Florida Panthers: In the system 2011-12
Då är säsongen avslutad för samtliga Panthers-spelare. Både i NHL och AHL tog klubben stora kliv när både nyförvärven och talangerna blommade ut i sina respektive ligor. Den här gången tar vi en titt på hur de gått för de spelare som huvudsakligen inte spelat i NHL säsongen 2011-12.
AHL
I AHL nådde San Antonio Rampage den andra rundan i Calder Cup-slutspelet efter en stenhård kamp för att nå slutspelet. Den stora hjälten blev den svenske målvakten Jacob Markström, som stod för en mycket bra säsong. 22-åringen slutade säsongen med en räddningsprocent på 92,7 och ett målsnitt på 2,32. Dessutom vann han 17 av 32 matcher och när det började lukta slutspel stängde han igen helt.
I mars räddade ”Markan” 94,6 procent av skotten och tog sitt lag till slutspel. Väl där kom han aldrig upp på samma nivå, men var klart godkänd ändå. Nästa säsong luktar det NHL om svensken, men Panthers assisterande general manager Mike Santos har sagt att Markström skulle må bra en full säsong, utan skador, i AHL. Framtiden är oviss.
I försvaret fick målvakterna god hjälp av Rampages backar. Och bäst av dem alla var nog 22-årige Colby Robak, som gjorde sin andra säsong i AHL. Med 39 poäng på 73 matcher var han poängbäst av försvararna i San Antonio och fick dessutom debutera i NHL. Nästa säsong förväntas han kämpa om en plats bland de stora pojkarna. Även 27-årige Tyson Strachan hade en fin säsong i AHL och fick en hel del speltid i Panthers när skadorna hopade sig i backuppsättningen.
Tre backar som blir RFA efter säsongen är Michael Caruso, Roman Derlyuk och
Keith Seabrook. Caruso förväntas ha gjort sitt inom Panthers trots att han gjorde sin hittills bästa säsong, medan både Seabrook och framförallt Derlyuk har goda chanser att få förlängt kontrakt under sommaren. Några NHL-spelare är de för tillfället inte, men bra nog för att få chansen i AHL minst en säsong till.
Den 31-årige backen Nolan Yonkman har ytterligare ett år på sitt kontrakt och förväntas finnas med när Panthers drar igång sitt träningsläger i höst.
Den interna poängligan vanns av nyförvärvet Jonathan Matsumoto, som kom i en trade med Carolina tidigare under säsongen. Centern fick dessutom prova på NHL-spel och 25-åringen förväntas förlänga med klubben under sommaren. Annars handlade mycket om Bracken Kearns, Greg Rallo och Bill Thomas, som var farliga vapen 2011-12. Ingen av dem är mer NHL-material än back-ups vid skador, men har goda chanser att förlänga sina kontrakt under sommaren.
Säsongen blev däremot inte riktigt lika framgångsrik för tjecken Michal Repik. 23-åringen mäktade endast med 32 poäng på 57 matcher och frågan är om tålamodet inte är slut med Repik. Han har aldrig nått den potential han har och trots att han gjorde sina starkaste framträdanden i NHL i år kan drömmen mycket väl vara över nu.
22-årige centern Scott Timmins fortsatte däremot att utvecklas. Visserligen var han aldrig nära att få spela i NHL i år, men han förbättrade både sin plus/minus-statistik och sin poängskörd jämfört med 2010-11. Nästa år kan han vara med och kämpa om en plats om han har en bra sommar.
Även James Wright, som hämtades in från Tampa Bays organisation i år, förväntas utvecklas vidare. Grundserien var en besvikelse, men i slutspelet visade han prov på varför han fick spela 48 matcher som 19-åring för Floridas rivaler.
Veteranen Mark Cullen gjorde 48 poäng för Rampage och fick sex matcher med Panthers, men hans kontrakt går ut under sommaren och huruvida 33-åringen blir kvar eller inte är svårt att säga.
Tuffingen Eric Selleck gjorde förvisso färre poäng än förra säsongen, men gjorde vad som förväntades av honom och fick spela 71 matcher under sin andra säsong i AHL.
Den 23-årige forwarden Ondrej Roman gjorde inget större väsen av sig sedan han kom till San Antonio från Texas Stars under säsongen och är klar för HC Vitkovice i hemlandet Tjeckien nästa säsong.
CHL
Under vintern hittade vi endast en Panthers-spelare i Central Hockey League – Justin Bernhardt. 24-åringen var skadad stora delar av säsongen och gjorde ett mål och två assist på de tolv matcher han spelade. Kontraktet går ut i sommar och Bernhardt blir aldrig någon spelare för NHL.
ECHL
Forwardstrion Garrett Wilson, Jonathan Hazen och Anthony Luciani spelade i AHL och ECHL 2011-12, men de hamnar under den här kategorin eftersom det främst var i East Coast Hockey League de höll till den gångna säsongen.
I Cincinnati Cyclones gjorde de 35, 31 respektive 49 poäng, vilket måste ses som klart godkänt eftersom de gjorde sina första hela seniorsäsonger. Personligen trodde jag både att Wilson och Hazen skulle få mer speltid i AHL, men de visade sig behöva tid på lägre nivå för att vänja sig vid seniorhockey. Samtlige tre väntas dock göra fler framträdanden i San Antonio nästa säsong.
Målvakten Brian Foster hade en mindre lyckad säsong och spenderade den mestadels i ECHL. Med en högst medioker räddningsprocent på 90,2 finns risken att han har gjort sitt i klubben, eftersom han blir RFA till sommaren.
OHL
Det stora utropstecknet i OHL är den smarte centern Vincent Trocheck, som spelade överraskande bra och tog jättekliv i utvecklingen. Han ökade sin poängskörd till 85 poäng på 65 matcher och vann den interna poängligan i sitt Saginaw Spirit. Hans framsteg belönades och 18-åringen skrev på ett entry level-kontrakt efter säsongen. Dock väntas han göra minst en säsong till i juniorligan.
I Spirit inledde också John McFarland året, men byttes till Ottawa 67’s under pågående säsong. Med 40 poäng på 33 matcher för Spirit visade McFarland äntligen den potential han var, men efter bytet gick det trögt och nio poäng på 13 matcher hade kunnat vara bättre av tvåvägsforwarden. Hur som helst gick han framåt under säsongen 2011-12 och det är trots allt det viktigaste efter ett par tunga säsonger.
Centern David Pacan gjorde en liknande säsong som 2010-11 – strax under en poäng per match av 21-åringen för hans Niagara IceDogs. I slutspelet klev han fram och gjorde 20 poäng på 19 matcher, men i finalen föll hans IceDogs och något Memorial Cup-äventyr blev det inte för kanadicken.
Även Corey Durocher, som draftades i sjätterundan 2010, upprepade fjolåret med sina dryga 30 poäng. Han kommer fortsätta spela juniorhockey nästa säsong.
WHL
Två av Floridas största talanger har dominerat i WHL de två senaste säsongerna. Det är Quinton Howden och Alex Petrovic jag syftar på.
20-årige Howden tippades kunna utmana om en plats i Panthers premiäruppställning den gångna säsongen, men en hjärnskakning satte stopp för kanadensaren. Istället blev det tillbaka till Moose Jaw Warriors och juniorhockey. Howden gick bakåt poängmässigt, men han fick både göra sitt andra raka JVM och testa på AHL spel – säsongen var med andra ord ett steg i rätt riktning. Vänsterforwarden kan bli en trevlig överraskning nästa säsong.
Precis som för Howden blev det både junior- och AHL-hockey för Petrovic. Tyvärr lyckades han inte upprepa fjolårets fina 57 poäng, men backen fortsatte utveckla sin defensiv och ska man lita på Panthers ledning kommer 20-åringen ta en plats i AHL till hösten. Han har både offensiven och defensiven, så Petrovics framtid ser ljus ut.
I WHL hittar vi även Josh Birkholz, som spelade för Everett Silvertips. Forwarden gjorde 57 poäng på 70 matcher, men var 21-åringen spelar nästa säsong är för tillfället oklart.
QMJHL
I Quebec Major Junior Hockey League finner vi Panthers – och kanske världens – största talang utanför NHL. Jonathan Huberdeau draftades som nummer tre i somras och skrev genast på ett entry level-kontrakt med Panthers. Trots en mycket fin försäsong, där han gjorde flest mål av samtliga spelare i laget, blev det juniorhockey för att inte skada sig under sin första NHL-säsong.
Men ironiskt nog bröt Huberdeau foten under hösten och var bland annat mycket nära att missa JVM. Dock kom han tillbaka och hann göra 72 poäng på 37 matcher i grundserien för hans Saint John Seadogs. Ett poängsnitt på 1,95! Laget tog sig hela vägen till Memorial Cup, men där tog det stopp i semifinalen. Huberdeau är definitivt en spelare för NHL nästa säsong – var så säkra på det.
Men vi ska inte glömma de andra Panthers-spelarna i ligan. Tredjevalet 2011, Logan Shaw, gjorde 15 poäng på 23 matcher för sitt Québec Remparts och det trots att han främst är en defensiv forward. Med lite tur kan han ta en plats i AHL nästa säsong.
Sist ut bland talangerna i de kanadensiska juniorligorna är Jonathan Racine, som är en fysisk försvarare med bra spelsinne med latebloomer-potential. 18-åringen stod för en hel del poäng i slutspelet, ett mål och fem assist på elva matcher, men är med största sannolikhet inte något namn för seniorhockeyn nästa säsong.
NCAA
Vi blickar söderut till den amerikanska college hockeyn, där det vimlar av Panthers prospects. Först ut University of Minnesota, där vi finner två supertalanger som haft kanonsäsonger och öst in poäng: Nick Bjugstad och radarpartnern Kyle Rau.
Bjugstad, som draftades i förstarundan 2010, gjorde 25 mål och 42 poäng på 40 matcher, vilket vittnar om en positiv utvecklingskurva. Powerforwarden hjälpte också sitt lag att nå Frozen Four, vilket innebär semifinalspel i det nationella mästerskapet. Dessutom gjorde han sex poäng på sex matcher i JVM för sitt USA. Dock kan vi nog räkna med att 19-åringen gör ytterligare en säsong i NCAA innan han är redo för NHL-spel, men vem vet?
En av säsongens mest positiva överraskningar var 19-årige Rau, som öste in poäng för Minnesota. 43 poäng på 40 matcher och fem poäng på sex matcher i JVM för USA blev resultatet för den kvicke centern. Men Rau är med all sannolikhet inte NHL-redo i vinter. Han är fortfarande liten och behöver ett par säsonger med större motståndare.
I samma stad, men på ett annat universitet, spelar Joe Basaraba. 20-åringen gjorde sin andra säsong i University of Minnesota-Duluth och förbättrade sig avsevärt jämfört med debutsäsongen. 16 poäng på 40 matcher blev det för den tunge forwarden.
På University of Denver fortsatte Drew Shore att dominera. Med 53 poäng på 42 matcher blev han åter poängbäst i laget och landade på en fjärdeplats bland samtliga spelare i NCAA 2011-12. Han avslutade sin säsong i San Antonio, där han mäktade med ett mål och tre poäng i grundserien, samt två mål på nio slutspelsmatcher. Nästa säsong blir det AHL – och om det vill sig riktigt bra – NHL för 21-åringen.
Lagkamrat med Shore var målvakten Sam Brittain, som gjorde sin andra säsong i NCAA. Men trots en stark debutsäsong blev det bara tolv matcher i år. Med respektabla 93,2 i räddningsprocent dyker 20-åringen upp som en talang under radarn.
Men Denver är inte tömt på Panthers-talanger än. Även den 23-årige backen John Lee drog på sig deras tröja i år och Lee belönades även med ett ”A” på bröstet. Dock är han för tillfället långt ifrån NHL och väntar fortfarande på ett entry level-kontrakt – om han någonsin får det.
Vi lämnar Denver och beger oss norrut, närmre bestämt till University of North Dakota. Där spelar duon Rocco Grimaldi och Corban Knight hockey till vardags, men för kaliforniern Grimaldi blev det ingen lyckad debutsäsong i NCAA.
Skador och knapert med speltid förstörde för 19-åringen som draftades som nummer 33 i somras. På de fyra matcherna han spelade blev det bara två poäng, vilket var en rejäl missräkning. Ska Grimaldi bli en ny Martin St. Louis måste han lära sig behärska sina 168 cm så att de blir ett vapen och inte ett hinder. Räkna med en revanschsugen Grimaldi nästa säsong.
Knight gjorde sin tredje säsong för North Dakota och snittar återigen drygt en poäng per match. 21-åringen var assisterande lagkapten under säsongen, men är långt ifrån NHL-redo.
I Boston University spelade Wade Megan 2011-12. Med 20 mål såg han till att ta sitt lag hela vägen till nationell final, där man vann med komfortabla 4-1 mot Ferris State. Liksom många andra bör vi inte förvänta oss att se 21-åringen i Panthers-uniformen på ett tag.
Backen Ben Gallacher draftades som nummer 93 av Florida 2010 och 19-åringen gjorde sin första säsong inom collegehockeyn på Ohio State University. Han blir kvar i Ohio något år till.
Då återstår två spelare i NCAA: Connor Brickley och Zach Hyman.
20-årige Brickley är en tvåvägsforward som spelar med hjärtat på tröjan, men saknar talangen till att bli någon större poängplockare. I år blev det tolv poäng för University of Vermont, där han är en uppskattad spelare.
Inför den här säsongen tog Hyman steget upp från OHJL, där han tokdominerade 2010-11. Men klivet blev större än väntat och 19-åringen mäktade bara med nio poäng på 41 matcher för University of Michigan. Optimister hävdar att forwarden är en oslipad diamant, men just nu har hans kritiker mest på fötterna.
USHL
I den högsta juniorligan i USA, United States Hockey Leauge, spelade backarna R.J Boyd och Eddie Wittchow den gångna säsongen.
Boyd draftades i sjunderundan 2010 och tillhör inte Panthers större talanger. Innan man ens börjar tänka på NHL måste han ta sig till NCAA, vilket är planerat att han ska göra nästa säsong. Efter 14 poäng på 50 matcher för Indiana Ice är han nu klar för Michigan State University 2011-12.
Wittchow är likt Boyd klar för NCAA nästa säsong, efter ett hyfsat år i juniorhockeyn. 18 poäng på 60 matcher blev resultatet. Vissa menar att han kan bli en latebloomer om han kan lägga på sig några kilon, för storleken har han på sin sida, men för tillfället sägs han vara mil från NHL.
Så var vi klara på den västra sidan av pölen och tar en titt på de spelarna som tillbringade säsongen i Europa.
KHL
Sergei Shirokov kom i en trade med Vancouver förra sommaren, men har inte spelat i Nordamerika sedan han lämnade Manitoba Moose sommaren 2011. Istället blev det KHL och CSKA Moskva för 26-åringen.
Säsongen måste anses vara lyckad och forwarden gjorde 47 poäng på 53 matcher i grundserien. Säsongen kröntes av det VM-guld han plockade hem i maj. Tyvärr får vi nog inte se Shirokov i Panthers-tröjan, i alla fall inte om man ska tro hans uttalande förra året:
”Miami kommer jag bara besöka för semester de tre kommande åren”.
Lagkamrat med Shirokov är målvakten Sergei Gaiduchenko, som spelade sin andra säsong för CSKA. På 13 matcher nådde 22-åringen en räddningsprocent på 90,4 och släppte in 2,89 mål per match.
I femterundan 2011 valde Florida Yaroslav Kosov, som är en stor och teknisk forward. Han fick göra KHL-debut under säsongen och lyckades göra nio poäng på 27 matcher och var dessutom med i JVM. Dock är frågan om han är speciellt intresserad av att spela i Florida – eller i Nordamerika överhuvudtaget – så vänta er inte att se honom ta steget över under sommaren.
VHL
Vi fortsätter i Ryssland, men i VHL – den ryska andraligan – där vi finner två forwards vars NHL-rättigheter ägs av Panthers.
27-årige Denis Yachmenyov gjorde 22 poäng på 51 matcher för sitt HK Rubin Tyumen och dunkade in tio poäng på 20 slutspelsmatcher.
Hans lagkamrat, 26-årige Denis Stasyuk, stod för 31 poäng på 50 matcher samt sju poäng på 19 slutspelsmatcher. Ingen av dessa forwards är aktuella för NHL-spel.
Allsvenskan
Rasmus Bengtssons säsong var allt annat än lyckad. Trots att Rögle gick riktigt dåligt stora delar av säsongen lyckades han inte ta en plats i backuppsättningen. Efter spel i J20 lämnade han Sverige på lån till Muskegon Lumberjacks i USHL, där han fick fart på spelet. När Rögle nu tagit klivet upp i Elitserien återstår det att se om han tagit lärdom av sitt tunga år och kan lyfta sig. Rykten har gått att han är sugen på att åka tillbaka till USA.
Även Mattias Lindström, som kom i en trade från Carolina Hurricanes under säsongen, har spelat allsvensk hockey 2011-12. Men Lindström kommer med största sannolikhet aldrig att bli något namn för Panthers och forwarden gjorde bara tre assist på 34 matcher för Tingsryd.
SM Liiga
Den smarte tvåvägsforwarden Joonas Donskoi äntrade SM Liiga med dunder och brak ifjol med sina 16 mål och 27 poäng. Förhoppningen var att han skulle fortsätta utvecklas i samma takt, men han lyckades inte upprepa fjolårets succé. Men siffrorna är klart godkända för 20-åringen som gjorde 25 poäng i grundserien och sex poäng på lika många matcher i slutspelet. Dessutom var han återigen tongivande för Finland i JVM.
Donskoi skrev ett nytt kontrakt med Kärpät och spenderar därmed ytterligare en säsong i Europa. Han är dock en stor talang och väntas bli en NHL-spelare så småningom.
Iiro Pakarinen lever en mer anonym tillvaro hemma i Finland, där han gjorde sin tredje a-lagssäsong för KalPa 2011-12. 20-åringen lämnar dock laget efter en högst medioker säsong och kommer spela för anrika HIFK nästa år.
Extraliga
Vår sista tripp går till Tjeckien, där Martin Lojek spelat sedan han lämnade Florida 2008. Han håller till i HC Trinec, men blev aldrig den back man hade hoppats. 26-åringen är stabil i defensiven, men inte tillräckligt bra för att hålla NHL-nivå.
---
Källor: Panthers.nhl.com, Hockeysfuture.com, Eliteprospects.com, Litterboxcats.com, NHL.com, QMHJL.com, OHL.com, WHL.com, AHL.com, Swehockey.se, NCAA.org, ECHL.com, TheAHL.com, USHL.com, en.khl.ru, sm-liiga.fi, centralhockeyleague.com, tsn.ca, sportsnet.com, espn.com, capgeek.com