan Beaulieu (10:45)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (18:53)
Minst speltid per match, forwards: George Parros (4:04)

Räddningsprocent: Peter Budaj (93,9%)
Insläppta mål per match: Peter Budaj (1,63)
Shutouts: Carey Price/Peter Budaj (1)
Räddningar: Carey Price (664)
Vinster: Carey Price (11)

Oliver Åbondeoliver_abonde@hotmail.com@OAbonde2013-12-01 23:44:39
Author

Fler artiklar om Montreal

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.